-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 07

Iš regatos grįžusios jachtos „Lietuva“ kapitonas: „Buriuotojai kaip elgetos“

Po dviejų su puse mėnesio į Klaipėdą grįžo jachta „Lietuva“, dalyvavusi regatoje „The Tall Ship‘s Races 2012“. Joje įgula pelnė du prizus. Sėkminga regata, anot kapitono, buvo viena sunkesnių, mat jachta dukart pateko į stiprias audras, jose plyšo burės, nukentėjo korpusas, tad patyrė nuostolių.
Jachta „Lietuva“ grįžo iš du mėnesius trukusios regatos
Jachta „Lietuva“ grįžo iš du mėnesius trukusios regatos / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Klaipėda jachtą pasitiko stipriu vėju. Įgulos nariai krantą pasiekė sušlapę. „Tai dušo nebesulaukėt“, – juokavo pasitinkantys artimieji. Įgula sutikta su duona ir lašiniais, gėlėmis bei mero dovanomis. 

Pasikeisdami įgulos nariai buriavo du su puse mėnesio, plaukė iš Prancūzijos į Portugaliją, porą Ispanijos uostų, galiausiai finišą pasiekė Airijos sostinėje Dubline. 

„Noriu pasigirti pasiekimais. Antrose varžybose užėmėme antrą vietą. Buvome apdovanoti stilistine bure. Sunkiausia sugalvoti, kaip tradiciškai iš jos išgerti šampano, tačiau kampuką radome, prizas apšlakstytas“, – rodydamas keraminę burę šypsojosi du mėnesius jachtą plukdęs kapitonas Osvaldas Kudzevičius. Dar vieną prizą jachta pelnė už pasirodymą įgulų parade. „Merą turim buvusį muzikantą ir dainelė buvo ta proga“, – šypsojosi O.Kudzevičius.

Jachtą pasitikęs miesto meras Vytautas Grubliauskas  šyptelėjo: „Muzikantų buvusių nebūna.“

Meras įgulai įteikė senovinį uosto atvaizdą, kokį jūreiviai matė įplaukdami į Klaipėdą prieš 300–400 metų. Įteikė ir miesto herbą bei simbolinį binoklį. „Kuria kryptimi bežiūrėsite, rodys Klaipėdą“, – juokavo V.Grubliauskas.

Tikslus pasiekė

Valstybė tai atsuka veidą, tai kitą vietą. Jei manęs, kas paklaustų, ar Lietuva jūrinė valstybė, sakyčiau – dar ne, – sakė su  jachta aplink pasaulį plaukęs Steponas Kudzevičius.

Pasak daugelį metų buriuojančio O.Kudzevičiaus, ši regata buvo vienas ilgiausių plaukimų, kuriuose teko dalyvauti.

„Panašus plaukimas buvo 2006 metais, tačiau vėjo sąlygos šiemet mūsų nelepino, kaip tuomet. Su „žalia“, nepatyrusia įgula patirti štormą Biskajos įlankoje... Tai buvo vienas iš sunkesnių plaukimų man“, – sakė patyręs buriuotojas.

Pasak jo, savo išsikeltus tikslus įgula įvykdė, įvertinant tai, kad jachta jau sena, skaičiuoja 37 sezoną, ją reikia atnaujinti, be to, jachtoje plaukė nedaug patyrusių buriuotojų. Per du su puse mėnesio jachtoje po etapų pasikeisdami iš viso buriavo 27 buriuotojai. 

Iš finišo miesto Dublino į Klaipėdą jachtą parplukdė jo tėtis, Steponas Kudzevičius, su šia jachta kapitonas plaukė aplink pasaulį. Anot jo, jachta visuomet garbingai atstovauja Lietuvai, atsiduria pirmajame penketuke. 

Priklausys nuo finansavimo

Vis pasigirsta informacijos, jog daugiau jachta regatose nebedalyvaus. Pasak O.Kudzevičiaus, tai priklausys nuo finansavimo. „Didžiulė problema, reikia su deniu kažką daryti, bures remontuoti, daug bėdų. Sporto šakoms Klaipėdoje nelengva, ir buriavimui taip pat“, – kalbėjo kapitonas.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Jachta „Lietuva“ grįžo iš du mėnesius trukusios regatos
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Jachta „Lietuva“ grįžo iš du mėnesius trukusios regatos

Jo tėvas skambiai pridūrė: „Valstybė, tai atsuka veidą, tai kitą vietą. Jei manęs, kas paklaustų, ar Lietuva jūrinė valstybė, sakyčiau – dar ne. Jachta vienintelė Lietuvai atstovauja jau dešimtą kartą. Valstybė turi atsukti veidą į buriavimą, ne tik į krepšinį, kad buriuotojai su krepšiais nevaikščiotų po pasaulį elgetaudami. Turėtų šiai sporto šakai skirti reikiamą dėmesį“, – teigė Steponas Kudzevičius. 

Prieš ketverius metus buvo skaičiuota, jog atnaujinti jachtą „Lietuva“ kainuotų ketvirtį milijono. Kokia sąmata būtų šiandien, kapitonas nesiryžo prognozuoti, turės sėsti ir skaičiuoti, įvertinti ir šioje regatoje dėl gamtos išdaigų patirtus nuostolius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius