-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 12 /15:22

Iš susitikimo su Loreta Graužiniene STT direktorius Saulius Urbanavičius išėjo įraudęs ir nekalbus

Ketvirtadienį po susitikimo su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, su kuria aptarė susitepusių viceministrų sąrašą, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorius Saulius Urbanavičius buvo nekalbus. „Tai – kriminalinės žvalgybos informacija“, – po maždaug pusvalandį trukusio susitikimo žurnalistams kartojo jis.
Saulius Urbanavičius
Saulius Urbanavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Seimo pirmininkei paaiškinta, kad iš tikrųjų buvo pateikta tam tikra informacija vadovaujantis Kriminalinės žvalgybos įstatymu“, – sakė jis.

S.Urbanavičius ketvirtadienį taip ir neatsakė į klausimą, ar sąrašą matė L.Graužinienė.

Pažymą, kurioje išvardinti viceministrai, STT pateikė prezidentei Daliai Grybauskaitei ir premjerui Algirdui Butkevičiui. Anot STT vadovo, taip pasielgta todėl, kad jie, o ne Seimo pirmininkė, dalyvauja Vyriausybės formavime.

S.Urbanavičius ketvirtadienį taip ir neatsakė į klausimą, ar sąrašą matė L.Graužinienė.

Paklaustas, kodėl dėl sąraše minimų viceministrų nepradėti ikiteisminiai tyrimai, S.Urbanavičius dar kartą pakartojo, kad tai – kriminalinės žvalgybos informacija. Kaip tai susiję su tuo, kad tyrimai nepradėti, jis paaiškinti atsisakė ir nuėjo.

L.Graužinienė: norėsiu išgirsti ministrų poziciją

Po susitikimo nedaug ką pasakyti turėjo ir Seimo pirmininkė.

„Jokios trokštamos informacijos aš neprašiau, mes kalbėjome dalykiškai kaip institucijų vadovai. Apsikeitėme nuomonėmis ir informacija“, – aiškino ji.

Ministrai turi teisę kreiptis informacijos apie viceministrus, kai juos skirs iš naujo. Tada bus aišku, ar yra problemų, ar ne.

Apie sąraše minimus viceministrus ji žadėjo kalbėtis su Darbo partijos deleguotais ministrais: „Pirmiausiai norėsiu išgirsti ministrų, atsakingų už viceministrų darbą, poziciją. Ministrai turi teisę kreiptis informacijos apie viceministrus, kai juos skirs iš naujo. Tada bus aišku, ar yra problemų, ar ne.“

Paklausta, ar neketina apie tai pasikalbėti su prezidente, kaip tai trečiadienį padarė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Rolandas Paksas, L.Graužinienė sakė, kad tai – tik jos ir D.Grybauskaitės reikalas.

Sąraše – devyni viceministrai

Prezidentei Daliai Grybauskaitei jos prašymu Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktame sąraše – devyni viceministrai iš penkių ministerijų, paskelbė televizija „TV3”.

Prezidentei STT pateiktame sąraše įrašyti visi keturi žemės ūkio viceministrai.

Prezidentei STT pateiktame sąraše įrašyti visi keturi žemės ūkio viceministrai. Paaiškėjo, kad dėmių turi ne tik kyšio reikalavimu viešai įtartas „darbietis“ Rytis Šatkauskas ir balsų pirkimo skandale linksniuota Živilė Pinskuvienė, bet ir kiti du viceministrai – Leokadija Počikovska bei Mindaugas Kuklierius.

Be to, STT rado dėmių ir vidaus reikalų viceministro, buvusio STT vadovo Žimanto Pacevičiaus veikloje. Koks šešėlis krinta ant jo ir kito vidaus reikalų viceministro Algimanto Juocevičiaus, kuris taip pat įrašytas į sąrašą, kol kas nežinoma. Gali būti, kad STT užkliuvo itin artima Ž.Pacevičiaus draugystė su Druskininkų meru Ričardu Malinausku, kuris pastaruoju metu turi daug teisinių problemų.

Tačiau trečiadienio rytą prezidentūroje apsilankius vidaus reikalų ministrui Dailiui Alfonsui Barakauskui paaiškėjo, kad Ž.Pacevičiaus sąraše nebėra. Vietoj jo atsirado teisingumo viceministras generolas Saulius Stripeika, ministerijoje kuruojantis bausmių ir probacijos vykdymo bei valstybės registrų veiklos sritis. S.Stripeika anksčiau vadovavo Valstybės sienos apsaugos tarnybai.

Prezidentei pateiktame sąraše, kaip jau buvo įtariama, dėl su „tvarkiečiais“ glaudžiai siejamos statybų bendrovės „Vėtrūna“ protegavimo yra nurodytas aplinkos viceministras Almantas Petkus.

Prezidentei pateiktame sąraše, kaip jau buvo įtariama, dėl su „tvarkiečiais“ glaudžiai siejamos statybų bendrovės „Vėtrūna“ protegavimo yra nurodytas aplinkos viceministras Almantas Petkus.

Tiesa, A.Petkus galėjo užkliūti ir dėl to, jog ministerijoje yra atsakingas už atliekų tvarkymą. Dėl šios pelningos srities varžosi galingos verslo jėgos, o A.Petkus ne kartą viešai buvo įtarinėtas proteguojantis kai kurias bendroves. Jį į Europos Parlamentą išvykstantis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis yra įvardijęs vienu savo įpėdinių.

Taip pat jame įrašytas pastarosiomis dienomis įtarimų dėl itin mažomis palūkanomis paimtos paskolos iš lažybų bendrovės sulaukęs finansų viceministras Vytautas Galvonas, kuruojantis daug aistrų keliantį azartinių lošimų verslą bei vadovavęs rengiant Azartinių lošimų įstatymą, dėl kurio aršiai grumiasi interesų grupės. V.Galvonas taip pat buvo kaltinamas, jog proteguoja vieną interesų grupę.

Energetikos ministerijoje dėl ryšių su prezidentės ne kartą viešai kritikuotu koncernu „Icor“ užkliuvo Žydrūnė Juodkienė.

Antradienį prezidentė Dalia Grybauskaitė leido suprasti, kad tie ministrai, kurie nutars neatleisti susitepusių viceministrų, patys gali netekti pareigų. Taigi galima daryti išvadą, kad prezidentė klibina žemės ūkio ministro „darbiečio“ Vigilijaus Juknos, vidaus reikalų ministro „tvarkiečio“ Dainio Alfonso Barakausko, finansų ministro socialdemokrato Rimanto Šadžiaus ir energetikos ministro, Lenkų rinkimų akcijos atstovo Jaroslavo Neverovičiaus kėdes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius