-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 27

Kariuomenės vadas: buvo per daug žavimasi tarptautinėmis operacijomis (nuotraukos)

Šiandien Pabradės poligone baigėsi Sausumos pajėgų padalinių pasirengimo 2010-aisiais budėti Lietuvos kariuomenės taikos meto užduočių operacinėse pajėgose vertinamosios pratybos.
Pratybų „Rudens šviesa“ akimirkos
Pratybų „Rudens šviesa“ akimirkos / Alfredo Pliadžio/ KAM nuotr.

Taikos meto užduočių operacinės pajėgos, kurias sudarys iki 700 karių, buvo suformuotos šiais metais. Operacinių pajėgų funkcijas kasmet keisdamiesi vykdys vis kiti Sausumos pajėgų padaliniai. Pirmojoje pajėgų rotacijoje, kitąmet, budės Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų, Juozo Vitkaus inžinerijos, Kunigaikščio Vaidoto tiesioginės paramos logistikos batalionų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių kariai.

Taikos meto užduočių operacinių pajėgų suformavimas yra rimtas signalas, kad Lietuvos kariuomenė ne tik atsakingai vykdo tarptautinius įsipareigojimus, bet ir yra pasirengusi atsakui galimoms grėsmėms šalies viduje.

Vertinamosios pratybos „Rudens šviesa“ užbaigė operacinėse pajėgose budėti priskirtų Sausumos pajėgų padalinių pasirengimą, pradėtą šių metų balandį. Per pratybas Pabradės poligone buvo vertinama, kaip operacinėse pajėgose 2010 m. budėsiančių skirtingų Sausumos pajėgų padalinių kariai yra pasirengę bendrai vykdyti užduotis. Iš viso pratybose Pabradėje dalyvavo apie 500 karių.

Antradienį vykusios svečių ir žiniasklaidos dienos metu Pabradės poligone krašto apsaugos viceministrui Vytautui Umbrasui ir kariuomenės vadui generolui majorui Arvydui Pociui buvo pristatyta pasirengimo budėti eiga ir baigiamųjų pratybų rezultatai.

Pratyboms pasibaigus kariuomenės vadas A.Pocius žurnalistams sakė, kad iki šiol Lietuvoje per daug buvo žavimasi tarptautinėmis operacijomis, tai nustelbė nacionalinius reikalus, dėmesio galimoms grėsmėms šalies viduje buvo skiriama mažiau.

„Taikos meto užduočių operacinių pajėgų suformavimas yra rimtas žingsnis ir signalas, kad Lietuvos kariuomenė ne tik atsakingai vykdo tarptautinius įsipareigojimus, bet ir yra pasirengusi atsakui galimoms grėsmėms šalies viduje,“ – po pratybų pristatymo sakė kariuomenės vadas gen. mjr. A.Pocius.

Šios operacinės pajėgos esant būtinybei stiprins valstybinės sienos apsaugą, vykdys svarbių valstybės ar savivaldybių objektų apsaugą, jų gynybą nuo teroro ar masinio pobūdžio smurtinių išpuolių, teiks pagalbą valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atveju.

Taikos meto užduočių operacinės pajėgos – greitojo reagavimo pajėgos. Iš Sausumos pajėgų padalinių budėti operacinėse pajėgose suformuotas bataliono dydžio vienetas vykdyti operacinių pajėgų užduotis bet kurioje Lietuvos vietoje bus aktyvuojamas per 2–8 valandas.

Krašto apsaugos ministerija praneša, kad pajėgas, kurios savo pobūdžiu ir iškeltomis užduotimis yra panašios į NATO greitojo reagavimo pajėgas, ateityje numatoma plėsti didinant karių skaičių, tačiau jos ir toliau bus formuojamos iš motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“, Krašto apsaugos savanorių pajėgų ir Inžinerijos bataliono vienetų vienų metų rotacijos pagrindu. Prireikus pajėgos bus pastiprintos priešlėktuvinės gynybos ir Karinių oro pajėgų pajėgumais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius