-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ketvirtadienį Kyjive – atsisveikinimas su žuvusiu Lietuvos kariu Tadu Tumu

Ketvirtadienio vidurdienį Kyjive, Šv. Mikalojaus katedroje, prasidės atsisveikinimas su Ukrainos fronte nuo Rusijos okupantų rankos žuvusiu pirmuoju Lietuvos kariu savanoriu Tadu Tumu.

„Jis galėtų gyventi laisvoje Europoje, džiaugtis gyvenimu, saugant NATO. Jis galėjo žaisti su savo dviem kūdikiais ir mylėti savo moterį. Jis galėjo tai padaryti. Bet kai jis suprato – jei šis rusų maras nebus sustabdytas, anksčiau ar vėliau karas ateis į jo šalį, į jo miestą, į jo namus... Ir jis iškeliavo ginti Ukrainos, kuri šiandien saugo visą civilizuotą pasaulį...

Jis mirė. Iškeliavo kaip šviesos karys. Kaip tikras didvyris po šimtų kartų miestu, apie kurį niekada negirdėjau. Bet jis mirė tam, kad kiti galėtų gyventi...

Ketvirtadienį išlydėsime Tadą Tumą Šv. Mikalojaus katedroje Kyjive, kuri tapo paskutine visų mūsų karių šventove“, – kviesdamas į atsisveikinimą su T.Tumu socialiniuose tinkluose rašė Konstantinas Gudauskas.

„Ateikite, mano draugai. Nusilenkite didvyriui. Jis nusipelnė paskutinės privilegijos – būti pagerbtam ukrainiečių, kuriems jis atidavė brangiausią – gyvenimą...“, – rašo jis.

Po atsisveikinimo T.Tumo palaikai bus parvežti į Lietuvą.

Pražudė dronas

Apie T.Tumo, slapyvardžiu „Milžinas“, žūtį pranešta vasario 23-iąją. Jam buvo 42-eji.

Instruktorių misijos Ukrainoje „Gyvačių salos“ vadovas Sigitas Maliauskas sakė, kad lietuvis kartu su ukrainiečiu prie Bachmuto į priešakines linijas vežė minas, kai į jų automobilį pataikė rusų FPV dronas.

„Pagal pareigas jis buvo minosvaidininkas. Bet kaip dažnai būna kovos veiksmuose, atliko įvairias pareigas – ir vairuotojo, ir šaulio, ir žvalgo“, – LRT RADIJO laidai „Lietuvos diena“ pasakojo S.Maliauskas.

Į penktą dešimtį įkopęs lietuvis kariauti į Ukrainą išvyko prieš tris mėnesius.

Galintys paremti žuvusio kario artimuosius, prašomi tai padaryti pervedant pinigus į VšĮ „Iki pergalės“ sąskaitą LT177300010171472276. Paskirties langelyje nurodyti „Žuvusio kario artimiesiems“.

Kas buvo T.Tumas?

Tadas Tumas buvo sukūręs šeimą, augino du vaikus. Pernai jis baigė pasieniečių mokyklą, įsidarbino Šalčininkų užkardoje, bet vėliau išvažiavo į karą Ukrainoje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis 15min patvirtino, kad T.Tumas pernai baigė Pasieniečių mokyklą ir keletą mėnesių dirbo pasienyje su Baltarusija. Vėliau iš tarnybos pasitraukė ir išvyko kovoti į Ukrainą.

T.Tumas buvo prisiekęs Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo gerbėjas. Jis priklausė ištikimiausiems klubo gerbėjams – Pietų IV, dažnai lankydavosi klubo rungtynėse. Pasak jį pažinojusiųjų, buvo ramaus būdo.

Pirmas žuvęs mūšio lauke

15min žiniomis, tai yra pirmasis Ukrainos kovos veiksmuose žuvęs lietuvis. Anksčiau buvo pranešta apie kelis mūšiuose sužeistus lietuvių kovotojus.

2023 m. vasarą Kyjivo ligoninėje mirė už Ukrainą Bachmute kariavęs lietuvis Valerijus Polkovnikovas. Apie jo mirtį pranešęs bičiulis teigė, kad V.Polkovnikovas mirė nuo Bachmute patirtų sužeidimų, tačiau Lietuvos ambasada Ukrainoje žinių apie sužeidimus nepatvirtino. Vėliau buvo patikslinta, kad žaizdos nebuvo pagrindinė mirties priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius