Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2014 09 05

Kauno valdžia gyrėsi „ledinėmis gatvėmis“, pliekė opoziciją ir glostė socialdemokratus

Kauno miesto tarybos Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS – LDK) frakcijos nariai kartu su Kauno meru Andriumi Kupčinsku pradėdami naują politinį sezoną penktadienį gyrėsi nuveiktais darbais ir paleido atsakomuosius šūvius opozicijai, kritikuojančiai valdžią dėl neveiklumo. Taip pat meras pakvietė koalicijos partnerius socialdemokratus nesiblaškyti ir kartu baigti kadenciją.
Kauno konservatorių konferencija
Kauno konservatorių konferencija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Jaučiame opozicijos šnopavimą, matome, kad būsimi rinkimai kelia aistras jų stovykloje. Nematome jų kandidatų sąrašų, lyderių. Jie vis dar ieško savo pozicijos“, – savo nuomonę apie suaktyvėjusią opozicijos kritiką dėstė A.Kupčinskas.

Jis pasigyrė, kad Kauno konservatoriai anksčiau už kitus patvirtino svarbiausių kandidatų sąrašus, juos reitingavo. Į tiesioginius mero rinkimus kitais metais Kauno konservatoriai deleguos  A.Kupčinską.

Kauno konservatoriai A.Kupčinską deleguos į tiesioginius mero rinkimus kitais metais.

„Artėjantys rinkimai – sunkus išbandymas socialdemokratams, mūsų partneriams. Ankstesnėse kadencijose būdavo blaškymosi, jie yra palikę koaliciją prieš rinkimus. Dabar tradiciniai socialdemokratai nusiteikę kadenciją baigti kartu su mumis“, – teigė meras.

Jis pastebėjo, kad tarp socialdemokratų ieškoma tinkamo lyderio. „Prie jų prisijungė politinių turistų. Linkiu socialdemokratams išsigryninti ir kartu su mumis baigti pradėtus darbus. Džiaugiuosi už socialdemokratus, kurių kontroliuojama įmonė „Kauno vandenys“ mieste pakeitė daug šulinių“, – kalbėjo apie politinius partnerius A.Kupčinskas.

Pliekė opoziciją

Pastaruoju metu intensyviai kritikuojamas dėl neveiklumo meras pats tuo kaltino opoziciją: „Jie užsiima Mikaldos pranašystėmis, kalba apie žlungančius projektus, nevykstančius darbus. Jie negali pasigirti savo darbais, todėl tenka neigti, kas vyksta gatvėse, įpiršti teiginius, kurių nesakėme. Linkime jiems rasti stiprybės labiau sutvirtėti ir ką nors nuveikti“, – kalbėjo A.Kupčinskas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno konservatorių konferencija
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno konservatorių konferencija

Jis teigė, kad opozicija labiausiai niršta dėl savanaudiškų interesų. „Galiu drąsiai sakyti, kad opozicija kupina pykčio dėl prarastos kontrolės kai kuriems miesto objektams, įmonėms. Kai būrėsi koalicija, buvo tam tikrų jų reikalavimų. Kai jiems išslydo iš rankų „Kauno energija“, kitos įmonės, dabar kyla pyktis“, – įsitikinęs miesto vadovas.

Džiaugėsi viešojo transporto reforma

Kauno miesto tarybos „Vieningo Kauno“, Liberalų sąjūdžio, „Dirbame Kaunui“, socialdemokratų, Jungtinės ir Darbo partijos frakcijos neseniai paskelbė prašančios mero šaukti neeilinį Kauno tarybos posėdį. 

Jame tarybos nariai nori gauti A.Kupčinsko ir savivaldybės tarnautojų paaiškinimus dėl svarbių miestui projektų ir sprendimų: Kauno koncertų ir kongresų rūmų projekto, Laisvės alėjos rekonstrukcijos, gatvių remonto, mikroautobusų maršrutų pakeitimo, savivaldybės skolų, stotelių įrengimo konkurso.

A.Kupčinskas mano, kad tokiems klausimams aptarti užtenka jungtinio komitetų posėdžio. Tačiau opozicija, nesulaukusi mero pritarimo, penktadienį pati užregistravo kvietimą rengti neeilinį posėdį.

Kauno tarybos narė Edita Gudišauskienė pritardama merui teigė, kad visa informacija yra prieinama viešai ir tam nereikia neeilinio tarybos posėdžio. „Nereikia afišuotis gelbėtojais“, – rėžė ji.

„Keleiviai jau mato kelionės autobusais ir troleibusais pranašumus“, – įsitikinusi E.Gudišauskienė.

E.Gudišauskienė gyrė ir viešojo transporto reformą, kai buvo pertvarkyti maršrutinių taksi maršrutai ir paliktas tik vienas vežėjas. „Jau padidėjo savivaldybės viešojo transporto įmonės „Kauno autobusai“ rida, taigi, perimame keleivių vežimą iš privataus verslo. Keleiviai jau mato kelionės autobusais ir troleibusais pranašumus“, – įsitikinusi E.Gudišauskienė.

Tikisi milijardinių investivcijų

E.Gudišauskienė teigė, kad savivaldybės finansiniai rodikliai yra geri. „Savivaldybės skolos sumažėjo 60,3 mln. litų. Dabar liko 265,6 mln. litų skola. Biudžeto surinkimo planas vykdomas labai gerai – 97,3 proc. Dėl to metų pabaigoje kreditoriniai įsiskolinimai bus maži“, – įsitikinusi ji.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Edita Gudišauskienė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Edita Gudišauskienė

Jos kolegė Gintarė Skaistė tikino, kad Kaunas sulauks daug investicijų, o konservatoriai turi didelį kauniečių palaikymą.

„Turime miestiečių palaikymą ir, manome, jį turėsime. Suskaičiavus, kiek rengiama projektų, į Kauną turi ateiti apie milijardas litų. Vien kultūrai ir turizmui pritrauksime 260 mln. litų: šv.Jurgio bažnyčiai, VI forto pritaikymo visuomenės reikmėms, apžvalgų aikštelėms, kitiems projektams“, – pasakojo ji.

G.Skaistė tikino, kad nekilo jokių grėsmių dėl Kauno koncertų, kongresų ir konferencijų rūmų projekto. Jam nebuvo skelbtas architektūrinis konkursas ir tolesnius projektavimo darbus sustabdė Viešųjų pirkimų tarnyba. „Tarnyba pakeitė savo sąlygas, o mes dėl to kreipėmės į teismą“, – sakė G.Skaistė.

Laisvės alėją žada atnaujinti per 4 metus

Kauno tarybos narys Vygantas Gudėnas tikino, kad Laisvės alėjos rekonstrukcija nesitęs ilgai, kaip būgštauja opozicija. „Sumuoti darbų etapus ir skelbti, kad darbai truks iki 12 metų, yra nelogiška. 4 metų užteks visos gatvės rekonstrukcijai. Jei vienas kiaušinis išverda per 5 minučių, 10 irgi išvirs per tiek pat“, – vaizdžiai kalbėjo V.Gudėnas.

Pirmąjį Laisvės alėjos etapą planuojama pradėti šį rudenį. Jis kainuos 17 mln. litų, kuriuos savivaldybė skolinsis. Iš viso rekonstrukcijai gali prireikti apie 70 mln. litų. Kauno valdžia tikisi pritraukti ES paramą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gediminas Žukauskas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gediminas Žukauskas

Gatvės gražėja?

Kauno tarybos narys Gedminas Žukauskas įsitikinęs, kad Kaune gerėja gatvių būklė. „Turiu sąrašą su 31 gatve, kur vyksta darbai, daug kur jie jau baigiami arba baigti. Girdėjau žmonių atsiliepimų, kad Šiaurės prospektu dabar jie važiuoja kaip per ledą, – tvirtino jis. – Pinigų savivaldybėms duodama mažai, bet proveržis didelis. Baisiausia yra skleidžiama nihilistinė nuotaika mieste, reikia matyti ir gerus darbus“, – teigė G.Žukauskas.

Politikas taip pat paskelbė, kad kitų metų pabaigoje bus baigta Panemunės tilto statyba. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius