-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 14

Klaipėdos krašto dieną pristatys naują leidinį

Penktadienį I.Simonaitytės bibliotekos, Konferencijų salėje vyks Leonido Donskio knygos „99 Baltijos istorijos. 99 Baltic stories“ sutiktuvės.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis / LRT nuotr.

Leonido Donskio „99 Baltijos istorijos“ – tai 99 istorinės ir kultūrinės asociacijos, o sykiu – ir klaipėdiečio atminties trajektorijos. Tai siužetai apie Baltijos regiono pagimdytus iškilius žmones bei jų įnašą į moderniojo pasaulio kultūrą. Sykiu ir modelis, atveriantis galimybę didžiąsias nūdienos pasaulio idėjas bei dramas atsekti Baltijos šalyse ir Baltijos regione.

Klaipėdoje pastaraisiais metais vis dažniau nuskamba klausimas, ką reiškia būti klaipėdiečiu. Sykiu mėginama nusakyti skirtumus tarp Klaipėdos ir kitų Lietuvos miestų. Žinoma, lengviausia atsakyti bendra ir beveik nieko nesakančia frazę, jog Klaipėda yra kitokia nei Vilnius ir Kaunas, jog ji yra skirtinga ir turi savo unikalią savastį bei su niekuo nesupainiojamą veidą. Bet po to paklausus, o kuo gi Klaipėda išsiskiria iš kitų miestų ir kuo ji yra ypatinga, tektų rimtai susimąstyti. Lengviausia pasakyti, kas nesi, bet gerokai sunkiau – kas esi. 

Bet visa tai Klaipėdai suteikia amžino klausimo, ore tvyrančios nežinios ir savosios tapatybės improvizacijos žavesį. Tapatybė Klaipėdoje ne tik išgyvenama ir kuriama, ji nuolatos improvizuojama. Klaipėda yra nuolatinio neužbaigtumo būsenoje. Miestas, kasdien vis iš naujo kuriantis savo gyvenimo formas, yra tobula vieta ne tik ambicingiems novatoriams ar nuotykių ieškotojams, bet ir improvizuojantiems menininkams. 

Dalis šios knygos herojų yra garsūs Lietuvos visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjai, o kita dalis – mažiau, o gal ir visai negirdėti žmonės, kurie įsiaudžia į mano atminties ir asociacijų audinį kaip jungtys tarp miesto ir kažkokios su juo susijusios istorijos. 99 mūsų pajūrio kilometrai leidžia aprėpti ne tik mažą mūsų pajūrio lopinėlį, bet ir visą Baltijos regioną. Mes esame dalis bendrosios Baltijos erdvės, kuri pasaulyje siejasi su didžiaisiais kultūros ir meno žmonėmis bei jų kūryba.

99 pajūrio istorijos ne tik apims Klaipėdos, Palangos, Nidos, Juodkrantės ir pamario krašto teritoriją, bet ir nusidrieks į Gotlandą, Rygą, Tartu, Taliną, Stokholmą, Helsinkį. 

Tai ne 99 literatūriniai ar istoriniai pasakojimai, o veikiau 99 asociacijos – su žmonėmis, jų jausmais, vaizduote ir tapatybės kontūrais. Bet visi jie susiję su Baltijos jūra. Jų gyvenimai ir idėjos paženklino ir mūsų buvimą čia, prie mare nostrum.
  
Renginio pradžia - 17 val. Susitikime dalyvaus Leonidas Donskis, Rolandas Rastauskas, Gintaras Grajauskas, Valdemaras Puodžiūnas, Gytis Skudžinskas ir Benas Šarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius