Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 09 10

Irena Degutienė malšina dėl vienos lyties partnerystės įteisinimo tarp konservatorių įsiplieskusį kivirčą

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pavaduotoja Irena Degutienė šeštadienį Vilniuje vykstančiame konservatorių tarnybos posėdyje ėmė glaistyti tarp partijos narių ir jos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio kilusį konfliktą, kai šis savaitę prabilo palaikantis vienos lyties asmenų partnerystę.
Gabrielius Landsbergis ir Irena Degutienė
Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų tarybos posėdis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pats G.Landsbergis apie tai savo kalboje tarybai apie tai neužsiminė nė žodžiu.

Tačiau prie mikrofono stojusi I.Degutienė teigė negalinti to nutylėti ir pareiškė, kad parama vienos lyties asmenų partnerystei yra tik G.Landsbergio, o ne partijos nuomonė. Partija, savo ruožtu, pasak I.Degutienės, kaip tik įsipareigojusi stipriau palaikyti tradicines šeimas.

„Yra tokia Tėvynės sąjungos programa. Tėvynės sąjungos programa nesikeitė iki šios dienos, todėl, kad ją gali pakeisti tik partijos suvažiavimas. Ne frakcija dabartinė ar būsimoji, ar pavieniai Seimo nariai“, – sakė I.Degutienė pabrėžtinai G.Landsbergį vadindama vardu ir pavarde, bet nenurodydama jo pareigų partijoje.

Kita vertus I.Degutienė sakė besidžiaugianti, kad partijoje yra demokratija ir kiekvienas gali kalbėti, ką galvoja.

„Aš džiaugiuosi, kad mūsų partijoje yra demokratija, yra galimybė laisvai kalbėti ir išreikšti savo poziciją nebijant, kad kažkas tave kas nors pasmerks, ar dar kažką pasakys. Bet partijos programa visada buvo orientuota į šeimos vertybes, į šeimos sampratą ir nežiūrint, kad nepavyko šitos kadencijos Seime pakeisti Konstitucijos straipsnio dėl šeimos apibrėžimo aš tikiuosi, kad atsiras stipresnės jėgos, ne tokios kaip šiandieniniame Seime ir tą mes galėsime įveikti“, - kalbėjo politikė.

I.Degutienė tikino, kad konservatoriai nėra moralistų partija ir nieko nemoko, kaip gyventi, tačiau, kai kalbama apie prastėjančią demografinę situaciją, Tėvynės sąjungos nariai esą žino, kas yra šeima.

„Mes norime ateities Lietuvoje tokią šeimą ir matyti. Be abejo, gerbiame visus kitus, tačiau mūsų nuostatos, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos, nėra pasikeitusios. Jos tokios buvo, tokios yra ir, tikiuosi, tokios bus“, – sakė I.Degutienė.

Anot jos, „ši tema“ nėra pati svarbiausia, yra daug svarbesnių, todėl ją reiktų užbaigti.

„Paskaičius pagalvoju, kad kažkas labai džiaugiasi ir trina rankomis matydamas, kad nukreipiamas dėmesys nuo tų problemų, kurios šiandien yra žymiai svarbesnės, žymiai labiau supurtė visą visuomenę. Pradedant Oleko auksiniais šaukštais, baigiant liberalais ir visom kompromitacijom“, – kalbėjo I.Degutienė.

Primename, kad portalas delfi.lt šią savaitę citavo konservatorių pirmininko G.Landsbergio pasisakymą Panevėžyje, kur jis išreiškė paramą vienos lyties partnerystės įteisinimui.

„Kaip tikras konservatorius, gavęs tokį klausimą, matyt, turėčiau išeiti, turėtų būti labai baisu. Ne, aš pasisakau už partnerystę, aš manau, kad laikas tam atėjo, aš tikiuosi, naujas Seimas ar mūsų koalicija galų gale šį klausimą į Seimą atneš ir mes jį priimsime“, – delfi.lt citavo G. Landsbergį.

Tuo tarpu Seimas birželio pabaigoje po pirmojo svarstymo pritarė Konstitucijos pataisai, kuri šeimą apibrėžia per santuoką.

Už tokią pataisą balsavo 74 Seimo nariai, prieš buvo 19, susilaikė 20 parlamentarų. Už tokią pataisą vieningai balsavo konservatorių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos–Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos, didžioji dalis „darbiečių“ ir „tvarkiečių“, Seimo narių mišrios grupės atstovų. Prieš balsavo ar susilaikė socialdemokratai ir Liberalų sąjūdžio atstovai.

107 Seimo nariai Konstituciją siūlo papildyti nuostatomis, kad „šeima sukuriama sudarius santuoką“, „šeima taip pat kyla iš motinystės ir tėvystės“, „valstybė saugo ir globoja santuoką, šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius