Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 07 15

Išbandymas R.Karbauskiui: vidinė opozicija stiprėja, bet jos raumenys per silpni jį nustumti

Pirmadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) įvertins, ar pasitiki partijos pirmininku Ramūnu Karbauskiu bei tars savo žodį dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio likimo. Nors tarp „valstiečių“ vis garsiau girdisi kritiški pasisakymai lyderio atžvilgiu, politologų vertinimu, dauguma partijos narių – labai pasyvūs, todėl bent jau kol kas R.Karbauskis gali būti ramus. Vis dėlto viskas gali keistis artėjant Seimo rinkimams.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio nuomone, LVŽS taryba išreikš palaikymą R.Karbauskiui. Vis dėlto pastarojo konfliktai su V.Pranckiečiu, apsižodžiavimas su premjeru Sauliumi Skverneliu nuvilia partijos žmones, todėl absoliutaus palaikymo „valstiečių“ lyderis esą neturės.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) lektorė Rima Urbonaitė taip pat mano, kad „valstiečių“ pasitikėjimo svarstyklės greičiausiai nuslinks R.Karbauskio pusėn. Tačiau tai esą nereikš, kad viskas yra gerai ir jam reikėtų nusiraminti.

Uždelstas pasitikrinimas

R.Urbonaitė sakė, kad įdomiausia, kokios bus „valstiečių“, išreiškusių pasitikėjimą ir sudvejosiančių R.Karbauskio lyderyste, proporcijos.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologė Rima Urbonaitė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Politologė Rima Urbonaitė

„Svarstyklės gali slinkti į jo pusę, bet tai nereikš, kad viskas yra gerai ir reikėtų nusiraminti. Jeigu vis dėlto bus kad ir kokie 30 procentų balsų, kurie suabejos, – aišku, aš čia labai preliminariai tuos skaičius sakau, tai bus pakankamai rimtas signalas. Jau nekalbu apie tai, kad apskritai raginimų tikrintis lyderystę vis buvo. Beje, R.Karbauskis gerokai uždelsė su šituo pasitikrinimu – tokį sprendimą priėmė gerokai prispaustas ir matydamas, kad ir viešojoje erdvėje vis daugiau to spaudimo yra ir jis pasirodo ir iš jo paties frakcijos žmonių.

Taip kad gali būti, jog jis tą pasitikėjimo balsavimą atlaikys, bet klausimas, ar tai išspręs problemą, nes mes vis aiškiau girdime ir matome tuos ženklus, jog yra tam tikras flangas ar tam tikra grupė žmonių, kurie, panašu, jau neabejoja, kad R.Karbauskis vis dėlto turėtų gerokai pagalvoti, ar verta jam dar laikytis įsikibus partijos vairo“, – kalbėjo ji.

Svarstyklės gali slinkti į jo pusę, bet tai nereikš, kad viskas yra gerai ir reikėtų nusiraminti.

Kalbėdama apie rinkimuose LVŽS pasiektus rezultatus, R.Urbonaitė akcentavo, kad akivaizdu, jog jie nebuvo laimėti ir partija nepasirodė taip gerai, kaip norėjo. Be to, ji minėjo, kad R.Karbauskis yra vieną žemiausių reitingų turintis „valstiečių“ politikas. Jo lyderystė nebėra tokia stipri, kokia buvo prieš kurį laiką.

Nelinkęs užleisti pozicijų

Nors R.Karbauskio lyderystė LVŽS yra smukusi, su alternatyva jam – nėra lengva. R.Urbonaitės teigimu, V.Pranckietis kažkada sakė, jog jeigu reikėtų, atsakomybės jis nesikratytų. Tačiau klausimas, ar tai gali būti tas žmogus, kuris galėtų tinkamai pakeisti R.Karbauskį ir partijoje vykstančius procesus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Ramūnas Karbauskis

„Klausimas, ar pats S.Skvernelis negalvoja apie tokį variantą. Aišku, kol kas jis net nėra partijos narys, bet galbūt gali būti ir toks variantas. Kitas dalykas yra galbūt ryškesnių partijoje žmonių, kaip, tarkime, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius, kuris, beje, yra ir LVŽS Vilniaus skyriaus pirmininkas, ir yra pakankamai ryškus Vyriausybėje, ir palankiai buvo vertinamas. Žinoma, nežinau, ar jis ir partijoje turi tokį stiprų palaikymą. Bet jis, atrodo, yra labiau S.Skvernelio žmogus.

Taip kad sunku pasakyti, bet šiaip labiau turbūt visų akys čia krypsta į patį S.Skvernelį: ar jis imtųsi to, kad taptų ir partijos nariu, ir pretenduotų tapti partijos lyderiu. Kita vertus, atsiminkime, kad R.Karbauskio pareiškimai buvo tokie, kad jis lyg ir nelinkęs užleisti šitos pozicijos. Tuo labiau kad jis yra neseniai išrinktas partijos suvažiavime. Taip kad aš manau, jog ta kova dėl lyderystės čia dar nėra tokia paprasta, niuansų yra gana daug“, – pabrėžė MRU dėstytoja.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Klausimas dėl V.Pranckiečio

Daug kas atkreipia dėmesį į tai, kad visuomenės pasitikėjimas V.Pranckiečiu didėja, tautos meilė jam stiprėja. Vis dėlto, pasak R.Urbonaitės, reikia pasakyti, kad jis nepradėjo kaip nors išskirtinai gerai dirbti, tiesiog jo reitingą didina kova su R.Karbauskiu.

Jeigu LVŽS taryba priims sprendimą paraginti V.Pranckietį palikti Seimo pirmininko postą, klausimas, ar jis taip ir padarys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

„Dabar jam išreikšta tautos meilė, netgi viešojoje erdvėje jaučiamas palaikymas, gali būti, kad tai užaugina sparnus ir politikui atrodo, kad jis gali skristi labai aukštai. Vėlgi žiūrėsime, ką jis rinksis, nes čia yra rizikinga, tie sparnai kaip greitai užaugo, taip greitai ir nukristi gali. Tada jau reikės kristi skaudžiai žemyn.

Bet, kita vertus, aš manau, kad gali būti ir taip, kad mes dar matysime tą slaptą balsavimą dėl pasitikėjimo Seimo pirmininku V.Pranckiečiu, jeigu jis, matydamas tokį galbūt ir kylantį reitingą, nepasiryš pasitraukti pats ir nevykdys tarybos išreikštos valios“, – komentavo R.Urbonaitė.

Dabar jam išreikšta tautos meilė, netgi viešojoje erdvėje jaučiamas palaikymas, gali būti, kad tai užaugina sparnus ir politikui atrodo, kad jis gali skristi labai aukštai.

Reakcijos į dirgiklius

L.Bielinio teigimu, sunku prognozuoti, kaip tiksliai baigsis pasitikėjimo R.Karbauskiu procedūra.

„Aišku viena, kad nebus vienbalsio palaikymo arba vienbalsio nepalaikymo. Bet greičiausiai dauguma vis dėlto palaikys R.Karbauskį, kadangi jis yra partijos lyderis, jis pakankamai stipriai dirbo su partijos ir partijos skyriais pastaruoju metu būtent dėl to palaikymo. Todėl, aš manyčiau, daugumą jis vis dėlto turės. Kokia ta dauguma bus: ar 51 procentas ar 91 procentas, pamatysime po balsavimo“, – sakė politologas.

Pastarojo meto R.Karbauskio priešprieša su V.Pranckiečiu, nuomonių išsiskyrimas su S.Skverneliu, pasak L.Bielinio, susiformavo ne kaip principinis kažkokių taisyklių, aiškių vertybinių orientyrų laikymasis, o daugiau kaip reflektyvios reakcijos į vienokius ar kitokius dirgiklius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Lauras Bielinis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Lauras Bielinis

„Dėl tos priežasties, manyčiau, partijoje dauguma puikiai suvokia, kad čia yra tokios nervinės reakcijos į dirgiklius ir čia tikrai nesuteikia jam pliusų. Todėl tie konfliktai didžiąja dalimi, ko gero, nuvilia partijos žmones ir būtent dėl tos priežasties tokio stipraus ir absoliutaus palaikymo R.Karbauskis ir neturės“, – mano VDU profesorius.

Konfliktai didžiąja dalimi, ko gero, nuvilia partijos žmones ir būtent dėl tos priežasties tokio stipraus ir absoliutaus palaikymo R.Karbauskis ir neturės.

Kiek įtakos R.Karbauskio palaikymui gali turėti S.Skvernelio pareiškimai apie galimybę įstoti į LVŽS? L.Bielinio nuomone, žinant, kad „valstiečių“ lyderis ir premjeras konfliktuoja, S.Skverneliui nebūtų lengva įstoti į partiją.

„Jam, ko gero, lengvesnis kelias yra sukurti atskirą struktūrą nei įstoti į valstiečius-žaliuosius, kurie šiandien vis dėlto kontroliuojami R.Karbauskio ir jo šalininkų“, – pastebėjo jis.

Prarado savo įvaizdį

R.Karbauskis pasitikėjimą partijoje tikrinsis pasibaigus trejiems rinkimams – savivaldybių tarybų, Europos Parlamento ir prezidento. Anksčiau „valstiečių“ lyderis buvo sakęs, kad partija laimės visus šiuos rinkimus, bet taip neatsitiko.

„Jeigu nebūtų tiek daug prieštaringo kalbėjimo apie tuos rinkimus ir rinkimų rezultatus iš R.Karbauskio lūpų, iš kai kurių jo šalininkų pusės, tai, ko gero, į tuos rinkimus būtų žvelgiama daug blaiviau, ramiau. Tai reiškia, ir pačios partijos autoritetas bei įvaizdis būtų daug nuoseklesnis ir stipresnis.

Šiandien toks prieštaringas kalbėjimas – tai laimėjome, tai nelaimėjome, tai teigiame, kad laimėjome, nors mes praradome vietas – iš tikrųjų sukuria besiblaškančios ir neturinčios savo vietos politinės jėgos vaizdinį. Aš manyčiau, galutine prasme partija tikrai nepasiekė rezultatų ir prarado savo įvaizdį“, – įsitikinęs VDU profesorius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Bronis Ropė, Ramūnas Karbauskis ir Šarūnas Marčiulionis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Bronis Ropė, Ramūnas Karbauskis ir Šarūnas Marčiulionis

Nors LVŽS matoma šiokia tokia opozicija R.Karbauskio atžvilgiu, vis dėlto dauguma šioje partijoje ir jos Seimo frakcijoje, L.Bielinio akimis, yra labai pasyvi.

„Dėl tos priežasties R.Karbauskis dar gali būti tikras, kad jis tą daugumą turi. Bet su laiku, artėjant Seimo rinkimams ir artėjant įtampoms, suvokiant, kad daugelis tų, kurie šiandien yra Seime, ko gero, po rinkimų jau nebus Seimo nariais, tas suvokimas privers juos būti aktyvesnius ir aktyvumas sukels konfliktą su pačiu R.Karbauskiu. Taip kad, aš manyčiau, opozicija tiks augs“, – prognozavo jis.

V.Pranckiečiui derėjo trauktis

L.Bielinis mano, kad V.Pranckiečiui derėjo pasitraukti iš Seimo pirmininko pareigų. Nors supriešinęs save su R.Karbauskiu, V.Pranckietis sukūrė pozityvų kovotojo įvaizdį, turintį palaikymą visuomenėje. Kita vertus, pernelyg užtęsdamas tokią situaciją ir pasilikęs Seimo pirmininku jis taps savotišku visų valdančiųjų kritikos objektu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis ir Saulius Skvernelis

„Per metus, aš manyčiau, jam tos kritikos bus tiek daug pažerta, kad po metų mes matysime sulaužytą įvaizdį ir pavargusį žmogų“, – svarstė politologas.

Per metus, aš manyčiau, jam tos kritikos bus tiek daug pažerta, kad po metų mes matysime sulaužytą įvaizdį ir pavargusį žmogų.

Palikęs Seimo pirmininko postą, L.Bielinio manymu, V.Pranckietis galėtų labai efektyviai veikti ir išnaudoti savo reitingą kovodamas su R.Karbauskiu, galbūt net sukurdamas arba dalyvaudamas dar vienos opozicinės frakcijos kūrime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius