-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iki kelių šimtų žmonių susirinko į kasmetines tautininkų eitynes Vilniuje

Minint 34-ąsias Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos metines, iki kelių šimtų žmonių pirmadienį susirinko į tautininkų eitynes Vilniuje.
Kovo 11-osios minėjimas Vilniuje
Kovo 11-osios minėjimas Vilniuje / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Katedros aikštėje eitynių dalyviai rinkosi nešini Lietuvos, Vyčio, kitų Baltijos šalių, Ukrainos, Jungtinių Valstijų vėliavomis, Stepano Banderos Ukrainos nacionalistų organizacijos, tautine Baltarusijos vėliava, tautine atributika.

Iki kelių žmonių žygiavo nuo Katedros iki Lukiškių aikštės, priekyje nešant plakatą su užrašu lietuvių ir ukrainiečių kalbomis „Už mūsų ir jūsų laisvę“.

Gedimino prospektu žygiuojantys eitynių dalyviai skandavo „Lietuva – lietuviams“, „Lietuva“, „Viens su puse, du su puse, graži Lietuva be rusų”, „Lietuva bus laisva“, „Saugok lietuvybę“, „Slava Ukraini“ („Šlovė Ukrainai“).

„Kaip ir kiekvienais metais, tradicinėse eitynėse mėginama pabrėžti, kad tautinė valstybė yra vertybė, konstitucinė vertybė, lietuvių tautai istoriškai svarbi vertybė“, – sakė vienas iš visuomeninio judėjimo „Tautininkų sąjunga“ steigėjų, Sąjūdžio Iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kovo 11-osios minėjimas Vilniuje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kovo 11-osios minėjimas Vilniuje

Pasak jo, eitynėse svarbi ir Ukraina, kuri gina savo valstybę nuo agresoriaus.

„Jokių čia mitingų nebus, eitynės atviros visiems, nes tai lietuviško solidarumo akcija“, – tvirtino G.Songaila.

Jis teigė, kad ir šiemet, kaip ir praėjusiais metais, eitynėmis bandoma atkreipti dėmesį ir į priimtus asmenvardžių rašybos asmens dokumentuose pokyčius, kai leista rašyti lietuvių abėcėlėje nesančias raides – X, Q, W.

„Ta lietuvių kalbos išdavystė lieka aktuali. Aš manau, kad tie, kurie taip šiurkščiai sulaužė Konstituciją, nusipelnė atsakomybės“, – kalbėjo jis.

Lukiškių aikštėje eitynių dalyviai sugiedojo Lietuvos himną.

Prieš ir po eitynių organizatoriai rinko pinigus Ukrainos kariams.

Kovo 11-osios Patriotinėmis eitynėmis vadinamas renginys ankstesniais metais sutraukdavo daugiau žmonių, taip pat sulaukdavo kritikos kaip nacionalistinės. Pernai šiose eitynėse dalyvavo apie šimtas žmonių, anksčiau – keli šimtai, tūkstantis dalyvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius