Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 27

Išminuotojai naršo Aleksotą

Nuo šios savaitės pradžios S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome išminavimo darbus vykdantys Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai svarbiais radiniais kol kas pasigirti negali – apieškojus maždaug 70 arų teritoriją buvo rasta sprogmenų skeveldrų, šovinių gilzių bei įvairių metalo nuolaužų.
Sprogmenų skeveldros ir šovinių gilzės kol kas yra rimčiausi S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome dirbančių išminuotojų radiniai.
Sprogmenų skeveldros ir šovinių gilzės kol kas yra rimčiausi S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome dirbančių išminuotojų radiniai. / Eriko Ovčarenko, dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Praėjusių metų vasarą savo veiklą pradėjęs J.Vitkaus bataliono Ištisinio išminavimo būrys šią savaitę ėmėsi daugiau nei 190 ha plotą užimančio aerodromo. Po 7 skirtingas vietas išsiskirstę kariškiai, apsiginklavę 6 metrus gilyn galinčiais „pažvelgti“ detektoriais, specialiais žemėlapiais ir kastuvais, per pirmąsias kelias dienas spėjo apžiūrėti daugiau nei 70 arų teritoriją.

Rimtos darbo fortuose patirties mes dar neturime. Mūsų supratimu, tai nebus lengvas darbas.

„Sprogmenų kol kas dar neradome. Aptikome tik įkalčių, jog šioje vietoje buvo bombarduota – tai įrodo rastos aviacinės bombos skeveldros, šaudmenų gilzės ir specialios juostos, – teigė bataliono Ištisinio išminavimo būrio vadas Arūnas Janušonis, jis patikino, jog prognozuoti, per kiek laiko bus išminuota visa aerodromo teritorija – neįmanoma. – Tai priklausys nuo oro sąlygų ir žemės užterštumo“. Vis tik tikimasi, jog daugiau nei 190 ha užimančio aerodromo išminavimo darbus pavyks baigti iki šių metų pabaigos.

Gavo modernius detektorius

A.Janušonis atskleidė, jog prieš porą dienų J.Vitkaus inžinerijos batalioną pasiekė nauji, modernūs minų bei sprogmenų detektoriai. „Kuo jie geresni, pamatysime tik išbandę, tačiau teoriškai jie nėra tokie jautrūs ir neturėtų reaguoti į smulkius pašalinius daiktus, tokius kaip vinys, skeveldros ar kitos metalinės šiukšlės“, – aiškino Ištisinio išminavimo būrio vadas.

Anot jo, būrio kariai visų pirma turi išmokti naudotis naująja įranga, tad ar ji bus panaudota S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, dar neaišku. „Tikiuosi, spėsime ją panaudoti. Kol kas dirbame su sena įranga ir perdaug nesiskundžiame“, – neslėpė A.Janušonis.

Fortų imsis vėliau

Ištisinio išminavimo darbus planuojama atlikti ir Kauno fortuose, iš viso užimančiuose 20 ha plotą. Visų pirma kariai vykdys vietovių žvalgybą, kurios metu bus renkama informacija apie galimą teritorijos užterštumą sprogmenimis.

„Mūsų planuose yra visi fortai, išskyrus devintąjį. Pirmiausia norime atlikti pirminę žvalgybą, susirinkti duomenis, kad žinotume, ką ten galime rasti ir koks pavojus gali iškilti“, – tvirtino J.Vitkaus inžinerijos bataliono išminavimo štabo viršininkas Julius Gaižauskas.

Aštuonių fortų žvalgybą ir pasirengimo jų išminavimui darbus tikimasi baigti iki šių metų vasaros. Planuojama, jog iki šių metų pabaigos bataliono specialistams pavyks išminuoti VI ir dar vieną laikinojoje sostinėje esantį fortą.

J.Gaižauskas neslėpė, jog bataliono kariai artėjančių darbų fortuose laukia su tam tikru nerimu.

„Rimtos darbo fortuose patirties mes dar neturime. Mūsų supratimu, tai nebus lengvas darbas“, – tikino pašnekovas.

„Fortuose pirmiausia mes turėsime būti medkirčiais, o tik po to galėsime sėkmingai vykdyti žvalgybos ir išminavimo darbus“, – pridūrė Ištisinio išminavimo būrio vadas A. Janušonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius