-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 26

Kodėl Neringa Venckienė tebeturi teisę globoti mergaitę?

Nors Kėdainių rajono apylinkės teismas dar praėjusių metų gruodį nusprendė, kad Laimutei Stankūnaitei turi būti sugrąžinta duktė, mergaitės nei už ką atiduoti nenorinti Drąsiaus Kedžio sesuo teisėja Neringa Venckienė tebeturi jai suteiktas laikinosios globos teises. Valdininkai aiškina, kad jas bus galima panaikinti tik tada, kai mergaitė bus atiduota motinai – tokie įstatymai.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / BFL nuotr.

Laikinoji D.Kedžio dukros globa N.Venckienei Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu buvo paskirta 2009-aisiais.

Po Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimo šis įsakymas nebuvo panaikintas.

Vaiko teisių kontrolierė Edita Žiobienė 15min.lt teigė, kad teismas, nusprendęs, kad dukra turi būti grąžinta L.Stankūnaitei, apie šį įsakymą nepasisakė.

Laikinosios globos teises bus galima panaikinti tik tada, kai mergaitė bus atiduota motinai.

„Administracijos direktorius turi teisę bet kada panaikinti šį įsakymą. Galėtų globą paskirti bet kam kitam, jo laisvė spręsti. Jis vertina, ar globėja tinkamai atlieka savo pareigas. Mes įstaigoje patys bandėme galvoti, kaip reikia elgtis šioje situacijoje. Vienas iš būdų: iškart panaikinti teises į globą, tačiau yra vienas dalykas – tuo metu, kai globa panaikinama, mergaitė netenka atstovo. Jos mama negali ja pasirūpinti, nes pas ją nėra vaiko. Tačiau vaikas turi būti grąžintas mamai, taigi turime labai neaiškią teisiniu požiūriu situaciją“, – sakė E.Žiobienė.

Jos teigimu, globėja, nevykdydama teismo sprendimo, tuo pat metu neužtikrina vaiko interesų.

Kodėl teisės į globą N.Venckienei nepanaikintos, kontrolierė siūlė klausti Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus. „Jis turėtų pasakyti, kodėl taip daro. Tai yra ne juokai, ne šiaip sprendimas. Lietuvoje praktika labai skirtinga, pasitaiko atvejų, kada laikinoji globa trunka ir 9 metus, ir dar daugiau“, – teigė ji.

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Nesteckis 15min.lt aiškino, kad negali kada panorėjęs panaikinti savo įsakymo, kaip teigia E.Žiobienė.

„Įsakymas parašytas senokai. Pagal socialinės apsaugos ir darbo ministro parengtą tvarką, norint sugrąžinti vaiką tėvams, reikalingas abiejų šalių sutikimas. Per tą laikotarpį teismas priėmė kitokią nutartį, kad vaiką galima perduoti mamai, sprendimą privaloma vykdyti. Kol sprendimas neįvykdytas, aš neturiu galimybės panaikinti savo įsakymo. Kai bus įvykdyta ši procedūra, mes įvykdysime savo“, – tvirtino administracijos direktorius.

Penktadienį Lietuva pašiurpusi stebėjo, kas darėsi Kedžių namuose Garliavoje. Bandymas perduoti velionio D.Kedžio dukrą motinai L.Stankūnaitei virto grumtynėmis. Visos konflikte dalyvavusios pusės kaltina vieni kitus. 

L.Stankūnaitė savaitgalį pasirodė televizijos laidoje, jos veidą darkė didžiulė mėlynė. Moteris teigė, kad grumtynių dėl vaiko metu jai smogė D.Kedžio tėvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius