Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 08 06

Kaip patyčias nugalėti suaugusiems?

Patyčios vienokiu ar kitokiu lygmeniu egzistuoja ne tik Lietuvos mokyklose, bet ir darbovietėse, tvirtina Kauno technologijos universiteto Filosofijos ir psichologijos katedros psichologė, dr. Milda Astrauskaitė. Pasak jos, patyčios turi keletą svarbių aspektų, kurie skiria jas nuo paprasto konflikto, vienkartinės agresijos ar pokštų.
Mokykloje patiriamos patyčios žlugdo pasitikėjimą savimi.
Patyčios / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Technologijos

„Visų pirma, patyčios nėra juokingos. Bet tai yra labai komplikuotas reiškinys, nes iš esmės tik pats žmogus, kuris jas patiria, gali pasakyti, kad jis jas patiria. Tai yra gana subjektyvus dalykas“, – dėstė M. Astrauskaitė, pridurdama, kad kas vienam gali atrodyti kaip patyčios, kitam gali būti visiškai normalu ir neskaudu.

Tai yra labai komplikuotas reiškinys, nes iš esmės tik pats žmogus, kuris jas patiria, gali pasakyti, kad jis jas patiria. Tai yra gana subjektyvus dalykas, – dėstė M. Astrauskaitė.

„Kitas dalykas, tai turi būti nuolatos pasikartojantis reiškinys – tai negali būti vienkartinis atvejis. Be to, jis turi trukti ilgesnį laiko tarpą“, – apibūdina M. Astrauskaitė.

Kovojant su patyčiomis darbe, psichologė pirmiausia pataria pasikalbėti su tuo žmogumi ir pasakyti, kad tas elgesys nepatinka. Tai reikėtų padaryti nerėkiant, nenaudojant agresijos. Kitas žingsnis, anot jos, yra pasikalbėti su vadovu.

„Šis reiškinys yra toks komplikuotas, kad imtis teisinių priemonių yra labai sunku, nes jį yra sunku įrodyti. Žmogus turi apsvarstyti, kiek energijos ir laiko jis turi į tai įdėti. Jei tai nėra diskriminacijos atvejis, o tiesiog tau pavydi ar esi per gražus, tuomet bus labai sudėtinga tai įrodyti ir gali būti, kad vienintelė išeitis bus keisti darbą“, – kalbėjo M. Astrauskaitė.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius