-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 05

Kariuomenė neatskleidžia, kiek nustatė Kovo 11-osios eitynėse dalyvavusių karių

Kariuomenė baigė tyrimus dėl galimai kartu su skustagalviais Kovo 11 dienos eitynėse žygiavusių karių, tačiau neatskleidžia nustatytų aplinkybių ir apsiriboja teiginiu, jog kariai jokių įstatymų nepažeidė.
Prieš eiseną
Prieš eiseną / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kariuomenė atsisakė tiksliai įvardinti, kiek nustatė eitynėse dalyvavusių karių ir kiek tyrimų atliko jų atžvilgiu. Kariuomenės vado atstovo spaudai Skomanto Povilionio BNS pateiktuose atsakymuose motyvuojama, jog kariams drausminės nuobaudos nebuvo skirtos, todėl nei pagal Visuomenės informavimo, nei pagal Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymus nėra teisinio pagrindo tai skelbti.

Vis dėlto kariškiai pripažino, jog po atliktų tyrimų vienam kariui buvo skirtas įspėjimas, o kitas pažemintas laipsniu. Tačiau tuo pat metu kariuomenė pabrėžė, kad „pastarosios nuobaudos nėra sietinos su karių dalyvavimo Kovo 11-osios eitynėse faktu, ar radikalių idėjų propagavimu, o tyrimo metu įvertinti kaip atskiri pažeidimai“.

„Lietuvos kariuomenės buvo atliekama keletas tyrimų dėl visų karių, kurie buvo Lietuvos kariuomenės identifikuoti kaip galimai dalyvavę kovo 11-osios eitynėse. Karių elgesys yra stebimas ir vertinamas nuolat, todėl dalis šių tyrimų pradėta dar iki žiniasklaidoje pasirodant pranešimams apie kariuomenėje galimai tarnaujančius radikalių pažiūrų jaunuolius. Šiuo metu jau yra baigti visi tyrimai susiję su karių dalyvavimu Kovo 11-osios dienos eitynėse“, – rašoma kariuomenės atstovo atsakyme.

Paprašius įvardyti karius, kurių atžvilgiu buvo atliekami tyrimai, nurodant tikslų jų skaičių, vardus, pavardes, laipsnius ir tarnybos vietas, kariuomenė atsakė: „Tyrimų metu nebuvo nustatyta, kad kariai dalyvaudami eitynėse pažeidė kokius nors įstatymus, sutrikdė viešąją tvarką, ar buvo dėl to įspėti teisėsaugos institucijų.“

„Minėtos eitynės buvo sankcionuotos ir organizuotos laikantis Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų reikalavimų, todėl pats asmenų dalyvavimas eitynėse neturėtų būti laikomas įstatymo ar kitų teisės aktų pažeidimu“, – teigiama S.Povilionio pateiktuose atsakymuose.

Taip pat pažymima, kai kurių karių elgesys buvo įvertintas „šalia tyrimo objekto“.

Vis dėlto, pasak S.Povilionio, Lietuvos kariuomenės vadovybė buvo susitikusi su kariais, „kurie galimai dalyvavo eitynėse“.

„Tyrimo metu nustačius, kad karys pažeidė karių etikos reikalavimus vartodamas netinkamus žodžius ar posakius jo elgesys buvo įvertintas kaip neatitinkantis karių etikos kodekso nustatytų reikalavimų ir jis buvo įspėtas. Taip pat buvo nustatytas netinkamo informavimo apie kario patraukimą administracinėn atsakomybėn faktas bei kario dalyvavimas viešosios tvarkos sutrikdyme, už tai kariui sumažintas laipsnis“, – atsakė kariuomenės vado atstovas spaudai.

Šių karių tapatybės ar paskirtų nuobaudų aplinkybės taip pat nebuvo atskleistos.

Vis dėlto, pasak S.Povilionio, Lietuvos kariuomenės vadovybė buvo susitikusi su kariais, „kurie galimai dalyvavo eitynėse“.

„Jiems pakartotinai buvo priminti karių elgesiui keliami reikalavimai bei jie buvo įspėti dėl būtinybės elgtis taip, kad savo veiksmais nežemintų kario vardo ir nediskredituotų krašto apsaugos sistemos institucijų“, – teigiama atsakyme.

Paprašius paaiškinti, kodėl nepateikiama prašoma informacija, kariuomenės vado atstovas atsakė, jog pagal Visuomenės informavimo ir Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymus tai gali būti laikoma asmens duomenimis, o jų pateikimui būtinas pagrindas.

„Šiuo atveju prašymas nurodyti karių vardus, pavardes ir laipsnius, dėl kurių buvo atliekami tyrimai neatitinka Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo 5 straipsnio reikalavimų, kadangi dėl dalyvavimo kovo 11 dienos eitynėse, kurias jūs vertinate kaip visuomeninės svarbos įvykį, nei vienam kariui nebuvo skirta drausminė nuobauda, todėl ir atskleisti asmens duomenų teisinio pagrindo nėra“, – teigiama kariuomenės atsakyme.

Kiek anksčiau kariuomenė buvo pranešusi, kad atsižvelgiant į paaiškėjusias aplinkybes ir faktus bei surinktus įrodymus buvo nuspręsta atlikti papildomą tarnybinį patikrinimą dėl keturių savanorių, kurie dalyvaudami kovo 11-osios eitynėse ir savo veiksmais galėjo pažeminti kario vardą ar diskredituoti krašto apsaugos sistemos institucijas.

Birželio pabaigoje „Lietuvos ryto“ televizija parodė reportažą apie Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Butigeidžio dragūnų mokomojo bataliono seržantą Beną Šimkų, kuris yra dažnas Kovo 11-osios eitynių dalyvis. Šiemet Gedimino prospekte vykusiose eitynėse pirmose gretose kartu su skustagalviais žygiavęs B.Šimkus išplūdo protestavusiuosius prieš šį renginį. Tyrimą atlikusi kariuomenė jam skyrė įspėjimą.

Prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jonas Markevičius tuomet BNS sakė, kad ekstremizmas ir radikalūs veiksmai yra nesuderinami su kario uniforma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius