-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 28

Kariuomenės vadas: tarp NATO sąjungininkių Lietuva pagal išlaidas gynybai – antra nuo galo

Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Arvydo Pociaus teigimu, tarp NATO sąjungininkių pagal gynybos išlaidas Lietuva – antra nuo galo.
Lietuvos, Europos Sąjungos ir NATO vėliavų pakėlimas S.Daukanto aikštėje, minint Lietuvos įsijungimo į Šiaurės Atlanto Sutarties Organizaciją (NATO) 5-ąsias metines
Lietuvos ir NATO vėliavos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nenorėčiau kalbėti apie kariuomenės finansavimą, nes šio klausimo kariuomenė nesprendžia. Tačiau visą jus dominančią informaciją galima rasti internete. Tegaliu patvirtinti, kad pagal NATO valstybių gynybos išlaidas esame antri nuo galo“, – interviu dienraščiui „Lietuvos žinios“ sakė A.Pocius.

Klausiamas, kokios grėsmės valstybei kyla dėl kariuomenės finansinės padėties, jos vadas tvirtino, kad sunkmetis veikė visas sritis.

„Ekonomikos krizė veikia kariuomenę, kaip ir visas kitas sritis. Turėjome peržiūrėti prioritetus, išskirti svarbiausius dalykus ir vykdyti užduotis, kurios mums iškeltos. Privalome stiprinti savo gynybinius pajėgumus, rengti karius, kurie užtikrintų savo krašto apsaugą ir vykdytų tarptautinius įsipareigojimus“, – interviu sakė A.Pocius.

Vyriausybė skaičiuoja, kad kitąmet Lietuva gynybai skirs 0,95–0,97 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), nors absoliučiais skaičiais nepakitę asignavimai KAM, augant ekonomikai, mažės iki 0,75 proc. BVP.

Gynybos ekspertai pabrėžia, kad NATO šalių politinis įsipareigojimas siekti skirti gynybai 2 proc. nuo BVP yra nuolat pabrėžiamas įvairių aukščiausio lygio Aljanso susitikimų metu.

Įsipareigojimas siekti 2 proc. nuo BVP siekiančio finansavimo gynybai taip pat yra minimas ir nesenuose NATO dokumentuose. 2011 metų kovo mėnesį NATO gynybos ministrų patvirtintose Politinėse gairėse šalys, neskiriančios 2 proc., yra raginamos didinti gynybai skirtą finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius