Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 12

Išbandymas pajūrio žemaičių nervams – nesiliaujantys sidabrinių kirų klyksmai

Atvirais langais vasaros karštymetį bandantys ištverti pajūrio gyventojai prarado ramybę. Ant daugiabučių stogų tūkstančiai kirų susisuko lizdus. Triukšmingų paukščių kolonijos auga stulbinančiu greičiu, o ornitologai vienbalsiu tikina, kad patys žmonės kalti dėl nenutylančių paukščių kaimynystės virš jų galvų.
Daugiausia sidabrinių kirų apsigyveno ant Kretingos daugiabučių stogų
Daugiausia sidabrinių kirų apsigyveno ant Kretingos daugiabučių stogų

Sąvartynų gyventojai kirai tapo miestiečiais

Ramybės pajūrio daugiabučių gyventojai neturi nuo pavasario. Po žiemos iš šiltųjų kraštų grįžę kirai tiesiu taikymu suskrido ant namų stogų ir susuko lizdus. O dabar būriais ratus suka aplink gyventojų langus ir kelia triukšmą.

Ant daugiabučių stogų apsigyvenusios sidabrinių kirų kolonijos pastebimos ne tik Lietuvoje, o ir visoje Europoje.

„O kur jiems dėtis? Juk pastebite, kaip sidabriniai kirai skraido virš sąvartynų. Ten jiems pati geriausia vieta.

O sąvartynus mes naikiname. Ištisus žemės plotus paskiriame žemės ūkiui. Sparčiai plečiasi ir miestai. Kirams nelieka nieko kito, kaip tik tapti miestų gyventojais.

Jie lengvai prisitaiko, tad be vargo tapo žmonių kaimynais“, – pasakojo Juodkrantės ornitologė Jūratė Zarankaitė.

Didžiausia kirų kolonija įsikūrusi Kretingoje

Ornitologės pastebėjimu, sidabrinių kirų kolonijos į miestus keliasi visoje  Europoje. Lietuvoje didžiausias jų būrys įsikūręs Kretingoje. Ten daugiabučių stogus nutūpia apie tūkstantis kirų.

Pastaruoju metu gyventojų kantrybę išbando ne tik stogų naujakuriai, o ir iš šiaurės šalių atskrendantys paukščiai. Jau prasidėjo jų migracija. Tad pajūrio gyventojams pro pravirus  langus tenka klausytis įvairiausių paukščių balsų.

Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Su įkyriais kirais bus bandoma kovoti.
Šarūno Mažeikos/BFL nuotr./Kiras.

Triukšmo išvarginti klaipėdiečiai grūmoja į SGD terminalo pusę

Su kirų klyksmais nubundantys ir užmiegantys klaipėdiečiai įkyrių paukščių kaimynystės kaltininko pradėjo žvalgytis Klaipėdos uoste. Įtarimų sukėlė statybos greta kirų perymviete laikomos Kiaulės nugaros salos. Kantrybės netekę klaipėdiečiai sumojo, kad Suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos galėjo išbaidyti kirus, todėl jie ir įsikūrė virš daugiabučių.

Ornitologai neabejoja, kad bandymai nuo stogų išguiti kirus neduotų jokio rezultato. 

„Kiaulės nugaros saloje tikrai yra kirų perymvietės. Tačiau ten peri ne sidabriniai, o rudagalviai kirai.

Pavasarį saloje sužiedavome 1 200 jauniklių.  Galiu daryti išvadą, kad paukščiai iš čia niekur nepasitraukė. Kaip tik daugiau jauniklių šiemet išperėjo.

Uostininkai pavasarį nušienavo salą, tad rudagalviams kirams čia perėti tapo dar patraukliau. O klaipėdiečius piktina sidabriniai kirai, kurie dėl sparčiai augančių kolonijų ramybės neduoda visai Europai“, – klaipėdiečių įtarimus išsklaidė  J.Zarankaitė.

Išbaidyti neįmanoma

Varginanti sidabrinių kirų kaimynystė klaipėdiečiams perša mintį imtis sparnuočių baidymo. Tačiau ornitologai sudaužo bet kokias viltis nuo daugiabučių stogų išguiti atėjūnus.

„Ant stogų sidabriniai kirai  labai gerai jaučiasi. Ten jiems net saugiau, nei gamtoje. Sutūpus  ant stogo nėra jokio plėšrūno grėsmės“, – pasakoja ornitologas Gediminas Gražulevičius.

Kaip tik įrašytais plėšrūnų balsais, specialistų žiniomis, prie vandens  įsikūrusiuose Europos miestuose ir bandoma išvaikyti kirus. Tačiau efektas tėra trumpalaikis. Prie bet kokio gąsdinimo kirai ilgainiui pripranta ir toliau gyvena kaip gyvenę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius