Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 11

Kariuomenė pripažino, kad pratybose „Geležinis vilkas 2020 II“ fiksuojami COVID-19 atvejai, bet tikslių skaičių neskelbia

15min sulaukė skaitytojų pranešimų, jog šiuo metu vykstančios karinės pratybos „Geležinis vilkas 2020 II“ yra COVID-19 židinys, kurį esą stengiamasi nuslėpti. Kariuomenė pripažino, kad pavieniai susirgimo atvejai pratybų dalyviams nustatyti, tačiau konkrečius skaičius pateikti atsisako.
Tarptautinės pratybos „Geležinis Vilkas 2018“
Tarptautinės pratybos „Geležinis Vilkas 2018“ / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Atsiranda pavienių COVID-19 atvejų

Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viešųjų ryšių vyr. karininkas kapitonas Andrius Dilda 15min tvirtino, jog „Geležinis vilkas 2020 II“ pratybos tikrai nėra koronaviruso židinys. Jis taip pat pabrėžė, jog pratybos prasidėjusios tik prieš kelias dienas, todėl tikrai negalėjo sugeneruoti fiksuojamų COVID-19 atvejų.

„Pratybų metu atsiranda karių, kuriems pasireiškia įvairūs peršalimo simptomai, jie automatiškai pagal mūsų algoritmą testuojami dėl COVID-19 ligos galimybės. Yra keletas atvejų, kai pratybose dalyvaujantiems kariams ta liga yra nustatoma, bet kariuomenė yra pasiruošusi – yra eilė funkcijų, algoritmų, kaip tokiais atvejais elgiamasi“, – teigė kariuomenės atstovas.

Daugelis atvejų tarpusavyje visiškai nesusiję, tai iš skirtingų vietų atvykę ir tarpusavy anksčiau nebendravę kariai.

Tokiu atveju kariai atskiriami nuo bendravusiųjų, identifikuojami kontaktai, jie izoliuojami, jiems atliekami tyrimai. Taip siekiama stabdyti ligos plitimą.

Anot A.Dildos, COVID-19 sergančių karių skaičius tikrai nėra toks, kad būtų galima laikyti židiniu. Be to, pastebima, jog liga dažniausiai nustatoma tiems kariams, kurie atvykę iš didesnį viruso proveržį patiriančių regionų. Kariuomenės medikų vertinimu, dažniausiai kariai būna užsikrėtę kažkur civilinėje aplinkoje – mieste arba namuose – prieš atvykdami į pratybas.

„Daugelis atvejų tarpusavyje visiškai nesusiję, tai iš skirtingų vietų atvykę ir tarpusavy anksčiau nebendravę kariai“, – tvirtino A.Dilda.

Ribojami srautai, maitinimas pagal grafiką

A.Dilda teigė, jog karinėse pratybose imamasi visų prieinamų priemonių, jog būtų išvengta COVID-19 plitimo: „Pratybos vyksta atviroje teritorijoje, kalbame apie generolo Silvestro Žukausko poligoną, tai tikrai yra nemaža erdvė. Komandos, besitreniruojančios pajėgos yra atskirtos vienos nuo kitų, stengiamasi nekontaktuoti. Maitinimasis vyksta atskiru specialiu grafiku, jie gyvena skirtingose stovyklose.“

Jei COVID-19 atvejis vis dėlto užfiksuojamas, kariai, kurie turėjo artimą kontaktą su sergančiuoju, dažniausiai būna izoliuojami tam tikroje specialioje teritorijoje, jiems atliekami testai.

Alfredo Pliadžio nuotr./Karinės pratybos „Geležinis vilkas 2018“
Alfredo Pliadžio nuotr./Karinės pratybos „Geležinis vilkas 2018“

„Jei gauna neigiamą rezultatą, kurį laiką lieka izoliuotis ir stebi savo sveikatą. Tiems, kuriems nustatomas teigiamas testas, veikia sekantis algoritmas, jie pristatomi į Lietuvos kariuomenės gydymo įstaigą.

Tam mes turime keletą numatytų vietų, viena iš jų Druskininkų Karių reabilitacijos centras. Ten kariams suteikiama medicininė pagalba, jeigu tokios reikia. Nemažai atvejų mūsų tarpe tarp jaunų karių yra besimptomiai“, – teigė kariuomenės atstovas.

Tikimasi, kad situaciją suvaldyti pavyks, kadangi pasitelktos visos kariuomenės turimos priemonės.

Didelių židinių, kad būtų dešimtys ar šimtai užsikrėtusiųjų kažkokiuose kariniuose vienetuose, ne tik pratybose, bet ir visoje kariuomenėje tikrai nėra.

„Ribojamas karių, transporto judėjimas, patekimas į pačius karinius vienetus, kur vyksta pratybos, užtikrinamas srautų nesimaišymas. Maitinimo ir sveikatos paslaugos yra organizuojamos specialiai, jei kariams pasireiškia kokie nors simptomai. Taip pat veikia paramos medicinos vienetai, kurie teikia būtinąją medicininę pagalbą. Be abejo, naudojamos ir visos asmeninės apsaugos priemonės – kaukės, dezinfekciniai skysčiai“, – aiškino A.Dilda.

Konkrečių skaičių neskelbs

Kariuomenė konkrečių su koronaviruso statistika susijusių skaičių teigė visuomenei nebeskelbsianti, tačiau tikina, jog jie įeina į bendrą valstybės statistiką.

„Mes stengiamės, kiek tai įmanoma, informuoti visuomenę, kokia yra situacija. Didelių židinių, kad būtų dešimtys ar šimtai užsikrėtusiųjų kažkokiuose kariniuose vienetuose, ne tik pratybose, bet ir visoje kariuomenėje tikrai nėra.

Taip, sistemoje esančių karių, darbuotojų, civilių tarnautojų serga nemažai, bet nemažai turime ir visoje valstybėje. Nemažai atvejų užsikrečia nuo šeimos narių, nuo artimųjų arba kažkur miestuose“, – aiškino A.Dilda.

„Geležinis vilkas 2020 II“ tai tarptautinės karinės pratybos, kurios prasidėjo lapkričio 3 d. ir tęsis iki lapkričio 17 d.

Šių pratybų tikslas įvertinti Rukloje dislokuotos NATO Priešakinių pajėgų kovinės grupės ir Panevėžyje dislokuoto Karaliaus Mindaugo husarų bataliono pasirengimą veikti sąveikaujant su brigados „Geležinis vilkas“ vadovybės štabu ir kitais NATO sąjungininkais bei partneriais.

Pratybose dalyvauja daugiau nei 3 tūkst. karių iš Lietuvos ir devynių NATO valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius