-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 04 /15:31

Koalicija rado būdą, kaip pergudrauti prezidentę: atleis visus viceministrus

Penktadienį susirinkusi valdančiosios koalicijos Politinė taryba dvi valandas sprendė, ką daryti dėl susikaupusios įtampos tarp jų ir prezidentės. Vakar pareiškę, kad atsiriboja nuo „prezidentės grasinimų“, penktadienį valdantieji sutarė, kad paklus jos reikalavimui ir atleis susitepusius viceministrus. Tiesa, ne tik juos, o visus viceministrus apskritai.
Koalicija 2012 metų lapkritį
Koalicija 2012 metų lapkritį / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Šiandien Politinė taryba priėmė sprendimą, kad ministrai, kai grąžins įgaliojimus po prezidentės inauguracijos, kaip privaloma pagal Konstituciją, atleidžia visus viceministrus ir naujai formuoja savo komandas“, – po posėdžio sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Atleis ir priims iš naujo tuos pačius?

Pasak jo, iš naujo viceministrai bus renkami atsižvelgiant į kompetenciją ir į skaidrumą.

„Mes pasisakome už skaidrumą ir nė vienas viceministras nedirbs, jei jis yra nusižengęs pagal Kriminalinės žvalgybos ar Korupcijos prevencijos įstatymus“, – paklaustas, ar atleidus visus viceministrus gali atsitikti taip, kad juodajame sąraše minėti viceministrai bus priimti iš naujo, vos tik prezidentė patvirtins Ministrų kabinetą, sakė A.Butkevičius.

Jis teigė neabejojantis, kad viceministrų korpusas pasikeis ir jame neliks juodajame sąraše nurodytų pavardžių. „Aš tik negaliu įvardinti pavardžių, nes pasirašiau, kad esu susipažinęs su medžiaga, kurią man pateikė STT. Negaliu įvardinti pavardžių“, – aiškino premjeras.

Ar pasikeis devyni viceministrai – tai yra lygiai tiek, kiek, anot TV3 televizijos, buvo įrašyti į juodąjį sąrašą – premjeras nepasakė, o tik šyptelėjo.

Pasirinks patys, o ne prezidentės paliepti

A.Butkevičius aiškino, kad toks sprendimas priimtas dėl to, kad anksčiau su prezidente buvo susitarta, kad dėl įtarimų viceministrams bus susitarta tyliai ministrams pasikalbėjus su Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovu, tačiau atsitiko taip, kad sąrašas pateko į viešumą.

„Viešai buvo pradėta diskutuoti dėl dalykų, kurie neatitiko tiesos, pavardės buvo klaidingai pateiktos. Mes kalbėjome apie kai kuriuos viceministrus ir anksčiau, kuriems trūksta kompetencijos. Dabar negalima naudoti taisyklių, kurios būtų išskirtinės vieno arba kito ministro atžvilgiu“, – kalbėjo jis.

Darbo partijos pirmininkė, Seimo vadovė L.Graužinienė savo ruožtu pažymėjo, kad naujos ministrų komandos turės būti suformuotos per savaitę po to, kai bus patvirtintas Ministrų kabinetas.

„Ministrai atleidžia visus viceministrus ir tada, kai bus patvirtinta nauja Vyriausybė, ministrai – nes tai jų kompetencija – iš naujo įvertinę pagal visus įstatymus, įvertinę kompetenciją, darbinę patirtį, patys priims sprendimus“, – sakė Darbo partijos lyderė.

Tokiu būdu bandoma išsaugoti ne viceministrus, o ministrus. Būtent jų netvirtinti iš naujo ketino prezidentė, jei nebus atleisti STT sąraše nurodyti susitepę viceministrai. Tuo tarpu dabar prezidentė pašalinama iš ministrų komandų formavimo. Patvirtinti iš naujo ministrai pasiskirs tuos viceministrus, kuriuos norės ir be jokių šalies vadovės nurodymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius