-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 08

Kauniečius džiuginantys sausi orai varo į neviltį visuomenės sveikatos specialistus

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistų teigimu, praėjusį penktadienį didesnė nei leistina kietųjų dalelių norma ore užfiksuota Petrašiūnuose, o pirmadienį – Noreikiškių oro matavimo stotyse. Antradienį dienos duomenų nėra, nes trumpam buvo sutrikę matavimo prietaisai. Tačiau kadangi vyravo panašūs orai, kaip ir savaitgalį, galima spėti, jog situacija buvo panaši.
Dėl kietosiomis dalelėmis užteršto miesto gatvės nebus dažniau valomos.
Oro tarša / Egidijaus Jankausko/dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Pasak KVSC Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausiojo specialisto Andriaus Kraulėdos, oro tarša kietosiomis dalelėmis galėjo padidėti ne tik dėl sauso ir vėjuoto oro, bet ir dėl miestą ir visą apskritį varginančių gaisrų, kuriuos sukelia pernykštę žolę deginantys žmonės.

„Tyrimais nustatyta, kad kietosios dalelės sukelia įvairius sveikatos sutrikimus. Į žmogaus organizmą jos patenka kvėpuojant. Stambesnės dalelės sulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose, todėl rimtesnio pavojaus nesukelia: jas iščiaudime ar iškosime. Tačiau smulkesnės dalelės gali nusėsti bronchuose, plaučiuose ir vėliau sukelti plaučių ligas“, – priminė A.Kraulėda.

Užterštai atmosferai ypač jautrūs jaunesni nei 5 metų vaikai, taip pat vyresnio amžiaus žmonės, sergantieji lėtinėmis kvėpavimo bei kraujotakos ligomis. Specialistai pataria esant didesnei nei normaliai kietųjų dalelių koncentracijai ore vengti judrių miesto gatvių, pramoninių rajonų. Sportui ar laisvalaikiui geriau rinktis nuošalesnes vietas, miesto parkus. Prieš vėdinant patalpas, langus ir orlaides būtina uždengti drėgna drobule.

Naujausią ir išsamią informaciją apie oro užteršimą galima rasti interneto puslapyje http://krd.am.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius