-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 08

Iš parlamentarų deklaracijų išgaravo šimtai tūkstančių litų ir prabangūs automobiliai

Kai kurie valstybės pareigūnai neskuba atskleisti pokyčių priežasčių savo 2010 metų finansinėse deklaracijose, rašo „Lietuvos rytas“.
„BMW X6 Status Design“
„BMW X6 Status Design“ / Gamintojo nuotr.
Temos: 2 Seimas Pinigai

Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Kęstas Komskis pernykštėje deklaracijoje nurodė turėjęs 80 tūkst. litų santaupų, o jo registruoti privalomas turtas įvertintas 947 tūkst. litų. Per metus santaupos aptirpo 370 tūkst. litų, o turto vertė pakilo 247 tūkst. litų.

K.Komskio viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje, kurioje privalu nurodyti visus didesnius kaip 2,6 tūkst. litų sandorius, apie įsigytus brangesnius pirkinius nėra jokių žinių.

„Tai kad nieko nepirkau. Deklaracijoje skaičiai tarsi ir neturėjo keistis“, – Seimo narys ir pats traukė pečiais paklaustas, kur išgaravo bemaž 400 tūkst. litų.

Iš 2009 metais tarp milijonierių buvusio liberalo Eriko Tamašausko šeimos deklaracijos galima susidaryti įspūdį, kad turtas per metus sumažėjo kone 700 tūkst. litų.

Tačiau liberalas irgi nedeklaravo jokių pernai vykusių stambesnių sandorių, kurių esą ir nebuvo.

Tai kad nieko nepirkau. Deklaracijoje skaičiai tarsi ir neturėjo keistis.

„Tai kažkoks nesusipratimas. Nesąmonė. Aš pasiaiškinsiu, kodėl įvyko klaida. Mūsų šeimos turtinė padėtis nepasikeitė“, – kalbėjo E.Tamašauskas. Paaiškėjo, kad iš milijonierių sąrašo šis politikas iškrito per klaidą – deklaracijoje neatspindėtas žmonos turtas.

Pernai sumenko ir į simbolinį Seimo milijonierių sąrašą patenkančios socialdemokratų atstovės Marijos Aušrinės Pavilionienės turtas. Užpernai ši Seimo narė deklaravo turinti daugiau kaip 1 mln. 80 tūkst. litų santaupų, o pernai jų liko 878 tūkst. litų.

Tačiau parlamentarės viešųjų ir privačių interesų deklaracija, kur ji privalo nurodyti stambius sandorius, – tuščia.

„Kodėl turėčiau kam nors aiškinti, ką aš darau su savo pinigais? Tai kas, kad deklaracijos – viešos? Man nerūpi, kad aš balsavau už tokią tvarką. Niekam nieko neprivalau aiškinti“, – rėžė politikė.

Pokyčių savo deklaracijoje nesiteikė aiškinti ir liberalcentristų frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas, kuris išsaugojo turtingiausio parlamentaro pozicijas.

Pernai privalomas registruoti politiko turtas siekė 32,6 mln. litų – beveik pusę milijono litų mažiau nei užpernai. Tuo tarpu santaupų pagausėjo 150 tūkst. litų. Informacijos apie sandorius jo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje nėra.

„Ką reikėjo, deklaravau, ir daugiau neturiu ką pridurti“, – tepasakė Seimo narys.

Antai pernykštėje energetikos ministro Arvydo Sekmoko turto ir pajamų deklaracijoje, palyginti su anksčiau pateiktais duomenimis, įvyko nemažai pokyčių, bet tai irgi niekaip neatsispindi interesų deklaracijoje. Per praėjusius metus A.Sekmoko privalomas registruoti turtas aptirpo beveik 400 tūkst. litų, o santaupos maždaug tiek pat padidėjo. Kodėl taip įvyko, politikas nepaaiškino.

Interesų deklaracijos papildyti nesivargina ir Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Rimantas Remeika, kurio šeimos turtas pernai nuo bemaž 2,7 mln. litų sumažėjo iki 883 tūkst. litų. Pasirodo, kancleriui pernai teko sugrąžinti iš banko anksčiau gautą paskolą – apie pustrečio milijono litų. R.Remeika ją paėmė tikėdamasis praturtėti, bet gerokai nusvilo.

„Dalyvavau vieno banko pasiūlytoje akcijoje – už 4 proc. palūkanas skolino pinigus ir juos investavo į Kinijos vertybinius popierius. Šios investicijos turėjo duoti nemenką prieaugį. Bet akcija baigėsi nuostolingai – pasiskolintus pinigus teko grąžinti, ir dar su nemenkomis palūkanomis“, – guodėsi kancleris.

Dalyvavau vieno banko pasiūlytoje akcijoje – už 4 proc. palūkanas skolino pinigus ir juos investavo į Kinijos vertybinius popierius.

Dabar bankas iš kliento reikalauja beveik pusės milijono litų palūkanų, ministerijos pareigūnas šią sumą mėgina užginčyti teismuose.

Vidaus reikalų ministerijos kanclerio Evaldo Gusto šeimos deklaruotas privalomas registruoti turtas pernai sumažėjo nuo 600 tūkst. litų iki 300 tūkst. litų. Tačiau šio pareigūno deklaracijoje nurodomi ne pardavimo, o pirkimo sandoriai -2009 metais E.Gustas įsigijo sodybą ir automobilį.

Susisiekimo viceministro Arūno Štaro žmonos Nijolės Štarienės valdomas turtas nuo 3,5 mln. litų sumažėjo iki 2,4 mln. litų.

Tačiau A.Štaras interesų deklaracijoje nepateikė jokių didelių sandorių: „O kodėl turėčiau? Jeigu būčiau ką nors pardavęs, gal būčiau deklaravęs. Tiesiog rinkoje pasikeitė kainos“,

Nepaisant tų pokyčių, A.Štaras liko vienas turtingiausių žmonių Vyriausybėje. Jo šeimos deklaruotas turtas ir pajamos pernai buvo įvertinti kone 2,7 mln. litų. Piniginės svoriu A.Štaras gerokai lenkia savo viršininką susisiekimo ministrą Eligijų Masiulį, kurio šeima deklaravo 652 tūkst. litų.

Pagal viešai skelbiamas deklaracijas nuo algos iki algos gyvena ir nemažai Seimo narių, tačiau nebūtinai kukliai. Pavyzdžiui, Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Vytautas Kurpuvesas pernai deklaravo turįs 225 tūkst. litų vertės turto, o santaupų – viso labo 10 tūkst. litų. Jis praėjusį rugsėjį politikas nurodė įsigijęs automobilį už maždaug 260 tūkst. litų.

Paklaustas, ar šis pirkinys atitinka jo finansines galimybes, V.Kurpuvesas pripažino, kad buvo kiek išsišokęs, ir suskubo patikinti, jog prabangaus BMW X6 jau atsikratė: „Pasikeitus situacijai šeimoje ir supratus, kad negalėsime išlaikyti tokio automobilio, jo išperkamosios nuomos teises perleidau kitam asmeniui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius