Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ketinama rinkti mokestį iš šeškų šeimininkų

Rinkliavą iš šunų ir kačių augintojų iki šiol rinkusios savivaldybės netrukus paragins susimokėti ir šeškų šeimininkus, pranešė „Lietuvos žinios“.
Šeškas
Šeškas / Peterio Trimmingo/Wikimedia.org nuotr.

Žemės ūkio ministerijos pasiūlyta Rinkliavų įstatymo pataisa į vieną gretą su kačių ir šunų mylėtojais turėtų pastatyti ir šeškų augintojus. Tačiau prieš tokias rinkliavas kategoriškai pasisako gyvūnų globa ir gerove besirūpinančios tarnybos, įžvelgiančios norą pasipelnyti.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotojas Giedrius Šlekaitis tvirtino, kad mokesčio dydis ir jo reikalingumas yra savivaldybių kompetencija, tačiau neatmetė galimybės, kad tokią Rinkliavų įstatymo pataisą galėjo paskatinti Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo pakeitimai.

„Dabar neaišku, kiek šių gyvūnų yra Lietuvoje ir kiek žmonių juos prižiūri“, – sakė jis.

Jis tvirtino, kad šeškai imlūs pasiutligei. Pasak G.Šlekaičio, įkainiai – tik savivaldybių reikalas.

„Didžiausia bėda – gatvėse valkataujantys gyvūnai. Už juos turėtų atsakyti jų šeimininkai. Todėl ir rengiame šias įstatymo pataisas“, – aiškino specialistas

Vilniaus mieste dabar privaloma registruoti visus namie laikomus šunis ir kates. Vienkartinis registravimo mokestis – 40 litų, mėnesio įmoka už šunį –10 litų, o už katę – 3 litai. Kaip patikino Vilniaus savivaldybės Saugaus miesto departamento administracinės veiklos vyriausioji specialistė Eglė Daugėlaitė, pernai už gyvūnų laikymą surinkti pinigai savivaldybės biudžetą papildė 200 tūkst. litų, o vien per penkis šių metų mėnesius surinkta daugiau kaip 100 tūkst. litų.

Klaipėdos miesto savivaldybės atstovų duomenimis, miesto iždas per praėjusius metus iš gyvūnų rinkliavų buvo papildytas beveik 30 tūkst. litų. Čia šuns registravimo mokestis –10 litų, katės – .5 litai, o mėnesinės įmokos už juos – 5 ir 3 litai.

Kauno gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ direktorė Jurgita Gustaitienė griežtai pasisakė prieš numatomą rinkliavą.

„Tai tik noras pasipelnyti. Be priežiūros gatvėse paliekami ir įvairiausi ropliai, gyvatės, triušiai“, – tikino J.Gustaitienė.

Gyvūnų gerovės tarnybos „Pifas“ vadovė Brigita Kymantaitė teigė iš dalies pateisinanti rinkliavą tik šunims, tačiau katėms ar šeškams taikyti papildomą mokestį esą visiškas absurdas.

„Šunys, vedžiojami gatvėje, teršia aplinką. Šeškų šeimininkai bus priversti mokėti vien už tai, kad ką nors laiko savo bute“, – aiškino ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius