Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 27

Kenoje iš tranzitinio traukinio kasdien vis lipant dešimtims rusų – Lietuvos institucijų ginčas

Kaip spręsti situaciją dėl rusų išlipimo Keno geležinkelio stotyje? Prezidentūros ir Užsienio reikalų ministerijos pozicijos šiuo klausimu išsiskyrė. Prezidento vyriausiajam patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Kęstučiui Budriui pareiškus, kad veiksmų galėtų imtis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, URM atkerta, kad tai – ne šio ministro kompetencija.

Pasak prezidento patarėjo, užsienio reikalų ministras įsakymu galėtų nustatyti, jog rusams Kenos geležinkelio stotyje ar Kybartuose išlipti būtų draudžiama. Tokie pakeitimai galėtų būti įtvirtinti teisės aktuose dėl specialiojo tranzito schemos.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kęstutis Budrys
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kęstutis Budrys

„Informacija nėra tiksli“

G.Landsbergio atstovė spaudai Paulina Levickytė tikina, kad K.Budrio informacija nėra tiksli.

„Prezidento patarėjo K. Budrio informacija nėra tiksli, teisės aktai, reglamentuojantys pasienio kontrolės punktų veikimą, nėra Užsienio reikalų ministro tiesioginė kompetencija“, – 15min teigė G.Landsbergio atstovė spaudai.

Anot jos, šiuo metu Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) kartu su atsakingomis institucijomis rengia „sisteminį modelį dėl pasienio režimo“, tuo pačiu – nagrinėja ir Kenos geležinkelio stoties problematiką.

„Pažymėtina, kad įstatyme dėl ribojamųjų priemonių nustatymo pavesta užsienio reikalų ministrui nustatyti Kaliningrado keleivių tranzito sąlygas, tačiau jam nesuteikta diskrecija bei kompetencija reguliuoti pasienio kontrolės punktų veiklos, kiek tai susiję su keleivių įlipimu/išlipimu“, – teigė P.Levickytė.

VIDEO: Tik „techninis sustojimas“: tūkstančiai rusų į pasaulį veržiasi per Keną

Todėl, anot jos, užsienio reikalų ministro įsakymu sprendžiami bendri tranzito klausimai – tranzitinių prašymų pildymo, dokumentų išdavimo, tranzitą užtikrinančių darbuotojų veiklos formų, keleivių skaičiaus traukinyje ir panašūs.

„Kitaip tariant, Kaliningrado keleivių tranzitas ir kitų keleivių išlipimas/įlipimas Kenoje neturi tiesioginės sąsajos, nes besinaudojantys Kaliningrado tranzitu rusai, turintys supaprastinto tranzito dokumentus, neturi teisės išlipti Lietuvoje“, – komentavo G.Landsbergio atstovė spaudai.

15min rugsėjo pradžioje lankėsi Kenos geležinkelio stotyje, kur iš traukinio Maskva–Kaliningradas išlipę rusai atskleidė, kodėl jie renkasi keliauti tokiu būdu.

Dariaus Mataičio nuotr./Kenos geležinkelio stotis – rusų kelias į Pasaulį
Dariaus Mataičio nuotr./Kenos geležinkelio stotis – rusų kelias į Pasaulį

Po to į tai sureagavo tiek užsienio reikalų, tiek susisiekimo, tiek vidaus reikalų ministrai Gabrielius Landsbergis, Marius Skuodis ir Agnė Bilotaitė. Pastaroji tvirtino, kad ruošiamas „sisteminis sprendimas“, atsižvelgiant į grėsmes.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai Laurynas Kasčiūnas ir Saulius Skvernelis svarstė, kad galbūt ne viskas su Kaliningrado tranzitu yra gerai ir situaciją spręsti būtų galima uždarant Kenos geležinkelio stotyje veikiantį pasienio kontrolės punktą.

Pasieniečių duomenimis, nuo šių metų pradžios Kenos geležinkelio stotyje išlipo per 5,4 tūkst. Rusijos piliečių, taip pat buvo keli šimtai Lietuvos, Izraelio piliečių, kiek mažiau – Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečių.

Dauguma jų turi dvigubas pilietybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius