-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 01 /19:47

Kauno architektai Neries saloje įkurdino „Sveiką protą“

Trečiadienio popietę Kaune buvo minima Tarptautinė architektų diena. Kauno architektų bendruomenė ją paminėjo, kaip visada originaliai – Neries saloje buvo pastatyta ryški skulptūra, pavadinta „Sveikas protas“, o pati sala pakrikštyta „Šventu reikalu“.
Akcijos akimirkos
Akcijos akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ne vieną smalsuolį pritraukė iškilminga procesija, kurios metu, skambant muzikai, geltona, žmogaus galvos pavidalo skulptūra buvo vandeniu nešama į Neries salą. Skulptūra įkurdinta Neries salos iškyšulyje, atgręžta į Kauno senamiestį. Greta skulptūros iškelta simbolinė vėliava, o ceremoniją vainikavo – improvizuotas skulptūros šventinimas. 

VIDEO: Kauno architektai Neryje įkurdino skulptūrą

Kalbintas architektas Mykolas sakė, kad ši akcija pirmiausiai yra skirta paminėti Tarptautinei architektų dienai, tačiau kartu tai pilietinė iniciatyva, siekianti atkreipti Kauno gyventojų dėmesį į juos supančias upes, šiuo atveju – konkrečiai į Neries upę, pagyvinti salą. 

Skulptūra buvo atgabenta iš Vilniaus, kur buvo eksponuojama Tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius‘15“ . 

Architektų deklaracija
Architektų deklaracija

Atlikę procesiją architektai pasirašė deklaraciją dėl salos okupacijos. Raštą adresavo šalies Prezidentei Daliai Grybauskaitei, arkivyskupui Lionginui Virbalui ir Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui. Jame rašoma, kad sala yra užvaldoma fiziškai ir kultūriškai. Salai suteikiamas „Švento reikalo“ salos vardas.

Neoficialiai kalbama, kad šia akcija taip pat siekiama išreikšti nepasitenkinimą dešiniajame Neries krante vykdomomis statybomis. Vienas akcijos iniciatorių – Audrys Karalius yra aršus šio statybų projekto kritikas. 

Tarptautinė architektų diena liepos 1-ąją visame pasaulyje minima jau beveik dvidešimt metų. Šios dienos minėjimo Lietuvoje iniciatoriai – Kauno architektų bendruomenė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius