-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 07

I.Šimonytė: nepopuliarūs sprendimai nesibaigė

Būsimoji finansų ministrė Ingrida Šimonytė pripažįsta, kad jau priimti ar Seime dar svarstomi įstatymai, kuriais bus padidinti mokesčiai ir sumažintos išlaidos, kitais metais Lietuvos neišgelbės.
Ministrė Ingrida Šimonytė
Ministrė Ingrida Šimonytė / Lietuvos žinių nuotr.

Anot jos, todėl valdžiai gali tekti imtis naujų ir nepopuliarių sprendimų, rašo „Lietuvos rytas". Biudžeto deficito mažinimo priemonės tėra dvi: toliau mažinti išlaidas arba didinti pajamas.

„Mokslas teigia, kad sėkmingesnės tos biudžeto deficito mažinimo strategijos, kurios labiau remiasi išlaidų mažinimu.

Tačiau vien tiktai taupydami beveik sunaikintume viešąjį sektorių. Todėl išlaidų mažinimą teks toliau derinti su biudžeto pajamų didinimo priemonėmis", – tvirtino I.Šimonytė.

I.Šimonytės nuomone, Lietuva yra maža ir atvira ekonomika, kurios negali ištraukti vidaus vartojimas. Ji įsitikinusi, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) mažinimas ar didinimas keliais procentais dabartinėmis sąlygomis negali iš esmės pakeisti vartojimo tendencijų.

Pasak dienraščio, būsimus Vyriausybės ketinimus galima nuspėti iš pristatyto Nacionalinio susitarimo projekto.

Siekdama 2012-aisiais įsivesti eurą, valdžia siūlo kitais metais atleisti penktadalį valstybės tarnautojų ir taip sutaupyti ketvirtį milijardo litų.

Socialinio draudimo mokestį pakėlus 3 procentais, „Sodros" pajamas būtų galima padidinti beveik 800 mln. litų. Siūlymas dešimtadaliu mažinti senatvės pensijas ir kitas socialines išmokas leistų sutaupyti dar apie milijardą litų. Gaunantiems kelias skirtingas pensijas, pavyzdžiui, našlių ir senatvės, siūloma mokėti tik vieną.

Keliasdešimt milijonų „Sodroje" liktų pradėjus ilginti pensinį amžių, apkarpius motinystės išmokas naujosioms gimdyvėms. Kitąmet turėtų būti apmokestintas ir nekilnojamasis turtas.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius