-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 03

Iššūkis įstaigoms – „Kaip sutaupyti?“

Pinigų darbuotojų atlyginimams stingantys savivaldybių, policijos, ugniagesių, bibliotekininkų, karių ir kitų biudžetinių įstaigų vadovai priversti raginti darbuotojus nemokamai atostogauti. Priešingu atveju milijoninių skolų slegiamoms įstaigoms gali tekti atleisti dalį darbuotojų.
Uostamiesčio pareigūnai piketais mažai ką pasiekė - ir šiais metais teko veržtis diržus. Jau sutaupyta apie 68 tūkst., iki metų pabaigos norima dar sutaupyti 10 tūkst.Lt komisariato lėšų.
Uostamiesčio pareigūnai piketais mažai ką pasiekė - ir šiais metais teko veržtis diržus. Jau sutaupyta apie 68 tūkst., iki metų pabaigos norima dar sutaupyti 10 tūkst.Lt komisariato lėšų. / 15min.lt nuotr.

Gąsdinami šios minties biudžetininkai vienas po kito trumpina savo darbo valandas, o ilguosius šventinius savaitgalius „savo noru“ papildo nemokamomis atostogų dienomis.
Nors ekonomikos ekspertai vienas po kito ima kalbėti apie tai, kad netrukus bus galima tikėtis didesnių atlyginimų, panašu, kad biudžetininkams dar gerokai teks veržtis diržus.
Statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su pirmuoju ketvirčiu, vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis valstybės sektoriuje sudarė 2167,4 lito ir padidėjo 1,5 procento. Tačiau tuo džiaugtis valstybinėse įstaigose dirbantys žmonės negali – daugelyje įstaigų šiuo metu pats nemokamų atostogų įkarštis. Kai kurių įstaigų vadovai apie skylėtus darbo užmokesčių fondus kalba su nerimu.
Vieni prašomi per mėnesį nemokamai atostogauti bent dieną, kitiems būtina išnaudoti daugiau dienų. Trečias variantas – sutrumpintos darbo valandos.
Netrukus turėtų paaiškėti kaip Klaipėdos savivaldybė lopys skylėtą administracijos darbuotojų mokos fondą. Preliminariai skaičiuojama, kad gali pritrūkti maždaug 60–70 tūkst. Lt darbuotojų atlyginimams išmokėti.

Anot savivaldybės administracijos direktoriaus Aloyzo Každailevičiaus, bus peržiūrima, gal daliai darbuotojų susirgus ir pasiėmus biuletenius, bus nors kiek sutaupyta.

Gali tekti nemokamai ilsėtis

„Tikslius skaičius galėsime įvardinti lapkričio pabaigoje. Tuomet bandysime kreiptis į tarybą ir žiūrėsime, gal pavyks panaudoti lėšas iš kitų fondų“, – teigė A.Každailevičius.

Šiemet valdininkų gretos Klaipėdos savivaldybėje jau buvo praretintos. Skaičiuojama, kad atsisakyta maždaug dvidešimties etatų. „Praėjusiais metais niekam nereikėjo eiti nemokamų atostogų. O šiemet tiems, kurie norėjo ir galėjo eiti pailsėti, leidome imti nemokamas atostogas“, – sakė A.Každailevičius.

Tačiau netekus dalies darbuotojų susidurta su nauja problema – trūksta specialistų, gebančių administruoti Europos Sąjungos finansuojamus projektus. „Europinių fondų pinigų pritraukta kaip niekada daug – triskart daugiau nei anksčiau. Tam reikia specialistų. Svarstome – gal prireiks įdarbinti žmones tam laikui, kol dirbsime su šiais projektais“, – teigė administracijos direktorius.
Paklaustas apie galimybę prieš Kalėdas valdininkus pamaloninti kalėdinėmis premijomis jis tik nusišypsojo – šiais metais tokių lėšų skylėtame fonde nepavyks rasti. „Nemanau, kad ir kitais metais pavyktų. Ekonominio atsigavimo nėra. Mes tik norime, kad jis būtų. Optimistiniai lūkesčiai – gerai, bet dar reikės palūkėti“, – teigė pašnekovas. 

Anot Klaipėdos I.Simonaitytės viešosios bibliotekos vadovo Juozo Šikšnelio, administracija nevertė nė vieno darbuotojo imti nemokamų atostogų. „Buvo tik keli žmonės, kurie ėjo nemokamų atostogų. Aš pats ėjau dvi savaites, pavaduotoja taip pat. Bet ėjome savo noru. Šiaip ne taip išsivertėme ir neprašėme žmonių nemokamai atostogauti“, – teigė bibliotekos vadovas.

Siekia sutaupyti 5 mln. litų

Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininko pareigas laikinai einančio Ramūno Matonio, lėšų pareigūnų algoms metų pradžioje trūko visoje Lietuvoje. Tačiau pirmiausia buvo taikytos kitos taupymo priemonės: atsisakyta nenaudojamo nekilnojamojo turto, jis atiduotas Turto fondui ir bus parduotas, taip pat padaryta struktūrinių pakeitimų, keičiamos pareigybės – statutiniai pareigūnai į civilius, mažinamas areštinių skaičius, tarnybinės uniformos nebeišduodamos kabinetuose dirbantiems pareigūnams, atsisakyta pašto paslaugų – tarp policijos ir kitų institucijų susirašinėjama elektroniniu paštu.

Tačiau greta to pareigūnai taupo ir nemokamai atostogaudami. „Didelio noro imti nemokamas atostogas darbuotojai nerodo, tačiau solidariai tai daro. Su visais metų pradžioje buvo sutarta: jei nenorime atleisti darbuotojų, reikės eiti nemokamų atostogų. Tas ir daroma. Pernai nemokamas atostogas ėmė policijos departamento darbuotojai ir komisariatų vadovai. Šiemet teko ir visiems kitiems prisidėti. Išskyrus tuos, kurie dirba pagal darbo sutartis“, – kalbėjo R.Matonis.

Policijos departamento duomenimis, šiemet iki rugsėjo mėnesio į nemokamas atostogas dėl taupymo departamentui pavaldžiose įstaigose išėjo apie 6 tūkst. darbuotojų – nuo eilinių postinių iki komisariatų ir departamento administracijos vadovų. Dėl to sutaupyta 2,9 mln. litų. Iki metų pabaigos planuojama sutaupyti dar 2,2 mln. litų.  Vilniaus mieste iki rugsėjo nemokamas atostogas ėmė 1647 policijos darbuotojai, Kaune – 81, Klaipėdoje – 63. Skirtingų miestų komisariatai patys galėjo apsispręsti, kada daugiau darbuotojai atostogaus: kai kurie daugiau ėjo metų pradžioje, kiti, kaip kad Kaunas, – eina dabar ir iki metų pabaigos.

 „Poilsiauja“ ir kiti

Nemokamas atostogas ima ir kitų valstybinių įstaigų darbuotojai. Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Finansų ir ekonomikos skyriaus vedėja Nora Jasenauskienė pasakojo, kad visi darbuotojai jau buvo pasiėmę po 15 dienų nemokamų atostogų. Tačiau iki metų pabaigos jiems teks išnaudoti dar tiek pat neapmokamų atostogų.

„Mums trūksta 1,5 mėnesio darbo mokos fondo. Situacija tragiška. Todėl dauguma žmonių ir per nemokamas atostogas dirba. Kaip sakoma – susimažinome algą ir dirbame. Nes krūviai dideli“, – sakė N.Jasenaukienė. 

Metų pradžioje nemokamų atostogų ėjo ir visi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) darbuotojai. Pasak tarnybos Informacinių sistemų ir informacijos skyriaus vedėjo pavaduotojo Vilmanto Krasausko, vienam VMVT sistemos darbuotojui teko imti apie 5 dienas nemokamų atostogų: „Tokiu būdu buvo sutaupytos 1 mėnesio darbo užmokesčiui VMVT darbuotojams reikiamos lėšos. Sutaupius lėšų šiuo metu nemokamų atostogų eiti nereikia.“

Krašto apsaugos sistemos darbuotojai šiemet valstybei „padovanojo“ 3240 darbo dienas. Skaičiuojama, kad beveik 10 tūkst. šios sistemos darbuotojų nemokamai atostogavo po 1/3 darbo dienos.

Gelbėjasi kitais būdais

Sumažintas finansavimas kelia galvos skausmą ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui. Tačiau taupyti visuomenės saugumo sąskaita neteko – rasti kiti būdai. Nemokamai atostogauja tik departamento vadovai.

„Eiti visiems nemokamų atostogų nereikia, nes metų pradžioje, paaiškėjus, jog darbo užmokesčio fondui trūks pinigų, buvo imtasi kitų taupymo priemonių. Iš karto buvo nubrauktos kompensacijos už pravažiavimus ir butpinigiai, t.y. pinigai, skirti pareigūnų nuomojamiems butams. Dėl to sutaupė pinigų ir todėl dabar ugniagesiams – žemesniajai pareigūnų grandžiai, budinčiai ir važiuojančiai į gaisrus, nereikia eiti nemokamų atostogų. Žmonės gali būti ramūs – budinčių ugniagesių nepritrūks. Nemokamų atostogų eina tarnybų viršininkai – administracijos darbuotojai“, – sakė Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Organizacinio skyriaus vedėja Alevtina Krenickaja. Pasak jos, pradėjus taikyti taupymo priemones, pavyko pasiekti, kad algas ugniagesiai gautų laiku.

„Iki Naujų metų liko dar du mėnesiai. Dar visko gali būti. Kiekvieną mėnesį skaičiuojam išlaidas ir pajamas sukandę dantis. Šiemet finansavimas mums (Kauno apskrities priešgaisrinei gelbėjimo valdybai – red.) buvo sumažintas 80 tūkst. litų. Per visus metus stengiamasi tą sumą sutaupyti. Bet šiuo metu jau esame atsisakę visko – ugniagesiai gauna tik atlyginimą. Apie jokius priedus, premijas nėra kalbos. Vidutinė ugniagesio gelbėtojo, važiuojančio į gaisrus ir kitus gelbėjimo darbus, alga – 1500 litų „į rankas“, – sakė Kauno ugniagesių atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius