-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 21

I.Simonaitytės biblioteką papuošė saulės laikrodis

Šešiasdešimtmetį pasitinkančioje Klaipėdos Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje iškilo saulės laikrodis. Penktadienį, 19 val., meninė kompozicija „Laiko knyga“ bus pristatyta visuomenei.
Saulės laikrodžio idėją išvystė J.Šikšnelis, o įgyvendinti padėjo A.Kliukas, R.Klimavičius ir R.Martinkus.
Saulės laikrodžiu pasipuošė I.Simonaitytės bibliotekos kiemelis. / A.Kripaitės/15min.lt nuotr.

Saulės laikrodis rodys tikslų saulės laiką Klaipėdos mieste. Tiesa, pro šalį einantys miestiečiai savo laikrodžių susitikrinti negalės, bet pamatys, koks yra natūralus gamtos laikas.

Taps meniniu akcentu

„Šis laikrodis rodys tą saulės laiką, pagal kurį ir turėtume gyventi. Jis neturi nieko bendro su juostiniu laiku. Vidurdienio linija mums parodys, kokį mėnesį ir metų laiką mes gyvename“, – teigė Laikrodžių muziejaus direktorius Romualdas Martinkus, prisidėjęs prie unikalaus laiko matuoklio atsiradimo. Aplink kompoziciją sudėliotos senovės lietuvių runos.

Klaipėdos regione yra ir daugiau saulės laikrodžių. Kretingos vienuolyne stovi saulės akmuo, kurio atsiradimas siejamas su 1610 metais. O Palangos botanikos parke ant Birutės kalno įkurta astrologinė stebėjimo aikštelė. Įvairių tipų saulės laiko matuoklių yra Laikrodžių muziejaus kiemelyje. Šiuo metu projektuojamas ir dar vienas – poliedrinis saulės laikrodis.
Kuršių nerijoje ant Parnidžio kopos ketinama atstatyti saulės laikrodį, nugriautą uragano Anatolijaus.
„Senovėje kiekvienas miestelis turėjo savo saulės laikrodį ir gyveno jo laiku“, – teigė R.Martinkus.
Idėja pastatyti kieme laikrodį kilo bibliotekos direktoriui Juozui Šikšneliui. Ją įgyvendinti padėjo R.Martinkus ir menininkas Romas Klimavičius. Finansiškai prisidėjo „Pamario restauratoriaus“.
„Lankytojus anksčiau pasitiko plika siena. Jau seniai pastebėjau, kad trūksta meninio akcento. Šis laikrodis taps ne tik mūsų kiemo, bet ir viso miesto puošmena. Matuodami laiką pagal šį laikrodį viliamės, kad ateis Lietuvoje laikas be krizių ir nuosmukių“, – teigė direktorius.

Jubiliejaus proga – parodos ir renginiai

Penktadienį biblioteka kviečia į šventinius renginius. Bibliotekos istorija prasidėjo 1950 metais, kai Lietuvoje buvo įsteigtos sričių bibliotekos. 1952 m. biblioteka įsikūrė gražiausiame neorenesanso stiliaus pastate Herkaus Manto gatvėje. 1979 m. suteiktas Ievos Simonaitytės vardas.

Nuo 1992 metų imta projektuoti naująją biblioteką. Kertinis akmuo jai padėtas 1998–aisiais. Po aštuonerių metų bibliotekos pastatas atvėrė duris skaitytojams.

Šiuo metu bibliotekos paslaugomis naudojasi 39 tūkst. registruotų vartotojų, per metus joje įvyksta per 300 įvairių kultūrinių renginių, sulaukiančių atgarsio ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.
Penktadienį jubiliejų švęsianti biblioteka kviečia nuo 14 iki 16 val. sudalyvauti viktorinoje „Ieškok, surask – laimėk“. Galerijoje 13 L veiks paroda „Biblioteka – šeši dešimtmečiai kaitos ir pastovumo“. Tai portretai žmonių, kuriuos vienija Ievos Simonaitytės biblioteka. Periodikos skaitykla kviečia į bibliotekos retro periodikos spaudinių parodą „Periodiniai spaudiniai – bendraamžiai su biblioteka“.

Saulės laikrodžio naudojimas

Saulės laikrodžio naudojimas – itin paprastas. Nuo gnomono – trikampės formos rodyklės, lygiagrečios Žemės ašiai, Saulės spindulių šešėlis krenta ant kadrano – skalės, kuri yra stati pietų–šiaurės ir lygiagreti rytų–vakarų kryptims. Ties kuria valandų padala yra šešėlis, tokia Saulės valanda yra šioje vietoje. Neklystanti Saulė stebėtojams parodys ir kalendorinį gamtos laiką, praneš apie vasaros ir žiemos saulėgrąžas bei pavasario ir rudens lygiadienius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius