Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 08 04

J.Olekas: gydytojai paversti nusikaltėliais

Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo gydytojams uždrausta pacientams išrašyti ar bet kokia kita forma patarti, kokius konkrečius vaistus pirkti, pavertė gydytojus galimais nusikaltėliais. Nauja tvarka ne tik pakirto pasitikėjimą tarp gydytojo ir paciento, bet ir plačiai atvėrė duris korupcijai, įsitikinęs parlamentas Juozas Olekas.
LSDP pirmininko pavaduotojas Juozas Olekas
LSDP pirmininko pavaduotojas Juozas Olekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jei pereitumėte per keletą vaistinių, pamatytumėte, kad visas gydymas perkeltas ant kelių stiprių vaistinių tinklų komercijos direktorių.  Nes jie sprendžia, kokį didžiausią pelną gali gauti vaistinių tinklas, prispausdamas iš vienos pusės vaistų gamintojus, iš kitos – savo darbuotojus, kad jie parduotų konkretų vaistą. Kas gali paneigti, kad šiuo metu pagrindinis gydymo faktorius yra vaistinių tinklų pelnas?“ – trečiadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje svarstė J.Olekas.

15min.lt primena, kad šių metų gegužę sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pasirašė įsakymą dėl vaistų receptų rašymo ir išdavimo tvarkos, kai skiriami vaistai rašomi tik bendriniu veikliosios medžiagos pavadinimu.

J.Olekas tvirtino būtent dėl šių aplinkybių pavasario sesijos pabaigoje su Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentu Liutauru Labanausku kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), kad būtų ištirti „minėti faktai“. „Gydytojo atskyrimas nuo gydymo kelia nemažai abejonių, kad kažkam tai yra naudinga. Juo labiau kad be šio sprendimo po truputį didėja centralizuotų vaistų pirkimas, auga atitinkamų didmenininkų įtaka, kurie gali pasakyti: „Jūsų vaistai bus perkami centralizuotai, jei juos platinsite per mūsų bendrovę“, – sakė parlamentaras.

Jam pritarė L.Labanauskas ir pabrėžė, kad naujoji tvarka yra „bukumas, neleidžiantis nei žmogaus gydyti, nei jam patarti“. „Tokios tvarkos pasaulyje daugiau niekur nėra. Ši tvarka nelabai suprantama tiek medicinos požiūriu, tiek iš paciento pusės gydymo požiūriu“, – spaudos konferencijoje teigė L.Labanauskas.

Jis akcentavo, kad Lietuvos gydytojų sąjunga ne sykį pabrėžė, jog šie teisės aktai bus neteisingi, bet niekas esą neklausė. „Po ilgų diskusijų jie išeidavo buldozerine forma, kokia ir išėjo. Iš to ir visos pasekmės, susijusios su skaidrumu ir korupcija. <...> Kažkas turi didelį interesą, bet jis yra nei gydytojų, nei pacientų interesas“, – kalbėjo L.Labanauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius