-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 31

Įžūlūs brakonieriai, Lazdijų rajone šaudę į stirnas iš skriejančių rogių, greičiausiai atsipirks tik administracine atsakomybe

Įžūlius brakonierius, prieš pusantros savaitės Lazdijų rajone be leidimo medžiojusius svetimuose medžioklės plotuose Lazdijų rajone, Kučiūnų seniūnijoje, baudžiamojon atsakomybėn patraukti ryžęsi Lazdijų rajono aplinkosaugininkai ir vietos policijos pareigūnai, greičiausiai, liks nieko nepešę.
Sodyba Kučiūnų kaime, kur buvo rasta stirnų liekanos
Sodyba Kučiūnų kaime, kur buvo rastos stirnų liekanos / Vilmos Danauskienės nuotr.

Kaimų, kuriuose vyko nelegali medžioklė, gyventojai sako galintys lažintis, jog pasiturintys ir įtakingų pažinčių turintys oficialūs įtariamieji nuo baudžiamosios atsakomybės išsisuks pritrūkus įrodymų.

Jau dabar aiškėja, kad galimai sniego rogėmis po laukus lakstę ir mažiausiai du stirninus sumedžioję du lazdijiškiai greičiausiai atsipirks tik administracine atsakomybe. O dar galimai kartu nelegalioje medžioklėje dalyvavę mažiausiai du asmenys, iš kurių vienas, spėjama, yra Lazdijų rajono policijos komisariato pareigūnas, liks ne tik nenubausti, bet ir oficialiai neįvardinti.

Brakonieriams padėti išsisukti nuo didesnės – baudžiamosios atsakomybės – gali ne tik jų interesus ginti ėmęsi advokatai, bet ir įstatymų spragos.

Jau esame rašę apie įžūlią medžioklę Miškinių kaime (Lazdijų rajonas). Spėjama, kad medžioklė vyko sausio 21-osios vakarą. Mėnesienoje ginkluoti brakonieriai stirnas Miškinių kaime, šalia Galsto ežero esančiose pievose ir negyvenamoje sodyboje, vaikėsi važinėdami keliasdešimt tūkstančių litų kainuojančiomis sniego rogėmis.

Apie brakonieriavimą pareigūnus informavo vietos gyventojai.

Aplinkosaugininkus ir policijos pareigūnus pribloškė brakonierių įžūlumas: medžiota Miškinių kaime, netoli gyvenamųjų namų, sniego rogių pėdsakai rasti ir už poros kilometrų esančio Kučiūnų kaimo sodyboje. Šios sodybos teritorijoje rastos ir dviejų sumedžiotų žvėrių liekanos, aplinkui ūkinį pastatą – apsčiai sniege raudonuojančios kraujo dėmės.

Medžiota Miškinių kaime, netoli gyvenamųjų namų, sniego rogių pėdsakai rasti ir už poros kilometrų esančio Kučiūnų kaimo sodyboje.

Įžūlumo viršūne galima laikyti tai, kad sodyba, kurioje rasti sumedžioti žvėrys ir kurioje, spėjama, vyko žvėrių dorojimo procesas, yra vos per gatvę nuo vieno Lazdijų rajono policijos komisariato poskyrių viršininko gyvenamosios sodybos.

Sausio 24 dieną Lazdijų rajono aplinkosaugininkai, nuvykę į už poros kilometrų nuo medžioklės vietos gretimame Kučiūnų kaime esančią 30-mečiui Lazdijų miesto gyventojui Aurimui Kaminskui priklausančią sodybą, šios ūkiniame pastate aptiko mažiausiai dviejų sumedžiotų žvėrių liekanas. Pagal rastą galvą vienas iš kritusių žvėrių identifikuotas kaip 4 metų amžiaus stirninas.

Dviejų surastų sumedžiotų stirnų vertė – per 10 tūkst. litų. Pagal medžioklės taisykles, stirnų medžioklė šalyje uždrausta nuo sausio 1 dienos. Vietos medžiotojų būrelis nėra išdavęs medžioklės lapų medžioti ne būreliui priklausantiems asmenims.

Įvykio vietoje Miškinių kaime aplinkosaugininkai rado sniego rogėmis išvažinėtus laukus. Gyvenvietėje esančioje nuošalioje negyvenamoje sodyboje ant sniego buvo apstu kraujo, matėsi žvėries tempimo žymės.

Kraujo pėdsakais ir žvėries tempimo žyme ėję pareigūnai sako nustatę mažiausiai keturių asmenų kojų paliktus pėdsakus sniege, taip pat buvo rasta ir vieta, kur stovėjo automobilis, į kurį, spėjama, buvo pakrauti sumedžioti žvėrys.

Tą pačią dieną Lazdijų policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėtos medžioklės. Baudžiamojo proceso teisena pradėta įvertinus padarytos gamtai žalos dydį.

Būtent gamtai padarytos žalos dydis, pasak prokurorų, bus vienas esminių požymių vertinant, kokia – administracinė ar baudžiamoji atsakomybė grės dviems įtariamiesiems.

Už tokį nusikaltimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę ik dvejų metų, medžioklės įrankių konfiskavimą,  leidimo laikyti šaunamąjį ginklą atėmimą, gamtai padarytos žalos atlyginimą.

Pasak ikiteisminį tyrimą kontroliuojančios Lazdijų prokuratūros atstovų, šiuo metu oficialiai įtarimai neteisėta medžiokle jau pareikšti dviems lazdijiškiams – jau minėtajam A.Kaminskui, dirbančiam kalakutus auginančio ūkininko ūkyje, ir ūkininku save prisistatančiam Lazdijų priemiestyje esančios Bajoriškių gyvenvietės gyventojui 30-mečiui Gediminui Žaliaduoniui.

Iš vyrų paimti jų legaliai turėti ginklai – iš A.Kaminsko du lygiavamzdžiai medžiokliniai, iš G.Žaliaduonio – lygiavamzdis ir graižtvinis medžiokliniai šautuvai.

Sodybos Kučiūnų kaime, kur buvo rastos stirnų liekanos, savininkas A.Kaminskas dvi paras praleido Lazdijų policijos komisariato areštinėje.

Po apklausų abiems įtariamiesiems paskirta kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti iš gyvenamosios vietos be prokurorų leidimo.

Neatmetama, kad tyrimo metu gali paaiškėti, jog neteisėtai nušautų žvėrių ir pačių brakonieriautojų buvo daugiau.  
Pareigūnai neatskleidžia, kam priklauso keliasdešimt  tūkstančių litų kainuojanti transporto priemonė, su kuria brakonieriai lakstė laukais.

Neoficialiai kalbama, esą sniego rogės gali būti vieno netoli brakonieriavimo vietos šeimos vasarnamį turinčio žinomo Lazdijų verslininko nuosavybė.

Šaltinių teigimu, įtariamieji esą neneigia, jog rasti sumedžioti gyvūnai – jų. Tačiau tvirtina medžioję pernai, dar tuomet, kai nebuvo baigęsis stirnų medžioklės laikas.

Jie neigia ir tai, esą po laukus buvo lakstoma sniego rogėmis – neva medžioti atvykta automobiliu, kurio stovėjimo vieta užfiksuota galimo nusikaltimo vietos apžiūros dokumentuose.

Abu 30-mečiai įtariamieji neprisipažįsta ir to, jog brakonieriavusi kompanija buvusi gausesnė.

„Šiuo metu bandome nustatyti sniego rogių, kurių pėdsakai rasti netoli galimų žvėrių nušovimo vietų, savininką. Taip pat aiškinamės pagal rastas automobilio ratų žymes transporto priemonės savininką.

Tyrimui pagelbėtų vietinių Miškinių ir Kučiūnų kaimų žmonių drąsa ir pilietiškumas, jeigu įvykio liudininkai ar asmenys, turintys ikiteisminiam tyrimui reikšmingos informacijos, ją pateiktų ir tyrimą atliekantiems tyrėjams ar prokurorei asmeniškai“, – sakė tyrimą dėl neteisėtos medžioklės kontroliuojanti Lazdijų rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Lina Eviltienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius