-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 22

Ir liko Gedimino kalnas plikas ir kelmuotas...

Taip galima pasakyti apie Gedimino kalną, kuris liko praktiškai be medžių. Vilniečiai šiuo klausimu nėra vieningi: vieni pyksta dėl kertamų medžių, kitiems tai atrodo natūralus procesas, kadangi piliakalniai esą visada būdavo pliki. Kalną prižiūrinčio Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos darbuotojai tikina, kad tai tėra antrojo kalno šlaitų tvarkymo etapo darbai.
Tvarkomas Gedimino kalno šlaitas
Tvarkomas Gedimino kalno šlaitas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Į tai, kad Gedimino kalnas liko apaugęs nebe medžiais, o tik kelmais, dėmesį atkreipė ir sostinės meras Artūras Zuokas. Itin mėgstantis socialinius tinklus, meras būtent juose paprašė vilniečių išsakyti savo nuomonę šiuo klausimu. Ir gavo daugybę atsakymų.

Vieni piktinosi ir citavo Antaną Baranauską „Ir liko šitie kalnai pliki ir kelmuoti, Aplaistyti ašarom, giesme apdainuoti...“ Kiti kaltino A.Zuoką, neva tai jo sprendimu darkomas pagrindinis sostinės kalnas. Dar kiti įsitikinę, kad tereikia išrauti ar kitaip sutvarkyti kelmus ir vaizdas bus geresnis, nes piliakalniai visais laikais buvę be žaliuojančių medžių.

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcijos Rezervato priežiūros skyriaus vyr. specialistės (architektės) Irenos Sakalauskaitės teigimu, pagal projektą šalinami pavojingi medžiai, kurių šaknys ardo šlaitą. Vis dėlto žadėta, kad dalis medžių ant kalno liks, jis nebus plikas, o ateityje galbūt bus pasodinta ir naujų krūmų ar žemaūgių medžių.

Kol kas kalnas atrodo neįprastai. Tą pripažino ir A.Zuokas: „Aš buvau įpratęs matyti kalną žalesnį ir man tas vaizdas buvo mielas ir geras, ypač rudenį, kai Gedimino kalnas medžiams nusidažius rudeninėmis spalvomis tampa labai gražiu rudeniniu miesto simboliu.“

Taip pat miesto vadovas nusistebėjo tuo, jog anksčiau būdavo itin sudėtinga gauti leidimą nukirsti medį, o dabar kirtimų padaugėjo ir visiems esą užtenka „rimtų paaiškinimų“. „Aš nesijaučiu maloniai tai matydamas“, – kalbėjo A.Zuokas.

Miesto meras pritaria, kad medžius genėti, kitaip juos prižiūrėti būtina, kadangi tai padeda atverti gražius sostinės kampelius. Tačiau jau ne vienerius metus to nebuvo daroma, neformuota jų lapija. „Šį pavasarį lėšų tam skyrė miestas, atsodinsime nemažai medžių, kai kurias vietas su gyventojų bendruomenėmis apželdinsime. Kai kur būtinas genėjimas, kad atsivertų miesto panoramos. Tai matome Karoliniškių draustinyje, kur apgenėjus medžius, sutvarkius lapiją, atsiveria fantastiškos miesto panoramos“, – teigė meras.

A.Zuoko teigimu, su žaliuoju miesto rūbu tikrai reikia padirbėti, tačiau tai nereiškia, jog yra vienintelis būdas – kirsti.

Apie tai, kad būtina kuo skubiau tvarkyti Gedimino kalną, prabilta prieš kelerius metus. Tuomet baimintasi, kad liūčių plaunami šlaitai gali nuslinkti kartu nusinešdami ir pilį. Paskutinį kartą kalno sutvirtinimai buvo daromi 1995–1998 m., kai tvarkyta Aukštutinė pilis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius