-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 15

Ir vėl sutaupė: ar tikrai Tauragėje gyvenimas gerėja?

Sutaupyti socialinėms pašalpoms skirtas lėšas savivaldybėms tapo norma: šimtai tūkstančių eurų – po tiek kiekvieną metų ketvirtį Tauragės rajono savivaldybė paskirsto ne socialinių pašalpų gavėjams, o kitoms rajono reikmėms.
Didžiausia dalis nuo pašalpų sutaupytų lėšų teks K.Donelaičio gatvėje rengiamam Neįgaliųjų dienos centrui.
Didžiausia dalis nuo pašalpų sutaupytų lėšų teks K.Donelaičio gatvėje rengiamam Neįgaliųjų dienos centrui. / Ramunės Ramanauskienės/„Tauragės kurjerio“ nuotrauka

Už tokius sprendimus rajonus linčiuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Tauragės „baltieji rūmai“ ginasi – tokia tvarka, pašalpos skirstomos taip, kaip reikalauja įstatymai, o kas atlieka, taip pat atitenka socialinėms sritims. Dar nesibaigus antrajam 2019 metų ketvirčiui, jau aišku, kad Tauragės savivaldybė per pastaruosius tris mėnesius sutaupė 130 tūkstančių Eur socialinėms išmokoms skirtų lėšų. Šie pinigai praėjusią savaitę išdalyti kitoms reikmėms.

Ketvirtis dar nesibaigė, o jau sutaupė

Praėjusią savaitę gyventojams neišmokėtas pašalpų lėšas skirstę vietos politikai kraipė galvas – ketvirtis dar nesibaigė, o jau aišku, kad už balandį, gegužę ir birželį bus nepanaudota 130 tūkstančių Eur socialinėms išmokoms skirtų lėšų. Kur čia problema – ar žmonės pradėjo gyventi geriau ir pašalpų nebeprašo, ar jų skyrimo tvarka tokia griežta, kad jos priklauso tik labai mažai žmonių?

Šių metų pradžioje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija buvo paskelbusi socialinių pašalpų sutaupymo žemėlapį – jei tikėsime jame pateikiamais duomenimis, pernai Tauragės rajono savivaldybė nepanaudojo beveik pusės valstybės skirtų socialinės paramos lėšų. Ši informacija prisiminta ir dabar, vėl skirstant nepanaudotas socialines išmokas.

Tiesa, visos šalies savivaldybės į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos šių metų kovą išplatintą informaciją sureagavo audringai – teigė, kad socialinėms išmokoms nepanaudoti pinigai nukreipimai būtent socialinėms reikmėms: keliami atlyginimai socialiniams darbuotojams, remiami vaiko dienos centrai, globos namai, jokie įstatymai šiuo atveju nepažeidžiami.

Pusė lėšų – Neįgaliųjų dienos centrui

Praėjusią savaitę pristatydama, kam ketinama skirti per tris pastaruosius mėnesius nepanaudotas socialinių išmokų lėšas, savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Irma Jurkšienė informavo, kad šių lėšų skirstymo komisija nusprendė didinti atlyginimus socialiniams darbuotojams.

– Dalis lėšų atiteks visoms socialinėms įstaigoms, kurios turi socialinius darbuotojus, tai septynios seniūnijos, savivaldybės administracija, Lauksargių globos namai, vaikų namai „Šaltinėlis“, Socialinių paslaugų centras. Visiems šių įstaigų socialiniams darbuotojams didinamas darbo užmokestis, – sakė I.Jurkšienė.

Iš sutaupytų lėšų vieniems socialiniams darbuotojams atlyginimai kils 10, kitiems – 7 proc., priklausomai nuo to, turi darbuotojas reikiamą kvalifikaciją ar ne.

Kiek daugiau nei pusė sutaupytų lėšų – 79 000 Eur atiteks K.Donelaičio g. 21 rengiamam Neįgaliųjų dienos centrui. Apie 7000 Eur skiriami Socialinių paslaugų centro kompiuterinei įrangai atnaujinti.

„Trupinam po kelis eurus, ir gaunasi ekonomija“

Tokie duomenys didžiausią nuostabą sukėlė opozicijai. Tarybos narys Pranas Petrošius kolegoms politikams priminė, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vėl viešai pateikė naujausius duomenis, kad visos šalies savivaldybės nepanaudoja net 50 procentų joms skirtų lėšų pagelbėti skurdžiausiai gyvenantiems žmonėms.

"Šios lėšos skiriamos ne tik pašalpoms mokėti, bet ir kompensacijoms už šildymą, vandenį. Jei mes tų lėšų nepanaudojame, kažkas yra negerai. Valstybė numato lėšas skirti paramą gyventojams, o mes pusę jų panaudojame kitiems reikalams. Mes taip esame suraitę, atsiprašau už tą žodį, apkarpę tas išmokas ir naudojame tuos pinigus neva socialinei sričiai. Bet juk tie pinigai priklauso tiesiogiai žmonėms", – kalbėjo P.Petrošius.

P.Petrošiaus kolega Stasys Lapė mano, kad Tauragės savivaldybė yra nustačiusi nepasiturintiems gyventojams mokėti per mažas sumas, todėl pinigų ir atlieka.

"Trupinam po kelis eurus, ir gaunasi ekonomija šimtatūkstantinė", – sako S.Lapė.

Finansų skyriaus vedėja I.Jurkšienė sako, kad socialinių pašalpų mokėjimo ir jų nepanaudojimo tvarką, remdamiesi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nurodymais, yra patvirtinę patys tarybos nariai.

"Bet kam likusių nepanaudotų socialinių išmokų lėšų skirti negalima. Taisyklės griežtos. Šie pinigai turi atitekti tik socialiniai sričiai. Tam jie ir atitenka", – politikus patikino Finansų skyriaus vedėja.

Eksmeras: gyvenimas gerėja, pašalpų gavėjų mažėja

Eksmeras Sigitas Mičiulis pripažįsta – klausimas labai skaudus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sigitas Mičiulis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Sigitas Mičiulis

"Socialinė parama tikrai reikalinga neįgaliesiems, daugiavaikėms šeimoms, bet ji neturi skatinti žmonių nedirbti", – įsitikinęs S.Mičiulis.

Buvusio mero skaičiavimais, į Tauragę atėjus naujoms investicijoms ir kuriantis darbo vietoms, žmonių gyvenimas gerėja – socialinių pašalpų gavėjų mažėja, todėl lėšos ir tauposi. Be to, S.Mičiulio teigimu, Tauragėje atpigus šildymui, trečdaliu sumažėjo kompensacijų už šildymą gavėjų.

"Įvyko Tauragės miesto šventė, atvyko 10 000 žmonių. Jeigu jie būtų pirkę bilietus, bendra suma gal būtų kokie 500 000 tūkstančių eurų, nors šventėms iš sutaupytų socialinių lėšų mes neskiriam", – savivaldybės gerumą prie socialinių lėšų sutaupymo bandė pritempti S.Mičiulis.

Jo politinis oponentas Vaclovas Karbauskis mestelėjo repliką, kad miesto šventė ir socialinių pašalpų klausimas tarpusavyje nesusiję. O konservatorius Raimondas Matemaitis įsitikinęs, kad pašalpų sutaupoma pagerėjus jų administravimui, esą ankstesniaisiais metais pašalpas gaudavo ir tie, kam jos iš tikrųjų nepriklausė.

Kaip informavo Tauragės rajono savivaldybės administracija, pirmąjį šių metų pusmetį socialinę pašalpą Tauragės rajono savivaldybėje gavo 1939 asmenys (1105 šeimos), išmokėta 631,3 tūkst. Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius