Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 21

Kokia yra Vilniaus Šnipiškių ateitis?

Viena mįslingiausių sostinės centro dalių išlieka miesto centre, Konstitucijos prospekto dangoraižių pašvaistėje plytinčios Šnipiškės. Už aukštybinių urbanistinių pastatų, kur darbo valandomis zuja miestietiški ritmai, plyti autentiška Vilniaus „provincija“ – skanseno teritorija. O atsispyrus nuo jos, judant gilyn Linkmenų gatve, išnyra žali plotai, kurie pačiame Šnipiškių pakraštyje atsiremia į judrią Ozo gatvę. Deja apie šį Vilniaus fenomeną dažnas sostinės gyventojas mažai ką žino.
Šnipiškės
Šnipiškės / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Esminis Šnipiškių išskirtinumas – urbanistinė įvairovė, kurioje persipina miesto ir kaimo gyvenimas, o greta naujų komercinių pastatų savo vietą siekia išsaugoti ir išlikęs istorinis-kultūrinis monumentalusis paveldas.

„Kai šiuo metu Europos didmiesčių gyventojai ima iš naujo atrasti žemės ūkio mieste džiaugsmus – Berlyne, Stokholme, Londone organizuojami mažieji miesto daržai ir sodai, suburiantys vietos bendruomenes ir leidžiantys vaikams susipažinti su gamtiniais procesais, Šnipiškės jau gali didžiuotis turinčios ilgalaikes miesto daržų ir sodų tradicijas.

Be to, rajono įvairovė tiesiog kviečia vystyti pažintines platformas po atviru dangumi: juk čia gyvena ir šikšnosparniai, ir šeškai, o netoli Baltojo tilto yra bebrų buveinės“, – apie Šnipiškių platumas pasakoja kūrybinių projektų iniciatorė, VGTU dėstytoja Jekaterina Lavrinec.

„Medinėse Šnipiškėse“ yra išlikę ne tik žalieji gamtos plotai, bet ir unikalus gyvenimo būdas, kuris šiandien smarkiai kontrastuoja su stiklinių dangoraižių nusėtu miestu. Urbanistikos tyrėjos teigimu, dar prieš kelis dešimtmečius čia buvo laikomos ir vištos, ir triušiai ir netgi stambesni gyvuliai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šnipiškės
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šnipiškės

Besivystanti bendruomenė skatina keistis

Tačiau Šnipiškių jau laukia pokyčiai. Nepaprastai svarbus vaidmuo, reformuojant šios miesto dalies veidą, atitenka besivystančiai šnipiškiečių bendruomenei.

Gyventojų aktyvumo augimas virsta reiklumu ir NT vystytojų atžvilgiu: rajono gyventojai ima diskutuoti investicijų į aplinkos sutvarkymą galimybes.

„Šnipiškiečiai pradėjo vystyti įdomias laisvalaikio formas, burtis į kūrybines grupes. Gyventojų dėka čia rengiamos istorinės ekskursijos po rajoną, orientaciniai žaidimai, teminių filmų peržiūros po atviru dangumi“, – pasakoja J. Lavrinec.

Urbanistikos tyrėjos pastebėjimu, „Medinėse Šnipiškėse“ jau yra susikūręs branduolys aktyviai veikiančių gyventojų, kurie atstovauja gyventojų interesams: siekia išspręsti nesutvarkytų kelių, važiavimo greičio apribojimo, parkavimosi ant šaligatvių, apšvietimo trūkumo problemas.

Gyventojų aktyvumo augimas virsta reiklumu ir NT vystytojų atžvilgiu: rajono gyventojai ima diskutuoti investicijų į aplinkos sutvarkymą galimybes.

Savivaldybė: „Dialogas – užmegztas“

Gyventojų iniciatyvos yra žinomos ir miesto savivaldybės atstovams. „Vyksta diskusija ir iniciatyva iš skanseno gyventojų pusės. Tai – geras ženklas, nes Sovietų valdžia per tiek metų nesugebėjo pajudinti tos problemos“, – apie pokyčius Šnipiškėse pasakoja buvęs Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Artūras Blotnys.

Jo teigimu, šiuo metu planuojama nugriauti medinius namus, kurie eina palei Kalvarijų g., ir atkurti jų replikas šalia Belmonto arba Kučkuriškėse, kur yra svarstomas Mokslo muziejaus kūrimas. „Gerai, kad atsiranda iš gyventojų iniciatyvą, jie nori persitvarkyti, kad tas skansenas nebūtų „popieriuose“, o galėtų atgimti naujam gyvenimui“, – pastebi architektas.

Vietoj dalies medinių namų, einančių palei Kalvarijų gatvę, planuojama steigti komercijos ar gyvenamuosius pastatus, o abipus išlikusių istorinių pastatų susidarytų pėsčiųjų ir dviratininkų takai.

Steigiasi verslo centrai

„Didžiulės pertvarkos yra numatytos pietinėje Šnipiškių dalyje (ties Nerimi ir Konstitucijos pr.), kur numatytas Baltojo tilto tęsinys, pratęsiant pėsčiųjų traktą per tiltą ir sujungiant jį su požemine perėja, kuri veda į Konstitucijos aikštę“, – pasakoja A.Blotnys.

Plėstis žada ir komercinė Šnipiškių pusė: plėtros planus yra numatę du didžiuliai toje teritorijoje esantys viešbučiai – tai „Radisson Blu“ ir „Best Western“ bei Vilniaus centrinė universalinė parduotuvė. Ties Konstitucijos pr. ir Krokuvos gatvėmis irgi verda darbai – čia iškilo didžiulis komercinis kompleksas „Quadrum“.

Plėstis žada ir komercinė Šnipiškių pusė: plėtros planus yra numatę du didžiuliai toje teritorijoje esantys viešbučiai.

Kartu su jau esamų plėtra bei naujų objektų vystymų lygiagrečiai bus reorganizuojami eismo srautai, platinamos greta jų einančios gatvės.

Palei Geležinio vilko g. tarp „Toyota“ komplekso ir Lvovo g. planuojamas „Japoniškas sodas“, kuriam projektinius pasiūlymus kūrė imperatoriški architektai iš Kioto, ir šiuo metu yra vykdomi projektiniai darbai.

NT projektų vystymo bendrovės „Realco“ atstovo Marijono Chmieliausko duomenimis, „netikrose“ Šnipiškėse tarp Linkmenų ir Geležinio vilko gatvių esančiame sklype Vilniaus planas rengia projektinius pasiūlymus, susijusius su teritorijos aplinkos sutvarkymo darbais. Čia planuojama nutiesti dviračių takus, sutvarkyti ežerėlių pakrantes.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šnipiškės
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Šnipiškės

NT vystytojai „dega“ žalią šviesą

Infrastruktūriniai pokyčiai vyksta žengiant gilyn Linkmenų gatve, palei kurią kuriasi verslo pastatai, o jos tęsinyje, „netikrose“ Šnipiškėse kuriasi gyvenamieji kvartalai.

Investuoti į NT projektus šioje Šnipiškių dalyje skatina pačios vietos optimalumas.

„Mūsų nuomone, ši teritorija turėtų plėtotis, orientuojantis į gyvenamąsias teritorijas. Juk aplink tiek visko sukurta žmogui – prekybos centrai, pramogų objektai, švietimo institucijos... Logiška, kad ta infrastruktūra turi kažkas naudotis. Tai yra gerai ir gyventojui, ir verslui, ir miestui“, – įsitikinęs M. Chmieliauskas.

Jo teigimu, investuoti į NT projektus šioje Šnipiškių dalyje skatina pačios vietos optimalumas: „Miesto centre, o dar ir žalių zonų apsuptyje esantis turtas visuomet bus likvidus.“

Tiesa, NT ekspertas pastebi, jog nors Šnipiškių veidas sparčiai keičiasi, šioje teritorijoje vis dar būtini esminiai pokyčiai: „Akis bado sovietiniai garažų masyvai Linkmenų gatvės gale.

Žinoma, įvairus smulkūs gamybos ir sandėliavimo objektai tikrai nepuošia šios vietos. Manome, kad teritorijos plėtra pati suformuos sąlygas tų objektų išsikėlimui į Vilniaus priemiesčius.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius