-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 01

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus naujoje mokykloje – ir šešiolikmetis šeštokas

Gruodžio 1-ąją Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose atidaryta nauja, šiuolaikiškai įrengta mokykla suimtiems nepilnamečiams, kad vaikai galėtų įgyti kokybišką bendrąjį išsilavinimą. Septintajame tardymo izoliatoriaus aukšte įrengtos septynios klasės, kuriose išsilavinimo galės siekti 70 nelaisvėje dienas leidžiančių paauglių.

Nors klasės ir mažutės, jos ypatingos: pro langus atsiveria Kauno panorama, mokymosi inventorius – naujas. Ypatingos jos dar ir dėl to, kad kiekvienoje įtaisyta po raudoną mygtuką. Tai – pagalbos iškvietimo įrankis, jei kiltų kokių neramumų pamokų metu. Už durų visuomet stovi prižiūrėtojai. Juk mokiniai šiose klasėse – neeiliniai: įtariami vagys, plėšikai ar netgi žmogžudžiai.

„Man jie – neišskirtiniai vaikai. Vaikai kaip vaikai. Suėję iš įvairiausių Lietuvos mokymo įstaigų. Pernai jų mokymosi pažangumas siekė beveik 96 procentus. Gal prieš penkmetį pasitaikydavo tokių, kurie pamokų nelankydavo metus ir ilgiau. Dabar pravaikštos trunka ilgiausiai mėnesį.

Vaikai kaip vaikai. Suėję iš įvairiausių Lietuvos mokymo įstaigų. Pernai jų mokymosi pažangumas siekė beveik 96 procentus.

Patekęs į šią įstaigą, mokinys iškart patenka ir į mokyklą. Gilioje praeityje tie laikai, kai kuris skaityt ar rašyt nemokėdavo. Kai kurie mokosi pačiais aukščiausiais balais“, – tikino Kauno „Aitvaro“ mokyklos direktoriaus pavaduotojas Gintautas Augulis.

Iš viso Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose šiuo metu – 86 mokiniai. Veikia du mokyklos skyriai: tardymo izoliatoriaus bei pataisos namų. Daugiausiai – dešimtokų. Jauniausias yra šeštokas, kuriam – jau šešiolika metų. Naujai įrengtose patalpose, kurios iki skyriaus atidarymo buvo tuščios, mokysis būtent tardymo izoliatoriaus gyventojai.

„Aitvaro“ mokykloje dirba 23 mokytojai. Pats G.Augulis moko matematikos. Vyras teigia, kad mokytojų jų įstaigoje netrūksta. Yra ir tokių, kurie Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose dirba nuo 1970-ųjų. Tačiau jei atsiranda laisva vieta ir prireikia pasamdyti naują žmogų, su sunkumais susiduriama: išgirdę, kur reiks dirbti, daugelis ieškančiųjų darbo nutraukia pokalbį.

Kai kurie tardymo izoliatoriaus gyventojai naujausiose mokymosi klasėse praleis keletą savaičių, kiti – ir visus metus. Viskas priklauso nuo teisminių procesų, kiek užtruks bylos nagrinėjimas.

Paklaustas, ar pasitaiko itin nedrausmingų mokinių, G.Augulis prisipažįsta, jog pasitaiko visko, kaip ir kiekvienoje mokymo įstaigoje. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintaras Augulis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Gintautas Augulis

„Būna, jog ima kuris aiškinti, jog mokėsi gimnazijoje ir jam čia ne lygis tęsti mokslus. Būna ir tokių, kurie yra nusprendę, kad pamokos – ne jiems. Tačiau kai paaiškini, kad už gerą mokymąsi gaus paskatinimus, gali sutrumpėti bausmės laikas, apsigalvoja ir susidomi. Muštynių mokykloje tikrai nevyksta“, – patikino mokytojas.

Anksčiau pamokos vykdavo prie tardymo kameros langelio, o vienam mokiniui mokytojas galėdavo skirti 5-10 minučių.

Jis prisiminė laikus, kai 1999 metais pats pradėjo dirbti šioje įstaigoje. Kai pamokos vykdavo prie tardymo kameros langelio, o vienam mokiniui mokytojas galėdavo skirti 5-10 minučių. Vėliau sąlygos pasikeitė – administracija paskyrė atskiras patalpas mokymosi klasėms, kuriose ir dabar vyksta užsiėmimai. Pamokos, kurių per savaitę suimtieji nepilnamečiai turi iki 15-kos, dabar trunka po 45 minutes.

“Atsiradus šioms patalpoms, sąlygos mokiniams ir mokytojams skirsis kaip diena nuo nakties. Bus galima mokyti daugiau mokinių“, – teigė G.Augulis.

Praėjusiais metais „Aitvaro“ mokykla gavo gimnazijos statusą.

Naująsias patalpas pašventinęs klebonas Virginijus Birijotas palinkėjo, kad suimtieji iš šios įstaigos išeitų pasikeitę ir niekad į ją nesugrįžtų.

Naujosios mokyklos atidaryme taip pat dalyvavo ir Teisingumo ministras Juozas Bernatonis bei Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė.

„Patys geriausi įspūdžiai. Moksleiviams, kurie yra nelaisvėje, sudaromos puikios sąlygos. Siekiamybė - kad visur turėtume panašias mokyklas. Ypač – įkalinimo įstaigose. Daug metų mūsų valstybė neturėjo tam lėšų, tad šiandien esame dėkingi norvegams, kurių dėka ir buvo suremontuotos šios patalpos. Didžiausias naujosios mokyklos tikslas, kad tie žmonės, kurie kažkada suklydo, būtų parengti grįžti į normalų gyvenimą ir laisvėje atrastų save bei čia negrįžtu“, – teigė J.Bernatonis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Naujai įrengta mokykla
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Naujai įrengta mokykla

Mokymosi klasių įrengimas atsiėjo 154 tūkstančius eurų.

Kalėjimų departamento direktorės Ž.Mikėnaitės teigimu, septynios klasės visiškai atitinka patalpų poreikį. Informatikos klasėse įrengti kompiuteriai, tačiau internetu suimtieji naudotis negalės. Veiks tik intranetas ir specialios mokymosi programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius