-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 21

Klaipėdos politikai: SSRS agresijos nebuvo

Du uostamiesčio politikai – Viačeslavas Titovas ir Jurijus Šeršniovas – atviru laišku kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę prašydami nepasirašyti praėjusią savaitę daugumos Seimo narių priimtos Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio pataisos.
Atvirą laišką prezidentei pasirašė ir tarybos narys Viačeslavas Titovas.
Atvirą laišką prezidentei pasirašė ir tarybos narys, Lietuvos rusų sąjungos narys Viačeslavas Titovas. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

Esą tai pažeistų Konstitucijoje įtvirtintas nuostatas, garantuojančias Lietuvos gyventojų teisę turėti savo įstikinimus ir juos laisvai reikšti.

Numatomi įstatymo pakeitimai sugriežtintų kodekso 170 straipsnyje numatytas sankcijas. Baudžiamojo kodekso papildymo įstatymas numato bausti bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų tuos, kurie viešai pritarė SSRS ar nacistinės Vokietijos įvykdytiems Lietuvos Respublikos teritorijoje ar prieš LR gyventojus genocido ar kitiems nusikaltimams žmoniškumui, 1990–1991 metais įvykdytiems sunkiems nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams.

Taip pat baudos numatytos tiems, kurie neigė ar šiurkščiai menkino genocido ar kitus nusikaltimus žmoniškumui arba karo nusikaltimus.

„Mums nesuprantama, ką galima laikyti SSRS agresija Lietuvos atžvilgiu. Nė vienas tarptautinis teismas nėra nustatęs tokio fakto. Lietuva buvo SSRS dalis. Diskutuoti galima tik apie lyderius, kurie panaudodavo totalitarinius vadovavimo metodus, nors per paskutinįjį 20-metį Lietuvoje nebaigiama diegti mintį, kad SSRS okupavo Lietuvą“, – rašė Klaipėdos tarybos nariai, neseniai ketinę rengti paradą Pergalės dienai.

Atvirame laiške jie teigia, kad Lietuvos prisijungimas prie daugiatautės SSRS atitiko visas 1940 metų tarptautinės teises normas, be to, Lietuvos įstojimas į SSRS gavo oficialų tarptautinį pripažinimą. Ši pozicija esą remiasi SSRS sienų vientisumo de facto pripažinimu 1941 metų birželio mėnesio Jaltos ir Potsdamo konferencijose  valstybėmis narėmis  bei Europos sienų neliečiamumo pripažinimu Europos saugumo ir bendradarbiavimo pasitarimo dalyviais 1975 metais.

„Tokiems mūsų įsitikinimams gresia baudžiamoji atsakomybė. Mes esame Lietuvos Respublikos piliečiai ir norime mąstyti laisvai. Nepaisant to, kad Lietuva skelbia esanti laisva šalis, mes, Lietuvos piliečiai, dirbantys mūsų šalies – Lietuvos Respublikos labui, galime atsidurti kaltinamųjų suole. Prašome Jūsų nepasirašyti šio įstatymo ir neleisti Lietuvai grįžti į totalitarizmo bei žodžio, sąžinės ir įsitikinimo laisvės ribojimo praėjusį amžių“, – rašo jie laiške, skirtame prezidentei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius