Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 11

Kiek kainuoja Lietuvoje „tapti invalidu“?

Ar norint gauti invalidumo grupę iš tiesų reikia sunkiai sirgti? Nebūtinai. Pasirodo, „Sodroje” yra veikėjų, pasirengusių net ir sveiką žmogų, kuris nenori dirbti, už pinigus paversti invalidu. Tam jie turi sukūrę pagalbininkų – medikų – tinklą.
Neįgalusis
Neįgalusis. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šakių gyventoja 60-metė Janina Paplauskienė, turinti problemų dėl stuburo, tikėjosi gauti neįgalumo grupę.

Valytoja dirbusią moterį gydė Šakių ligoninės Vidaus bei nervų ligų skyriaus vedėjas 61 metų Romualdas Kičas. Jo surašyta pažyma atsidūrė Šakių rajono „Sodros” skyriuje. Šią temą gvildena dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Kartą, kai ėjau pro „Sodros” pastatą, netikėtai paskambino čia dirbantis Algis Konteikis ir pakvietė užsukti. Aš jį pažinojau iš anksčiau – tas vyriškis lankydavosi Šakių restorane, o aš ten esu dirbusi barmene”, – pasakojo J.Paplauskienė.

Kabinete moteris išvydo, kad A.Konteikis turi jos medicinos kortelę. Valdininkas pareiškė, jog gydytojo R.Kičo įrašai jos ligos istorijoje nieko verti, – pagal juos negali būti suteikiamas invalidumas. „Tai mane pribloškė ir išmušė iš vėžių”, – neslėpė J.Paplauskienė.

Pamatęs nustebusį moters veidą A.Konteikis pasisiūlė „padaryti invalidumo grupę” ir ant lapelio užrašė: „200 ir 800 litų.”

„Rašikliu jis parodė, kad 800 – „į viršų”, o 200 – jam. Aš dar labiau sutrikau ir nieko nesakiusi išėjau. Po kiek laiko man vėl paskambino A.Konteikis ir liepė greičiau nešti pinigus. Nunešiau tūkstantį litų ir jo kabinete parašiau prašymą komisijai. Po kiek laiko A.Konteikis man atidavė sutvarkytus dokumentus. Supratau, kad mano nedarbingumas neteisėtas, nes sergu stuburo ligomis, o dokumentuose buvo įrašyta apie kardiologines ligas.

Skundų dėl širdies neturėjau ir vaistų nevartojau. Todėl prieš važiuojant į komisiją Marijampolėje A.Konteikis man davė lapą su vaistų pavadinimais – jeigu komisija klaustų, žinočiau, ką sakyti.

Nedarbingumas man buvo nustatytas, pradėjau gauti pašalpą. Tačiau tie pinigai gulėjo man ant širdies. Kamavo bloga nuojauta, todėl pinigų sąskaitoje nejudinau”, – pasakojo J.Paplauskienė.

Po metų J.Paplauskienei vėl paskambino A.Konteikis: „Jau reikia pratęsti neįgalumo terminą.” Rašikliu jis parodė, kad 800 – „į viršų”, o 200 – jam.

„Sodros” vyriausiasis specialistas iš J.Paplauskienės ir šįkart paprašė tūkstančio litų. Gavęs juos vėl sutvarkė visus dokumentus. Bet šį kartą kalbomis apie pardavinėjamą invalidumą susidomėjo teisėsaugos pareigūnai.

Paaiškėjo, jog J.Paplauskienė nesilankė nei pas siuntimus rašiusius medikus, nei gydėsi Kauno klinikose, nei vyko į sanatoriją „Draugystė”. Tai pripažino ir pati J.Paplauskienė. Ji gailėjosi nusikaltusi, grąžino neteisėtai išmokėtas pašalpas.

Neteisėtai parūpinti invalidumą A.Konteikis padėjo ir Šakių rajono gyventojui 50-mečiam Almantui Dvilaičiui, nors šis buvo sveikas.

Kartą suremontavęs du A.Konteikio automobilius A.Dvilaitis iš jų savininko išgirdo netikėtą pasiūlymą – atsilyginti nedarbingumo pažymėjimu.

Dėl šitokio atlygio dvejojantį A.Dvilaitį galutinai įtikino tai, kad „Sodros” pareigūnas pažadėjo pats sutvarkyti visus dokumentus.

Vykdamas į komisiją Šakių gyventojas žinojo, kad jo vežami išrašai iš sanatorijos „Draugystė” bei medicinos klinikų apie kardiologinius negalavimus, taip pat Plokščių ambulatorijos siuntimas yra klastotės.

„Nesilankiau nė pas vieną gydytoją. Gailiuosi ir grąžinsiu visas išmokas – nesu paėmęs nė vieno lito. Aš tų pašalpų neprašiau, A.Konteikis pats pasiūlė. Pykstu ant jo už tai, kad mane įklampino”, – kalbėjo A.Dvilaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius