-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 16

Investuotojų forumas: dalis valdžios siūlomų mokesčių pateks ne į kitų metų, o į 2013-ųjų biudžetą

Investuotojų forumo atstovai valdžios bandymus užlopyti kitų metų biudžeto skyles vadina blaškymusi ir siūlo kuriam laikui kilstelėti Pridėtinės vertės mokestį (PVM), o tik vėliau nuspręsti, kokius ilgalaikius mokesčius reikia įvesti. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad dalis šiuo metu siūlomų mokesčių pajamų į kitų metų biudžetą neduos.
Lithuania's current account is in the red
Biudžeto gelbėjimo planas ekspertams kelia abejonių.

„Mokesčių sistemos pakeitimai neramina. Ir ne tik dėl to, kad jie neturės įtakos kitų metų biudžetui, tačiau ir todėl, kad viskas daroma skubotai, gerai neapsvarsčius ir neprofesionaliai“, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad tokioje situacijoje Lietuva atsidūrė ne šiandien. Tai, anot R.Skyrienės, lėmė laiku nevykdytos svarbiausios sveikatos, kontroliuojančių įstaigų, valstybės turto valdymo, darbo santykių reformos. „Pasiklausius kai kurių politikų kartais susidaro įspūdis, kad Lietuvos verslas yra nesąžiningas, jį reikia pažaboti, nubausti, apmokestinti, supriešinti su visuomene. Tokia retorika neramina“, – pabrėžė ji.

Pasak R.Skyrienės, Investuotojų forumas mano, kad nereikia griauti dabartinės mokesčių sistemos įvedinėjant abejotino veiksmingumo mokesčius.

„Tai, kas vyksta dabar, mums primena 2008 metus, kuomet buvo vykdoma vadinamoji naktinė reforma. Mes bandome įspėti, kad nereikia lipti ant to paties grėblio. Jeigu norima skatinti ekonomiką, reikia pradėti ne nuo mokesčių didinimo, bet pirmiausia nuo išlaidų dalies“, – teigė R.Skyrienė.

Ji pridūrė, kad PVM didinimas šiuo metu „pridarytų mažiausiai bėdų“.

Investuotojų forumo Mokesčių darbo grupės vadovas Kęstutis Lisauskas tikino, kad nė vienas iš valdančiųjų siūlomų naujų mokesčių nėra gerai apsvarstytas. „Svarbiausia, kad neaišku, kada tie pinigų srautai ateis į biudžetą“, – pridūrė jis.

K.Lisausko teigimu, jeigu pinigų į biudžetą norima surinkti greitai, tėra du mokesčiai, kurie padėtų pasiekti tokį efektą: Gyventojų pajamų mokestis ir PVM.

Investuotojų forumo Mokesčių darbo grupės narė Kristina Kriščiūnaitė spaudos konferencijoje aiškino, kad indėlių apmokestinimas naudos duotų tik 2013 metų biudžetui, nes indėliai patektų į metinę pajamų mokesčio deklaraciją. Investuotojų forumo atstovai penktadienį atkreipė dėmesį, kad reikia apmokestinti gerokai didesnes nei 200 Lt palūkanas, nes antraip toks mokestis palies tuos pačius pensininkus, bankuose laikančius viso gyvenimo santaupas.

Pasak K.Kriščiūnitės, naudos neduotų ir automobilių apmokestinimas, kurį valdantieji sutarė kuriam laikui atidėti. „Šis mokestis greičiausiai būtų metinis, taigi jį reikėtų mokėti kitų metų pabaigoje, o surinkti pinigai keliautų į 2013 metų biudžetą“, – sakė ji. 

Investuotojų forumo atstovai pabrėžė pasisakantys prieš progresinius mokesčius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius