-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 21

Jauna moteris ėmėsi smulkaus verslo: uždirbo 1,1 tūkst. eurų, o mokesčių kupra – 4,6 tūkst. eurų

Noras prisidurti prie algos prekiaujant drabužiais iš Didžiosios Britanijos 15min.lt skaitytojai Ingai Lukoševičienei baigėsi apvalia skola valstybei ir sugadintais nervais. Moteris neseniai iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sužinojo, kad teks susimokėti keturis kartus didesnį Pridėtinės vertės mokestį (PVM), nei ji uždirbo per visus praėjusius metus.
Eurai
Eurai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Du vaikus su vyru auginanti I.Lukoševičienė pasakojo, kad sykį jai pabodo gyventi nuo algos iki algos, todėl išsiėmė individualios veiklos pažymą ir pradėjo į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos vežti drabužius.

Banke dirbanti moteris žinojo, kad daug neuždirbs, bet jai norėjosi nors ir nedidele suma papildyti šeimos biudžetą.

Banke dirbanti moteris žinojo, kad daug neuždirbs, bet jai norėjosi nors ir nedidele suma papildyti šeimos biudžetą.

I.Lukoševičienė teigė pernai iš šios veiklos uždirbusi kiek daugiau nei 1,1 tūkst. eurų.

„Prieš kurį laiką buvau VMI, užpildžiau deklaracijas ir viskas buvo gerai. Tačiau prieš kelias dienas sulaukiau savo VMI vadybininkės skambučio ir paaiškinimo, kad vežiau prekių iš Europos Sąjungos valstybės daugiau kaip už 14 tūkst. eurų, todėl tampu PVM mokėtoja, – pasakojo pašnekovė. – Aš, žinokite, net nutirpau visa.“

I.Lukoševičienė sužinojo, jog teks sumokėti mažiausiai 4,6 tūkst. eurų ir PVM mokėtoja ji bus dvejus artimiausius metus.

„Aš apsiverkiau, užsikūkčiojau. Klausiau, kaip su tokiu pelnu man susimokėti tokio dydžio PVM“, – piktinosi ji.

Aš apsiverkiau, užsikūkčiojau. Klausiau, kaip su tokiu pelnu man susimokėti tokio dydžio PVM.

I.Lukoševičienę labiausiai piktina tai, kad visus metus uoliai dirbusi ji atsidūrė riebiame minuse – 3,5 tūkst. eurų.

„Tiek man reikės susimokėti už tai, kad kažką veikiu. Nesu iš tų žmonių, kurie delniukus ištiesę laukia, kada jiems kas nors ką nors numes. Aš esu kovotoja, dariau kažką, kad sukurčiau sau ir savo šeimai geresnį gyvenimą“, – teigė ji.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valstybinė mokesčių inspekcija

Tvarka atrodo absurdiška

15min.lt skaitytoja aiškino suprantanti, kad tvarkos nežinojimas neatleidžia nuo prievolės susimokėti mokesčius, tačiau ji yra įsitikinusi, jog tokia tvarka – nežmoniška.

Na, dariau. Susimokėsiu dabar 3,5 tūkst. eurų už tai.

„Galėtų atsižvelgti į pelną. Už vieną parduotą daiktą man nubyrėdavo 2 litai (0,57 euro centų). Taip, pirkimai buvo dideli, bet ir išlaidos vos ne lygios tiems pirkimams“, – sakė ji.

I.Lukoševičienė teigė norėjusi papasakoti savo istoriją žiniasklaidai, kad į tokius spąstus nepakliūtų kiti smulkaus verslo ėmęsi žmonės.

„Man taip apmaudu girdėti kalbant, kad Lietuvoje žmonės yra tinginiai ir nieko nedaro – sėdi ir laukia pašalpų. Na, dariau. Susimokėsiu dabar 3,5 tūkst. eurų už tai", – nusivylimo neslėpė moteris.

VMI siūlo mokestį sumokėti dalimis

VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė 15min.lt teigė, kad naujai įsiregistravusiems mokesčių mokėtojams VMI visuomet skiria ypatingą dėmesį – informuoja bei konsultuoja su jų veikla susijusiais aktualiais mokesčių klausimais.

„Jei gyventojas planuoja užsidirbti įsigydamas prekių iš ES ir parduodamas jas Lietuvoje, turėtų nepamiršti, jog praėjusiais kalendoriniais metais ir ar einamaisiais kalendoriniais metais viršijus prekių įsigijimo iš ES šalių sumą – 14 tūkst. Eur (35 tūkst. Lt), jam atsiranda prievolė registruotis PVM mokėtoju ir mokestį sumokėti“, – pabrėžė ji.

Tuo atveju, jei gyventojas susiduria su finansiniais sunkumais, jis turėtų kreiptis į VMI dėl galimybės išdėstyti mokesčio sumokėjimą dalimis ar sudaryti mokestinės paskolos sutartį.

Anot R.Virvilienės, atsiradus prievolei registruotis PVM mokėtoju dėl iš kitų ES šalių įsigytų prekių, toks gyventojas turi PVM apmokestinti ir savo Lietuvoje parduodamas prekes (nepaisant to, kad per paskutinius 12 mėnesių jo gautas atlygis už parduotas prekes neviršijo 45 000 eurų ribos).

Jei gyventojas PVM mokėtoju neįsiregistravo, savo prievoles jis turi vykdyti – naudodamas PVM mokėtoju neįregistruoto asmens mokėtino PVM apyskaitą, kurioje jis turėtų deklaruoti tiek sumas, susijusias su įsigytomis prekėmis, tiek sumas, susijusias su parduotomis prekėmis.

„Tuo atveju, jei gyventojas susiduria su finansiniais sunkumais, jis turėtų kreiptis į VMI dėl galimybės išdėstyti mokesčio sumokėjimą dalimis ar sudaryti mokestinės paskolos sutartį“, – sakė ji.

Inspekcijos atstovė sakė, kad visais aktualiais mokesčių klausimais gyventojai gali kreiptis į VMI mokesčių informacijos centrą 1882. Mokesčių specialistų telefonu suteiktos konsultacijos yra lygiavertės rašytinėms, nes pokalbiai yra rašomi bei saugomi 5 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius