Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 08 19

Iš Baltarusijos atvykstančių keleivių avalynės ir automobilių dezinfekavimas per dieną Lietuvai kainuoja apie 17 tūkst. litų.

Vyriausybė pirmadienį svarstys, kaip kovoti su Afrikinio kiaulių maro užkratu, galinčiu pasiekti Lietuvą iš Baltarusijos.
Kiaulės
Kiaulės / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius BNS sakė, kad bus aptarimas visas prevencinių priemonių paketas.

„Yra svarstomas mokestis (25 litų sunkvežimių dezinfekavimo – BNS), taip pat plane yra nurodyta, ko prašome iš Europos Komisijos“, – BNS sakė J.Milius.

Pasak jo, ministrų kabinetas tarsis, kokių priemonių būtų galima imtis, jei EK nuspręs finansiškai paremti Lietuvą, kovojant su Afrikiniu kiaulių maru.

„Jei patvirtins Europos Komisija, mums reikės iš valstybės gauti pradžiai pinigų apsauginėms priemonėms, nes europiniai pinigai vėliau ateina. Tai dar šitai aptarsim. Į tai įeina angarų statyba, tvoros pasienyje statyba, 10 kilometrų buferinės zonos kūrimas, kurioje smulkieji kiaulių augintojai, nesilaikantys biosaugos reikalavimų, negalės auginti kiaulių. Taip pat dezinfekciniai darbai“, – aiškino Veterinarijos tarnybos vadovas.

Smulkieji kiaulių augintojai bus skatinami imtis kitos veiklos: paukštininkystės, triušių auginimo.

J.Milius sakė, kad smulkieji augintojai bus skatinami imtis kitos veiklos: paukštininkystės, triušių auginimo, o už perėjimą prie kitų rūšių auginimo, bus mokamos kompensacijos. Tačiau jis teigė, kad EK neskyrus papildomų lėšų, Lietuva greičiausiai darytų tą, ką iki šiol – dezinfekuotų automobilius ir ribotų šernų populiaciją.

Pasak jo, taip pat svarstoma galimybė žvėrių takus pasienyje purkšti atbaidančiomis priemonėmis, kad šernai neatklystų į Lietuvos teritoriją.

Lietuva prašo EK 13,5 mln. eurų (46,6 mln. litų) finansinės paramos, iš jų 10 mln. eurų (34,5 mln. litų) finansinės paramos tvorai, kuri stabdytų šernų migraciją iš Baltarusijos. Kol parama nėra skirta, šernų medžioklė neribojama, tačiau medžiotojų būreliai juos medžioja tik savanoriškai. Dabar institucijos nesutaria, kas turi pasirašyti medžioti šernus įpareigojantį nurodymą, nes šalyje nėra paskelbta ekstremali situacija dėl galimo afrikinio kiaulių maro užkrato.

Šiuo metu dėl Baltarusijoje nustatytų kiaulių maro atvejų, pasienyje dezinfekuojami į Lietuvą įvažiavę automobiliai. Taip pat ties siena intensyviai medžiojami šernai.

Vyriausybė dezinfekavimui pasienyje su Baltarusija yra skyrusi 750 tūkst. litų. Pasak J.Miliaus, šiuo metu šios lėšos jau pasibaigė, tačiau bus naudojami pinigai iš „kitų išlaidų“, kol bus nuspręsta perskirstyti pinigus iš kurios nors programos.

Skaičiuojama, kad transporto priemonių ir iš Baltarusijos atvykstančių keleivių avalynės dezinfekavimas per dieną kainuoja apie 17 tūkst. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius