Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 20

Kaune diskusijas kelia planai centralizuoti švietimo įstaigų buhalterinės apskaitos sistemą

Kauno miesto savivaldybės politikams prasitarus apie planuojamą diegti centralizuotą švietimo įstaigų buhalterinės apskaitos sistemą, prieš ją kyla ugdymo įstaigų vadovai, rašo „Lietuvos žinios“.
Buhalterija
Buhalterija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kiekvienoje iš 179 Kauno miesto savivaldybei pavaldžių švietimo įstaigų dirba po buhalterę. Kasmet jų žinioje būna daugiau kaip 300 mln. litų, mokykloms ir darželiams skiriamų savivaldybės, ministerijų ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Skaičiuojama, kad išlaikyti visą buhalterių komandą miesto biudžetui kasmet atsieina maždaug 7 mln. litų.

Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, Darbo partijos atstovas Rytis Šatkauskas įsitikinęs, kad padėtis iš esmės pasikeistų pradėjus veikti centralizuotai švietimo įstaigų buhalterinei sistemai. Ja dirbant reikėtų tris kartus mažiau buhalterių, nei šiuo metu samdo ugdymo įstaigos.

„Sutaupytume kasmet po 4-5 mln. litų, juos būtų galima išleisti įvairiems švietimo projektams“, – savo skaičiavimus dėstė R.Šatkauskas.

Daugiausia išlaidų savivaldybė patirtų pirmais naujos sistemos veikimo metais, nes tektų įsigyti modernią ir nepigią buhalterinę programą. Į ją duomenis, pasiskirstydamos prižiūrimomis sritimis, vestų kelios buhalterės.

Tačiau Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos (LMVA) Kauno skyriaus pirmininkas Paulius Martinaitis ir kiti asociacijos nariai politikų planams kategoriškai nepritaria ir tikina, kad, įdiegus naująją buhalterinės apskaitos sistemą, be valdininkų leidimo negalės įsigyti net vinių.

Kauno miesto savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas tikino, kad dar per anksti vertinti, ar centralizuota buhalterinės apskaitos sistema ugdymo įstaigoms bus naudinga. Jo nuomone, audringas, bet neracionalias diskusijas sukonkretintų galimybių studija, o ji dar nerengiama.

LMVA Kauno skyriaus pirmininkas P.Martinaitis priminė, kad laikinojoje sostinėje daugelį metų veikė bendra švietimo įstaigų buhalterinės apskaitos sistema. Tuomet ne tik finansinės ataskaitos, bet ir visų mokyklų pinigai patekdavo į vieną katilą.

„Tačiau buhalterė visuomet turi dirbti drauge su įstaigos vadovu. Rengiant ataskaitas, projektus, planus kyla daugybė klausimų, į kuriuos prireikia skubių atsakymų. Neįsivaizduojama, kad kiekvieną kartą dėl menkiausios smulkmenos reikės skambinti į “centrinį biurą“, – savo ir kolegų nuogąstavimus dėstė P.Martinaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius