Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 20

Koalicija braška

Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijai pirmadienį pareiškus nepasitikėjimą keliais ministrais ir pagrasinus trauktis iš koalicijos, paskirtasis premjeras Andrius Kubilius ramina, jog situacija yra valdoma. Sukilusi frakcija kalba atvirkščiai.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Po pietų su koalicijos partneriais A.Kubilius teigė, kad buvo sutarta dėl esminių biudžeto ir mokesčių įstatymų pakeitimų, taip pat dėl Atominės elektrinės įstatymo bei kitų svarbių klausimų, kuriuos tikimasi priimti dar per šią Seimo sesiją.

A.Kubilius teigia, kad situacija dėl TPP skilimo bus sprendžiama rudenį. „Akivaizdu, kad rugsėjį grįšime prie koalicijos vidaus reikalų. Rugsėjį tektų peržiūrėti kai kurias proporcijas ir Vyriausybės, ir komitetų formavimo, tai yra tikrai išsprendžiami dalykai, nematau čia nieko sudėtingo. Manau, dabar reikia laiko, pertraukos, kad partijos ir frakcijos, įeinančios į koaliciją, apsigalvotų, apsispręstų“, – sakė A.Kubilius.

Anot jo, pavojus koalicijai negresia – esą nėra skirtumo, ar ją sudaro 4, ar 5 frakcijos, svarbu, kad bendras jos narių skaičius lieka tas pats.

Paklaustas, ar ketinama keisti TPP klausimų keliančius ministrus – aplinkos, kultūros, vidaus reikalų ir energetikos, – A.Kubilius teigė, kad „tai nėra šios dienos klausimai, jau sakiau, kad, mano įsitikinimu, tokius klausimus geriau svarstyti rugsėjo mėnesį, o iki tol daug dalykų gali pasikeisti, stabilizuotis, nurimti“.

Nepasitiki savais ministrais

TPP frakcija pirmadienį pareiškė nepasitikinti savo pačios deleguotais aplinkos ir kultūros ministrais Gediminu Kazlausku ir Remigijumi Vilkaičiu, be to, frakcija „turi klausimų energetikos ir vidaus reikalų ministrams“.

Mes norime apsivalyti. Dėkoju premjerui, kuris pasakė, kad jūs per daug greitai bręstate, – sakė A.Valinskas.Toks pranešimas buvo išplatintas, kai paskirtasis premjeras Andrius Kubilius prezidentei Daliai Grybauskaitei pateikė naujo ministrų kabineto sudėtį, kur keičiamas tik socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

TPP frakcijos teigimu, aplinkos ir kultūros „ministrai neatstovavo ir neatstovauja frakcijos pozicijai (per savo kadencijos laiką nė vienas iš jų niekada nebuvo atvykęs į frakcijos posėdį), neturi su frakcija jokio ryšio“. Ministrams priekaištaujama dėl situacijos jų kuruojamose ministerijose, taip pat dėl stringančių reformų ir projektų.

Antradienį TPP frakcija tikisi susitikti su energetikos ministru Arvydu Sekmoku bei vidaus reikalų ministru Remigijumi Palaičiu. „Gavę paaiškinimus, gali būti, kad pareikšime nepasitikėjimą ir jiems, o gal ir ne“, – intrigavo L.Dinius.

TPP frakcija teigia, kad su koalicija nepavyko suderinti pozicijų dėl numatomo PVM tarifo didinimo ir „Sodros“ įmokų pakeitimų.

Po susitikimo su A.Kubiliumi TPP frakcijos seniūnas Laimontas Dinius teigė, kad klausimo svarstymo dėl traukimosi iš koalicijos „darbotvarkėje nėra“. Tačiau užsiminė, kad nesutarimų dėl tam tikrų įstatymų tebėra ir šįvakar TPP spręs, kaip balsuoti juos priimant Seime.

Anot jo, gali būti sutarta balsuoti laisvai arba nepritarti. Tai, anot jo, būtų užuomina, jog frakcija gali trauktis iš koalicijos.

Jis atmetė TPP lyderio Arūno Valinsko teiginius, esą jo įkurtą „Ąžuolo“ frakciją remia dauguma partijos skyrių. L.Diniaus teigimu, partijos atstovai nė nebuvo susitikę ir balsuota nebuvo.

A.Valinskas pyksta ant trijų partijos narių

Seimo pirmininkas, TPP lyderis A.Valinskas teigė, kad „visi norintys dirbti yra kviečiami prisijungti“ prie „Ąžuolo“ frakcijos, išskyrus tris parlamentarus. Jų pavardžių A.Valinskas neįvadijo, tačiau teigė, kad L.Diniaus tarp jų nėra.

A.Valinskas piktinosi TPP frakcijos kaltinimais partijos deleguotiems ministrams, esą šie nesusitiko su partijos nariais. „TPP frakcijoje teko ne kartą dalyvauti, teko peržiūrėti visų susitikimų protokolus. Nė viename nėra užfiksuota priimti sprendimą pasikviesti vieną ar kitą ministrą. Yra oficialūs protokolai. Taigi pasakymas, kad mes kvietėme, bet jie neatėjo, yra visiškas melas“, – sakė A.Valinskas.

A.Valinskas griežtai atmėtė teiginius, kad koalicija skyla. „Mes norime apsivalyti. Dėkoju premjerui, kuris pasakė, kad jūs per daug greitai bręstate“, – sakė A.Valinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius