-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 24

Jėzuitai Vyriausybei mielesni nei policija

Kai Lietuvos jėzuitų provincijai nepavyko per teismą užvaldyti policijos pastato Vilniaus centre, jiems į pagalbą atėjo Vyriausybė. Pagal jos planą ordinas gautų tai, ko jau seniai siekia, o policija turėtų tenkintis pažadu spręsti jos problemas.
Milijonus kainuojančio pastato ir žemės Vilniaus centre likimą ėmė spręsti Vyriausybė.
Milijonus kainuojančio pastato ir žemės Vilniaus centre likimą ėmė spręsti Vyriausybė. / LŽ nuotr.

Kitą pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) padės tašką jėzuitų ir policijos bylinėjimosi istorijoje. Vilniaus apygardos administracinis teismas jau yra konstatavęs, kad ordino pretenzijos į pastatą yra nepagrįstos. Tikėtina, kad ir LVAT sprendimas bus toks pats. Tačiau dar nepaskelbus šio teismo sprendimo, milijonus kainuojančio pastato ir žemės Vilniaus centre likimą ėmė spręsti Vyriausybė.

Teisme pralaimėjo

Niekas neprieštaravo, kai jėzuitams buvo grąžintas Vilniuje, Mindaugo gatvėje, esantis buvęs Vyriausiojo policijos komisariato pastatas – jį 1940 metais iš ordino buvo atėmę sovietai. Tačiau vienuoliai panoro ir greta esančio, jau sovietmečiu statyto dviaukščio, priklausančio Vidaus reikalų ministerijai (VRM). Šiuo pastatu daugybę metų naudojosi sostinės policija.

Jėzuitai savo pretenzijas grindė tuo, kad iki 1940–ųjų toje vietoje stovėjo jiems priklausę garažai. Tačiau ekspertai nustatė, kad po nacionalizacijos 72 kvadratinių metrų pastatas buvo padidintas iki 195 kvadratinių metrų, pakeista 64 proc. pagrindinių konstrukcijų. Pagal įstatymą pastatai religinei bendrijai negrąžinami natūra, jei buvo perstatyti taip, kad jų plotas padidėjo daugiau nei trečdaliu arba jei pakeista daugiau kaip pusė pagrindinių konstrukcijų. Tokiais atvejais valstybė nacionalizuotą turtą išperka.

Jėzuitams buvo pasiūlyta sutikti su išpirkimu, tačiau jie atsisakė. Ordinas pageidavo, kad pastatas jiems išimties tvarka būtų grąžintas natūra arba būtų perduotas kaip ekvivalentas už senelių globos namus, įkurtus Kelmės rajone esančiame Pagryžuvio dvare.

Lietuvos jėzuitų provincija apskundė VRM teismui. Tačiau šis skundą pernai atmetė kaip nepagrįstą. Balandžio 27 dieną savo galutinį sprendimą turi paskelbti LVAT.

Politinė pozicija

Vilniaus policija į minėtą pastatą ketino perkraustyti kriminalinės policijos Operatyvinės veiklos tarnybą (OVT), kuri šiuo metu įsikūrusi iš sostinės savivaldybės nuomojamose patalpose. Operatyvinių tarnybų pastatams keliami ypatingi reikalavimai, kurių vykdymą kontroliuoja ir atitinkamus sertifikatus išduoda Valstybės saugumo departamentas. Dabartinės OVT patalpos reikalavimų neatitinka – priešingai nei pastatas Mindaugo gatvėje. Jame jau atlikta daug būtinų darbų. Liko tik kosmetinis remontas, ir OVT galėtų persikraustyti.

Gavome pavedimą vidaus reikalų sistemoje surasti 30 mln. litų policininkų atlyginimams, kad nereikėtų jų mažinti. Premjeras prieštarauja pats sau. Nejaugi mūsų biudžetas guminis? Piktinosi LŽ kalbintas vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas.

Tačiau kovo pabaigoje šio reikalo ėmėsi Vyriausybė. Jos posėdžio protokole rašoma, kad už nekilnojamąjį turtą Kelmės rajone Lietuvos jėzuitų provincijai reikėtų perduoti valstybės turtą, esantį Vilniuje, Mindaugo gatvėje.

Tame pačiame posėdyje policijai pasiūlyta vietoj jėzuitams atiduodamo namo naudotis Lvovo gatvėje esančiomis patalpomis. Vyriausybė „paguodė“ policiją pažadu, kad Finansų ministerijai bus nurodyta 2010 metais „ieškoti galimybių numatyti iki 1,5 mln. litų patalpų remontui“. Posėdžio protokolas dar nėra ministrų kabineto nutarimas. Tačiau, pasak Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio, nutarimo ir nereikia, nes posėdžio protokolas rodo principinę politinę poziciją.

Tuščias pažadas

Net jei Vyriausybė ir skirtų minėtą pinigų sumą, jos nepakaktų. Suremontuoti apleistas patalpas Lvovo gatvėje kainuotų gerokai daugiau nei baigti pradėtus darbus Mindaugo gatvėje. Tačiau, pareigūnų manymu, Vyriausybė sunkmečiu tikrai neatseikės pinigų remontui – tai tėra tuščias pažadas siekiant apraminti dėl atimamo pastato kilusias aistras.

„Pastatui Lvovo gatvėje remontuoti ir įrengti reikia ne pusantro milijono, o kur kas daugiau pinigų. Jei jie nesuranda pinigų policininkų algoms, tai ką čia kalbėti... Gavome pavedimą vidaus reikalų sistemoje surasti 30 mln. litų policininkų atlyginimams, kad nereikėtų jų mažinti. Premjeras prieštarauja pats sau. Nejaugi mūsų biudžetas guminis?“ – piktinosi LŽ kalbintas vidaus reikalų viceministras Algimantas Vakarinas.

Kalbant apie mainus nė neužsimenama apie žemės vertę: Kelmės rajone ir Vilniaus centre jos kainos skiriasi daugybę kartų. „Mūsų manymu, tai labai nelygiaverčiai mainai. Tačiau Socialinių reikalų ir darbo ministerijai tie senelių globos namai – labai svarbus objektas. Ši ministerija tarpininkauja vykdant šiuos mainus. Neprieštarautume, jei mums pasiūlytų kitas tinkamas patalpas, bet tokių nėra. Juk yra daugybė reikalavimų. Juoba kad pastate Mindaugo gatvėje nemažai jau padaryta“, – sakė A.Vakarinas.

Išgirdęs, kad policijai netinka pastatas Lvovo gatvėje, Vyriausybės kancleris D.Matulionis nustebo: „Kaip netinka?! Jie patys sutiko! Tai juk VRM aiškiai aprobuotas planas. Jei jie keičia poziciją, reikia aiškintis toliau.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius