Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 29

K.Betingis teisme sakė, kad tarnyboje buvo pažemintas neteisėtai

Į Kauno apygardos prokuratūros vadovus siekiantis grįžti Kęstutis Betingis trečiadienį Vilniaus apygardos administraciniame teisme sakė, kad tuometis laikinasis generalinis prokuroras Raimodas Petrauskas jį tarnyboje pažemino pažeisdamas teisės aktus.
Nepolitinės piliečų asociacijos „Jungtinis demokratinis judėjimas“ piketas Kaune
Kęstutis Betingis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Sprendimas buvo priimtas pažeidžiant procedūrines teisės normas“, – teismo posėdyje kalbėjo K.Betingio advokatė Vilija Didžiūnaitė.

Pasak jos, tarnybinis patikrinimas dėl K.Betingio veiksmų buvo pradėtas vienašaliu R.Petrausko nutarimu, tačiau sudaryta komisija padarė išvadą, kad tarnybinis pažeidimas nepadarytas.

„Komisijos vienintelis argumentas tyrimo išvadoje buvo nurodymas, kad jis galimai pažeidė etiką savo pasisakymais žurnalistams. (...) Tokiu pagrindu laikinasis generalinis prokuroras priėmė sprendimą skirti nuobaudą – perkelti į žemesnes pareigas“, – kalbėjo K.Betingio atstovė.

Sprendimas buvo priimtas pažeidžiant procedūrines teisės normas, – teismo posėdyje kalbėjo K.Betingio advokatė Vilija Didžiūnaitė.

Jos teigimu, pati komisija tokios išvados padaryta negalėjo – tai turėjo atlikti Prokurorų etikos komisija. Pati tarnybinio pažeidimo nefiksavusi komisija, anot atstovės, siūlė R.Petrauskui kreiptis į etikos sargus, tačiau jis nusprendė išsyk skirti nuobaudą.

Advokatė taip pat sakė, kad jei sprendimas buvo priimtas ir teisingas, skirtoji bausmė nebuvo proporcinga padarytam pažeidimui.

Lietuvą krečiant Kauno pedofilijos skandalui atleistas K.Betingis teismo posėdyje pasakojo, kad žurnalistams buvo pasakojęs apie jo ir R.Petrausko balandžio 22-osios pokalbį, kuriame šis K.Betingiui pasakęs, jog „jis turi išeiti iš sistemos visiškai“.

Jam esą buvo pasakyta, kad jis turi kelias dienas apsispręsti, bet tos pačios dienos vakare vienoje televizijoje R.Petrauskas, pasak K.Betingio, pareiškė, kad jis bus atleistas.

„Visai Lietuvai viešai buvo pranešta, kad aš esu už prokuratūros ribų“, – kalbėjo K.Betingis.

Jis pripažino, kad galbūt spaudos konferencijos metu ir buvo emocingas, tačiau nemano, jog pažeidė kokią nors etikos normą.

„Nei kontekstas, nei tai, ką turėjau omenyje, neanalizuota. Išeitų taip, kad negalima bendrauti su žurnalistais. Niekas netyrė, ar ta žala buvo padaryta, niekas nesiskundė, žurnalistai nesiskundė. (...) Jie skundžiasi, kad informacijos per mažai teikiu“, – kalbėjo K.Betingis.

Jis piktinosi, kodėl etikos pažeidimus konstatavo ne tai turinti atlikti Etikos komisija, o kita komisija, tyrusi galimą tarnybinį pažeidimą.

„Išeitų, kad generalinis prokuroras gali daryti, ką nori?“ – retoriškai klausė K.Betingis.

Generalinės prokuratūros atstovė Loreta Pikelienė tvirtino, kad nuobauda skirta atsižvelgiant į sudarytos tarnybinės komisijos išvadą – esą tokią teisę generalinis prokuroras turi.

Pats sprendimą pažeminti K.Betingį tarnyboje priėmęs tuometis laikinasis generalinis prokuroras R.Petrauskas posėdyje nedalyvavo.

Vis dėlto ji negalėjo konkretizuoti, kaip K.Betingis pažeidė tarnybinę etiką.

Buvęs Kauno prokurorų vadovas teismui pateikė ir filologo Antano Smetonos išvadą, kurioje konstatuojama, kad K.Betingis, kalbėdamas žurnalistams, iškėlė blogybes prokuroratūroje rūpindamasis ja, siekdamas, kad prokuratūros darbas pagerėtų.

Pats sprendimą pažeminti K.Betingį tarnyboje priėmęs tuometis laikinasis generalinis prokuroras R.Petrauskas posėdyje nedalyvavo. Teismas gavo duomenų, kad jis atostogauja ir grįš tik spalio mėnesį. Vis dėlto nė viena pusė neišreiškė pageidavimo, kad teismo posėdis būtų atidėtas, ir R.Petrauskas pats asmeniškai galėtų išsakyti savo poziciją.

Šiuo metu vyksta atranka į Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas. Trečiadienį Generalinė prokuratūra BNS informavo, kad yra šeši kandidatai.

Savo verdiktą dėl K.Betingio skundo teismas skelbs spalio 11 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius