Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 18 /15:12

G.Landsbergis: kandidatės į ES neturėtų išsigąsti dėl reformų

Narystės Europos Sąjungoje (ES) siekiančių valstybių nereikėtų pernelyg spausti dėl institucijų reformų, kurių nepasiekus jos taptų kliūtimi narystei, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Gabrielius Landsbergis sako, kad nebūtina keisti priėmimo į Bendriją tvarkos, nes Lisabonos sutartis ir taip suteikia plėtros galimybę, užtektų pakoreguoti kai kuriuos dokumentus.

„Tai nėra būtina. Lisabonos sutartis suteikia mums galimybę plėstis, yra dokumentai. Gali būti, kad reikės juos šiek tiek pakoreguoti, patikslinti ir iš dalies pakeisti, tačiau tai neturėtų būti didelė kliūtis. Mes galime ir turėtume plėstis“, –sekmadienį Miuncheno saugumo konferencijos diskusijoje apie Bendrijos plėtrą sakė G.Landsbergis.

Europos Vadovų Taryba (EVT) gruodį sutarė pradėti narystės Bendrijoje derybas su Ukraina ir Moldova ir suteikė šioms šalims kandidačių statusą. Tai reiškia daug metų truksiantį procesą dėl prisijungimo į ES, kuris pareikalaus esminių šalies valdymo reformų ir sunkių derybų.

„Mes labai gerai suprantame, kas spaudžia Sakartvelą ir Ukrainą. Jos patiria didžiulį spaudimą siekti šių reformų“, – sakė G.Landsbergis.

Ministro teigimu, visi „varginantys“ narystės ES reikalavimai yra įveikiami, tačiau pernelyg didelis spaudimas kandidatėms gali būti didelė geopolitinė klaida.

„Įmanoma įveikti tuos varginančius procesus (...) Tai susiję su politiniu procesu. Jei leisime, kad mus pernelyg apkrautų procesai iš Briuselio pusės, tai bus didžiausia geopolitinė klaida“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Miuncheno saugumo konferencijoje diskutuota, ar naujų narių įtraukimo procesas neturėtų skirtis nuo ankstesnės Bendrijos plėtros ir būti labiau dinamiškas.

Ukraina, Moldova ir Sakartvelas paraiškas įstoti į ES padavė po Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios.

Sakartvelui pernai gruodį EVT suteikė „europinę perspektyvą“, reiškiančią, jog valstybei reikės atlikti tam tikrus žingsnius prieš oficialiai tampant kandidate į ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius