-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 27

Klaipėdiečiams – patarimai apie šilumos tinklų renovaciją

Itin šalta žiema atvėrė daugumos daugiabučių namų žaizdas – paspaudus šaltukui gyventojai buvo šokiruoti gavęs milžiniškas sąskaitas už patalpų šildymą. Pasak šilumos tinklų specialistų, ši problema yra išsprendžiama - dažniausiai užtenka tik renovuoti namo šilumos tinklus.
Prieš kiekvieną šildymo sezoną šilumininkams tenka patikrinti apie 400 km po visu Kaunu išsiraizgiusių kvartalinių ir magistralinių šilumos tinklų.
Šildymo tinklai daugelyje daugiabučių yra nusidėvėję, dėl to didelės ir šildymo sąskaitos. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemas Klaipėdos regione prižiūrinčios bendrovės „Lamberta“ atstovų, ekonominis sunkmetis verčia ieškoti efektyvių būdų taupyti. Būdų, kaip sutaupyti ir šildymui išleisti mažiau, žmonės privalo ieškoti patys. Deja, apie tai, nuo reikėtų pradėti renovuojant  namo šilumos centrą, kokia iš to nauda, gyventojai informacijos turi nepakankamai.

Konsultuos nemokamai

„Pastebime, kad žmonės apie pastatų renovaciją, šilumos sistemų modernizavimo galimybes žino ne itin daug. Neretai renovacijos darbus vykdantys rangovai techninius sprendimus priima ne gyventojų naudai, o žiūrėdami savo interesų. Verslininkai susikrauna nemažą pelną, tačiau gyventojai norėto efekto nesulaukia. Norime gyventojams suteikti kuo daugiau informacijos apie namo šilumos tinklų renovaciją  – nuo ko pradėti, ką reikia žinoti, kiek renovacija gali kainuoti ir kiek galima tikėtis sutaupyti. Kvalifikuoti specialistai privalo padėti žmonėms įvertinti šilumos tinklų būklę – gal gyventojams užtektų tik iš dalies renovuoti tinklus, o gal reikalingas kapitalinis remontas?“ , – sakė šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemas prižiūrinčios bendrovės „Lamberta“ vadovas Jonas Kondratas.

Kad žmonės gautų kuo daugiau žinių ir renovacija būtų sklandesnė,   UAB „Lamberta“  nuo šiol daugiabučių namų gyventojus renovacijos klausimais konsultuos nemokamai. Norintys nemokamų patarimų gali registruotis internetu www.lamberta.lt

Geras metas renovacijai

Šildymo sistemų specialistai šiuo metu dažnai sulaukia klausimų, ar esant sunkmečiui verta mąstyti apie renovaciją, juk valstybės parama namų modernizacijai tokia menka. Pasak „Lambertos“ vadovo, krizė  – geras metas renovacijos darbams, nes darbų kainos krenta, o šilumos auga, tad renovacija atsipirks žymiai greičiau. Atnaujinus šilumos centrą, šilumos energijos sąnaudos sumažėja iki 15%, todėl gyventojai gali džiaugtis mažesnėmis sąskaitomis. Dabar vidutiniškai vieno standartinio 60 butų namo šilumos punkto renovacija, kiekvienam butui kainuoja apie 600 litų. Atlikta analizė rodo, kad  šildymo sistemų modernizavimas duoda geriausią efektą, be to tai atsiperka greičiausia.

Pakeitus langus butuose, šios investicijos grįžta tik po šešiolikos metų, galinės sienos šiltinimas atsiperka po 12 metų, - sakė M.Starkus.

„Analizuodami energijos taupymo priemonių efektyvumą, investicijų dydį ir atsipirkimo laiką specialistai apskaičiavo, kad šilumos punkto renovacija atsiperka vos per trejus metus. Tuo tarpu, pakeitus langus butuose, šios investicijos grįžta tik po šešiolikos metų, galinės sienos šiltinimas atsiperka po 12 metų,“ , – apie atliktą analizę pasakojo UAB „Lamberta“ vyr. inžinierius Mindaugas Starkus.

Modernizavus katilinę, gyventojai patys nustato sau priimtinus šilumos tiekimo režimus ir juos kontroliuoja – taip užtikrinamas ekonomiškas pastatų šildymo režimas, nes gyventojai patys nusprendžia, kada jiems pradėti ar pabaigti šildymo sezoną. Be to, įdiegus individualios temperatūros kontrolę ir šilumos kiekio daliklius, gyventojai gali patys, nustatyti, kokia temperatūra turėtų būti kiekviename kambaryje.

Bendrovė „Lamberta“ aptarnauja beveik 400 pastatų šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemas visame Klaipėdos regione. Tai biudžetinės įstaigos, Klaipėdos miesto savivaldybė, policijos komisariatai, Valstybinės mokesčių inspekcijos pastatai, švietimo įstaigos, daugybė privačių įmonių administraciniai pastatai, daugiabučiai gyvenamieji namai. Iš viso bendrovė aptarnauja apie 1 mln. m2 šildomo ploto.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius