Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 09 07

Kas turėjo teisę žygiuoti Vilniuje Kovo 11-ąją?

Leidimo negavę visuomenininkai teisme siekia įrodyti, kad nepelnytai buvo diskriminuojami.
Eisenos dalyvis
Eisenos dalyvis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Ginčas dėl Kovo 11-osios eitynių persikėlė į teismą.

Leidimo žygiuoti negavę visuomenininkai siekia įrodyti, kad nepelnytai buvo diskriminuojami.Buvo pasakyta, kad visuomenė mūsų nemėgsta“, – D.Šakalienė tvirtino, kad organizacijai atsirūgo parama homoseksualams.

Kaip anksčiau pasakojo 15min.lt, Nepriklausomybės atkūrimo dieną Vilniuje vyko Lietuvos tautinio centro surengtos eitynės, būryje žygeivių buvo ir nemažai patriotiškai nusiteikusių skustagalvių.

Tą pačią dieną pagrindine Vilniaus gatve norėta surengti ir eitynes „Už Lietuvą – visiems“, tačiau Žmogaus teisių stebėjimo institutas (ŽTSI) ir Lygių galimybių plėtros centras (LGPC) negavo miesto savivaldybės leidimo.

Pirmadienį Vilniaus 1-asis apylinkės teismas nagrinėjo šių visuomeninių organizacijų skundą dėl uždraustų eitynių.

Organizacijų, kurios moko visuomenę nediskriminuoti nei homoseksualų, nei kitų grupių, atstovai skundėsi, kad merijos biurokratai sąmoningai juos diskriminavo.

„Buvo pasakyta, kad visuomenė mūsų nemėgsta“, – ŽTSI atstovė Dovilė Šakalienė teisme tvirtino, kad organizacijai atsirūgo parama seksualinėms mažumoms.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Eisena Gedimino pr.
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Eisena Gedimino pr.

„Nebuvo jokios diskriminacijos, nes savivaldybė siūlė kitą datą. Buvo siekiama išvengti susidūrimų, nes Tautinio centro ir Lygių galimybių plėtros centro pažiūros buvo labai skirtingos, o Tautinio centro atstovai pirmieji paprašė leidimo“, – argumentus dėstė savivaldybės atstovė Skirmantė Černeckytė.

Neįvykusių eitynių organizatoriai prieštaravo, jog Kovo 11-oji neturėtų būti skiriama vien esą fašistinių idėjų propagavimui, o jiems patiems tai buvo puiki proga populiarinti demokratijos, pakantumo, žmogaus teisių idėjas.

15min.lt primena, kad šįmet Kovo 11-osios eitynės vyko pavyzdingai, tuo tarpu pernai skustagalvių jaunuolių maršas baigėsi didžiuliu tarptautiniu skandalu.

Nutarimą dėl šio skundo teime numatoma skelbti rugsėjo 21 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius