-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 14

Kandidatų į Seimą finansai: vienus šelpia sutuoktiniai ar giminės, kiti guodžiasi, kad vargai – laikini

Peržvelgus akimis kai kurių kandidatų į Seimą finansų deklaracijas klausimų kyla daugiau, nei galima rasti atsakymų. Kai kurie kandidatai nurodė praėjusiais metais gavę solidžias pajamas, nors mokesčių sumokėjo trupinius, kiti nurodė gyvenantys už keliasdešimt eurų per mėnesį. Tačiau visi kandidatai sutartinai tvirtina, kad jų deklaracijų keistenybes labai lengva paaiškinti.
Kandidatų į Seimą finansai
Kandidatų į Seimą finansai / 15min nuotr.

Į sunkiai paaiškinamus dalykus kandidatų deklaracijose antradienį dėmesį atkreipė delfi.lt apžvalgininkas Andrius Tapinas.

P.Saudargo gauti tūkstančiai – tėvo dovana

Pavyzdžiui, parlamentaras, konservatorius Paulius Saudargas deklaracijoje nurodė pernai gavęs 80,2 tūkst. eurų pajamų. Nors tik iš Seimo nario algos per metus galėjo gauti beveik 30,4 tūkst. eurų. Taigi, iš kažkur parlamentaras per praėjusius metus turėjo gauti beveik 50 tūkst. eurų.

Jis 15min teigė, kad į šį klausimą atsako privačių interesų deklaracija, kurioje yra nurodyta iš tėvo, europarlamentaro Algirdo Saudargo gauta dovana.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Paulius Saudargas

„Tėvas man yra pervedęs sumas metų eigoje. Viskas yra legaliai uždirbta“, – aiškino jis.

P.Saudargo teigimu, šie pinigai buvo skirti namo statyboms. „Šeimoje jei kažką statai, finansai yra bendri, bet vis tiek reikia viską deklaruoti. Todėl užrašome, kad tai dovana, o deklaracijoje tai atsispindi kaip pajamos. Todėl galbūt kyla klausimų“, – sakė jis.

K.Starkevičius jaučiasi nemažai „parodęs“ mokesčio

Kitas konservatorius Kazys Starkevičius deklaracijoje nurodė, kad praėjusiais metais gavo beveik 300 tūkst. eurų pajamų. Tačiau pajamų mokesčio sumokėjo viso labo 4,8 tūkst. eurų.

K.Starkevičius 15min aiškino, kad viskas čia tvarkoje: „Ūkininkas, pardavęs produkciją, perka trąšas, sėklas, techniką. O iš to, kas lieka, moki mokestį. 300 tūkstančių – tiek pardaviau produkcijos, taip? Bet norint ją pagaminti, aš išlaidų turėjau, taip? O kas lieka, nuo to sumokėjau 5 procentus.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kazys Starkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kazys Starkevičius

Konservatorius pabrėžė, kad ūkininkai moka tik 5 proc. pajamų mokesčio.

„Beveik 5 tūkst. eurų – palyginus aš tikrai daug sumokėjau, parodžiau“, – aiškino jis.

Pinigus dovanojo žmona

Panašius klausimus kelia ir liberalo, Seimo nario Kęstučio Glavecko deklaracija, kurioje nurodyta, jog parlamentaras gavo daugiau kaip 346,7 tūkst. eurų, o pajamų mokesčio sumokėjo 9,6 tūkst. eurų, tai yra vos apie 3 proc.

„Taigi čia žmonos pinigai – žmona dovanojo man, tai kas?, – klausimu į 15min klausimą atsakė parlamentaras. – Žmona man dovanojo pinigus, kad prie namų būčiau.“

Jis tikino, kad mokesčių sumokėjo būtent tiek, kiek ir reikėjo.

Tiesa, vėliau pokalbio metu K.Glaveckas patikslino, kad žmona Rūta Rutkelytė pinigais jį apdovanojo šiemet. Tuo metu praėjusiais metais jo šeima gavo pajamų iš parduoto namo.

J.Mackevič išlaiko vyras

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julija Mackevič
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Julija Mackevič

Kai kurių kandidatų, kurie politikoje – nebe naujokai, deklaruotos pajamos verčia gūžčioti pečiais, svarstant, iš ko šis žmogus gyvena.

Viena tokių – Liberalų sąjūdžio valdybos narė Julija Mackevič nurodė gavusi viso labo 871,1 euro pajamų per metus.

„Trejus metus aš nedirbu – tai yra tiesa. Gyvenu su savo vyru ir vyras mane išlaikė nuo tada, kai pasakiau, kad einu į politiką. Tai buvo mūsų bendras sprendimas“, – sakė ji.

J.Mackevič sutuoktinio deklaracijos dar nėra, nes pora susituokusi tik kelis mėnesius. „Deklaruosime kitais metais bendras pajamas. O iki tol mes ilgai gyvenome – jau sūnų turime septynerių metų“, – sakė ji.

S.Jakeliūnas gyvena iš anksčiau uždirbtų pinigų, bet tai – laikina

Liūdnokai atrodo ir ekonomisto, buvusio premjero patarėjo, su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga į Seimą kandidatuojančio Stasio Jakeliūno deklaracija.
Pernai jis nurodo gavęs tik 3,7 tūkst. eurų pajamų, po daugiau kaip 300 eurų per mėnesį, nors kitose grafose – gerokai mažiau kuklūs skaičiai.

S.Jakeliūnas yra suteikęs 34 tūkst. eurų paskolą, turi per 25 tūkst. eurų piniginių lėšų, jo vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyriniai dirbiniai verti 107,3 tūkst. eurų.

Ten atlyginimas buvo ne 300 ir ne 3000 eurų, o daugiau.

S.Jakeliūnas 15min sakė, kad nieko keisto čia nėra: „Esu dirbęs draudimo sistemoje, finansų direktoriumi ir ten atlyginimas buvo ne 300 ir ne 3000 eurų, o daugiau. Iš tų laikų sukaupiau santaupas, pasistačiau namą, įsigijau vertybinių popierių ir iš tų investicijų didžiąja dalimi gyvenu.“

Jis pripažino, kad pernai pajamos „į rankas“ nebuvo didelės, bet, S.Jakeliūno žodžiais, tai – laikini dalykai, o dėl to, kad yra investicinių pajamų, einamųjų pajamų sumažėjimas gyventi netrukdo.

Nulius deklaravęs R.Visokavičius gyvena iš pensijos

Tačiau prasčiausi popieriai – su „Tvarka ir teisingumu“ į Seimą kandidatuojančio buvusio Lietuvos banko valdybos pirmininko, ambasadoriaus Romualdo Visokavičiaus deklaracijoje. Joje nurodoma, kad pajamų kandidatas apskritai negavo, taigi, mokesčių taip pat nemokėjo.

Apie tai 15min paklaustas R.Visokavičius suglumo, nes, kaip pasakojo, ėjo į Valstybinę mokesčių inspekciją, pildė deklaraciją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Romualdas Visokavičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Romualdas Visokavičius

Ėmęs pats viską aiškintis R.Visokavičius sužinojo, kad „Sodros“ pajamos į deklaraciją nerašomos, o būtent iš pensijos jis šiuo metu gyvena.

Kai kurie kandidatai keistenybes deklaracijose paaiškino socialiniame tinkle „Facebook“.

Pavyzdžiui, 1,6 tūkst. eurų algos gaunantis vidaus reikalų viceministras Justas Pankauskas nustebino net 620 tūkst. eurų prieš keletą metų gauta paskola. Tačiau jis vėliau patikslino, kad toks paskolos dydis – litais, o ne eurais, kaip nurodyta deklaracijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius