-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 14 /14:33

Karo akademijos vadovas: pabėgę studentai pasirinko ne tą profesiją

Du Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos (LKA) auklėtiniai – penkto kurso studentai Darius Šaduikis ir Antanas Gasparavičius paprašė būti pašalinti iš aukštosios mokyklos. Aukštosios mokyklos viršininkas pulkininkas Gintaras Bagdonas sutinka, kad dar prieš ketverius penkerius metus vaikinai padarė klaidą pasirinkdami profesiją.
Gintaras Bagdonas
Karo akademijos vadovas Gintaras Bagdonas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak jo, vaikinų charakteriai nėra tinkami karinei tarnybai, nes jie nėra pakankamai disciplinuoti, jiems tokia profesija esanti per sunki. „Jie ne tą profesiją pasirinko – tai mano žmogiškas vertinimas“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė G.Bagdonas.

Tačiau atleisti nuo mokslų akademijoje vaikinų kol kas neįmanoma, pabrėžė LKA viršininkas. Anot jo, vaikinus išleisti iš akademijos jis galės tik tuomet, kai bus iki galo atliktas ikiteisminis tyrimas, vykdomas Karo policijos.

Karo policijai LKA ketina perduoti ir savo atlikto vidinio tyrimo metu surinktus duomenis.

Savaitgalį A.Gasparavičius ir D.Šaduikis grįžo į Lietuvą iš užsienio. Abu kariūnus apklausė Karo policija, jiems pateikti įtarimai dezertyravimu ir skirtos kardomosios priemonės – dokumentų paėmimas ir rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Sugrįžę kariūnai buvo sugrąžinti į tarnybos vietą – LKA, kur šiuo metu jiems suteiktos gyvenamosios patalpos atskirai nuo kitų studentų.

Pasak LKA viršininko, grįžusiems studentams prireikė psichologų pagalbos, išsamūs jų savijautos tyrimai dar bus atliekami karo medikų.

„Kai su jais kalbėjau, jie kartojo tas pačias priežastis, kaip dienraščiui, kad jiems buvo sunku. (...) Jie sakė, kad jiems sunku, jie supykę. Jie nepasakė, kas konkrečiai kokiu būdu juos skriaudė. (...) Man būtų lengviau, jei jie stovėtų šalia ir patys atsakytų, kodėl taip pasielgė. Tačiau jie nenori kalbėti su žiniasklaida“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė G.Bagdonas.

Kariūnai buvo dingę nuo spalio 28 dienos, už galimą dezertyravimą jiems gresia iki 5 metų nelaisvės, tačiau, G.Bagdono tvirtinimu, tokia bausmė dar niekam Lietuvoje nebuvo skirta.

Kol kas aišku tik, kad studentams greičiausiai teks padengti valstybės išlaidas jų mokslams ir kiekvienam iš jų valstybei sumokėti maždaug po 170 tūkst. litų.

„Keletą atvejų esame turėję, kai kariūnai nuspręsdavo pasitraukti iš Karo akademijos. Visada jiems reikėdavo atsiskaityti už mokslus“, – pasakojo LKA viršininkas.

Jis apgailestauja, kad kariai nenusprendė tiesiog pasiprašyti pašalinami iš akademijos nebėgant į užsienį. Tuomet studentams būtų buvusi taikoma tik civilinė atsakomybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius