-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 01

Izraelio prezidentas Shimonas Peresas: „Vilniuje jaučiausi kaip namie“

Vilniuje su valstybiniu vizitu apsilankęs Izraelio prezidentas Shimonas Peresas patikino čia pasijutęs lyg namie. Ketvirtadienį sostinės Rotušėje susitikęs su Lietuvos žydų bendruomenės atstovais, jis jau ne pirmą kartą viešnagės metu pažėrė pagyrų Lietuvai, paragino aktyviau prekiauti su jo šalimi, plėtoti ryšius mokslo srityje, o galiausiai turėjo atskleisti, kaip pavyko net sulaukus 90-mečio išlikti guviam ir jaunatviškam.
Izraelio prezidentas Shimonas Peresas tapo Vilniaus garbės piliečiu
Izraelio prezidentas Shimonas Peresas tapo Vilniaus garbės piliečiu / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Vilniuje jaučiausi kaip namie, man buvo parodyta išskirtinė šiluma, buvau puikiai priimtas, – kalbėdamas Rotušėje tvirtino Sh.Peresas. – Vienybės rodymas reiškia, kad nebūtinai praeities istorija bus istorija.“

Rotušėje jam ketvirtadienį buvo įteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio apdovanojimas. Kartu Sh.Peresas susitiko su Lietuvos žydų bendruomenės nariais, kurių salėje susirinko per šimtą.

Po apdovanojimo ceremonijos svečias trumpam prisėdo scenoje, kad atsakytų į keletą bendruomenės atstovų klausimų.

„Saulė šviečia, žmonės šilti“, – įspūdžiais dalijosi Sh.Peresas. Jis prisipažino prieš atvykdamas daugiau žinojęs apie Lietuvos istoriją, o ne šių dienų reikalus, bet atvykęs pamatė, kad čia kuriama ateitis. Vilnių jis apibūdino kaip istorijos ir ateities derinį. „Žinote, kaip reikia gerbti praeitį, kaip kurti ateitį“, – kalbėjo prezidentas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Lietuva nėra didelė šalis, bet yra apsupta didesnių – taip gyventi esą nėra lengva. Šį pusmetį „mažoji Lietuva pirmininkauja didžiajai Europai“ – Sh.Peresui maloniau, kai vadovauja mažos valstybės, jos esą tai daro geriau, labiau jaučia žmones.

Shimonas Peresas: „Turime pasitelkti praeities vėjus, bet plaukti pirmyn“

Paprašytas pasidalinti mintimis apie Izraelio ateitį ir kaip Lietuvoje gyvenantys žydai gali jai padaryti įtakos, Sh.Peresas prisiminė, kad „žemės ūkio laikais mus skyrė dideli atstumai, sienos, armijos, tautos kovojo viena su kita, o mokslo amžiuje atstumų nėra“.

Mokslas neturi sienų ir yra artimas visiems, jo, kitaip nei žmonių, negalima įveikti ginklu, todėl prezidentas ragino glaudžiau bendradarbiauti mokslo ir technologijų srityse: „Tai yra geresnės ateities variklis.“

Izraelio vadovas ragino padidinti abiejų šalių prekybos apimtis, o Lietuvos gyventojams neslėpti, kad gyvena gražioje šalyje – „tiek kraštovaizdžio, tiek žmonių požiūriu“. „Lietuva gali tapti puikiu traukos centru“, – prognozavo jis.

Vizito metu nemažai dėmesio skyręs teisingam praeities įvertinimui, holokausto įamžinimui ir deramam istorijos atminimui, bet nesidairymui vien į ją, bendruomenės atstovams Sh.Peresas sakė: „Turime pasitelkti praeities vėjus, bet plaukti pirmyn.“

Dalijosi ilgaamžiškumo paslaptimis

Penktadienį 90-ąjį gimtadienį švęsiantis Sh.Peresas neišvengė klausimo šia tema – kaip, sulaukus tokio amžiaus, pavyksta atrodyti taip puikiai.

„Išduokite ilgaamžiškumo paslaptį“, – prašė jį kalbinusi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Prezidentas į tai atsakė juoku: „Tai yra paslaptis!“

Bet kiek rimčiau jis pridėjo turintis keletą receptų. „Kiekvienas žmogus miršta, nepaisant, ar buvo optimistas, ar pesimistas. Jie miršta vienodai, bet gyvena skirtingai. Rekomenduoju optimizmą, tai yra puikiausias sveikatos užtikrinimo būdas“, – tvirtino Sh.Peresas.

Didžiausiu iššūkiu jis pavadino tarnystę kitiems žmonėms. „Esame nedideli, bet galime tapti didžiais, jei siekiame didelių dalykų, dirbame vedami didelių priežasčių. Reikia, kad gyvenimas būtų prasmingas“, – kalbėjo jis ir kaip dar vieną ilgaamžiškumo priežastį pridėjo savikontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius