Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 08

Įkandin Kauno Elektrėnų savivaldybėje skęsta Kloninių Mijaugonių kaimas

Nors liūtis per Vidurio Lietuvą nušniokštė dar praėjusį ketvirtadienį, Kloninių Mijaugonių kaimas, esantis Elektrėnų savivaldybėje, iki šiol yra vandens gniaužtuose. Kova su potvyniu – šio kaimo gyventojų kasdienybė nuo pavasario iki žiemos.
Potvynis Elektrėnų savivaldybėje
Potvynis Elektrėnų savivaldybėje / LTV stopkadrai

Po liūties išėjęs į kiemą apsidairyti Kloninių Mijaugonių kaimo ūkininkas Romas Klimas pastebėjo, kad trims jo karvėms pievoje vandens – iki tešmenų , rašo „Lietuvos rytas“.

Jo kaimynės Irenos Semikolenovos pavasarį sodintus svogūnus, burokėlius, pupeles sėmė pusmetris vandens. Šiltnamyje moters susodinti pomidorai ir agurkai jau tikrai neužderės, nes jie taip pat po vandeniu.

Iš Strėvos ir šalia tyvuliuojančio Ilgės ežero į Kloninius Mijaugonis plūstantis vanduo pievas skandina jau dešimtmetį, paversdamas jas pelkėmis.

Tačiau po pastarosios liūties dar labiau plūstelėjęs vanduo perpildė kaimo gyventojų kantrybės taurę. Mat valdžia jau keletą metų nė piršto nepajudina, kad būtų išvalyta Strėvos upės vaga ir vanduo nebeplūstų.

Valdininkai siuntinėja bėdos ištiktus kaimiečius nuo Ainošiaus pas Kaipošių, nes ties skęstančiu kaimu driekiasi Kaišiadorių rajono ir Elektrėnų savivaldybės riba.

Kyla grėsmė greitkeliui

R.Klimo karvės dabar ganosi kaimyno pievoje. Tačiau ūkininkas nežino, kur gaus šieno žiemai, nes iš jo pievų vanduo tikrai nepasitrauks. Tarp Kloninių Mijaugonių ir greitkelio Vilnius-Klaipėda užlieta dešimtys hektarų. Elektrėnų aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Virgilijus Pruskas prasitarė, kad dėl to labiausiai ir nerimaujama. Jeigu vandens lygis dar kils, jis pradės skalauti ir greitkelio pylimą. Kad vanduo vis dar kyla, liudija R.Klimo sode kiekvieną dieną smaigstomi kuoleliai.

Per parą potvynio vanduo arčiau trobos priartėja po pusantro metro.

V.Pruskas sakė, kad dėl vandens grėsmės greitkeliui prieš trejus metus kreipėsi į Aplinkos ministeriją. Kad vanduo skandina sodybas, jam neatrodo didelė bėda.

Tuo tarpu Elektrėnų savivaldybės vicemeras Algimantas Adomaitis skėsčiojo rankomis – išvalyti Strėvos vagą, maždaug pusantro kilometro ruožą, kad vanduo nebeplūstų, reikia keliolikos milijonų litų.

Vandenį galima sustabdyti ir paaukštinus kelią. Bet potvynis kliūtį nesunkiai įveiktų, tad toje vietoje tektų supilti pylimą. O tam pinigų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius