-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 04 02 /17:11

Komisija stabdo „RTR Planeta“ programų retransliavimą, bus kreipiamasi į Europos Komisiją

Dėl rusiško kanalo „RTR Planeta“ pateiktos nesantaiką kurstančios informacijos Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) prašys teismo stabdyti kanalo transliacijas trims mėnesiams, dėl tolesnių sankcijų svarstoma kreiptis į Europos Komisiją (EK).
Televizorius
Televizorius / „15 minučių “ nuotr.

LRTK trečiadienį vienbalsiai nusprendė trims mėnesiams stabdyti „RTR planeta“ transliuojamas ne ES pagamintas programas. Sprendimą dar turės patvirtinti teismas. Retransliacijas nuspręsta apriboti dėl šių metų kovo 2-ąją parodytos informacinės laidos „Savaitės žinos“ apie įvykius Kryme, kurioje buvo kurstoma tautinė nesantaika, skatinami kariniai veiksmai.

Retransliacijas nuspręsta apriboti dėl šių metų kovo 2-ąją parodytos informacinės laidos „Savaitės žinos“ apie įvykius Kryme, kurioje buvo kurstoma tautinė nesantaika, skatinami kariniai veiksmai

Dėl šios bei dar dviejų laidų („PBK Lithuania“ laidos „Laikas“ ir dokumentinio filmo „Pasmerktieji. Spąstai grupei „Alfa“, rodyto „NTV Mir Lithuania“ eteryje) komisija dar anksčiau kreipėsi išvadų į Žurnalistų etikos inspektorių. Inspektoriaus tarnyba konstatavo, kad visos trys laidos pažeidžia Visuomenės informavimo įstatymą, jomis buvo kurstomos karinės nuotaikos, ir tai buvo įstatymu draudžiama skelbti informacija.

Komisija taip pat nusprendė apie Latvijoje registruoto „PBK Lithuania“ pažeidimus informuoti Latvijos žiniasklaidą prižiūrinčias institucijas. 

Dėl minėtų kanalų pakartotinių pažeidimų taip pat nuspręsta kreiptis į Europos Komisiją, kuri turėtų spręsti, kaip toliau elgtis su šiais kanalais.

Šią mintį posėdyje pristatęs komisijos narys Dainius Radzevičius akcentavo, kad laidomis buvo pažeisti esminiai konvencijos „Televizija be sienų“ principai – t.y., kaip konstatavo ekspertai, buvo kurstomas smurtas ir tautinė nesantaika.

Jis tvirtino, kad atsižvelgiant į Visuomenės informavimo įstatymą, komisija, norėdama visiškai stabdyti dezinformaciją skleidusių kanalų retransliacijas, turi atlikti keturias procedūras: konstatuoti pažeidimus, gauti kompetetingų institucijų išvadas, sulaukti pakartotinių pažeidimų, informuoti transliuotoją ir EK dėl apribojimų. Pasak jo, šiuo metu beliko pastaroji,

„Tai tas pats, kai girtas vairuotojas važiuoja be šviesų. Suprantu, kad turime užtikrinti žodžio laisvės principus, tačiau konvencijos prasme tai – grubiausi pažeidimai“, – sakė jis.

„Tai tas pats, kai girtas vairuotojas važiuoja be šviesų. Suprantu, kad turime užtikrinti žodžio laisvės principus, tačiau konvencijos prasme tai – grubiausi pažeidimai“, – sakė D.Radzevičius

Anot jo, jei nebus kreiptasi į EK, teks konstatuoti vis naujus pažeidimus, o LRTK sankcijos neduos efekto.

Posėdyje dalyvavę kabelinių televizijų atstovai piktinosi, kad komisija išskiria ES ir ne ES pagamintas programas, drausdama tik pastarąsias.

Anot Lietuvos kabelinės televizijos asociacijos vadovės Vaivos Žukienės, tai sudaro papildomų problemų retransliuotojams, tad sankcijos, anot jos, turėtų būti griežtesnės   – uždrausti etiką pažeidusių kanalų transliacijas visiškai. Vis tik ji sveikino sprendimą kreiptis į EK.

„Buvo malonu išgirsti, kad ruošiatės kreiptis į EK ir spręsti klausimą iš esmės. Bet prašome komisijos prisiimti tam tikro ryžto uždrausti visas programas, nes tai mus pastato į nepatogią padėtį prieš įstatymą, numatantį, kad retransliuotojai niekaip negali kištis į programų turinį. Taip pat neturime resursų stebėti, kur kuri programa pagaminta“, – tvirtino ji.

Pasak V.Žukienės, dalis rinkos dalyvių visiškai nepaiso sprendimų. Ji įvardijo„VIASAT“ palydovinę televiziją, kurios klientai, esą iki šiol gali žiūrėti visas prieš dvi savaites uždraustos „NTV mir Lithuania“ laidas.

„Dabar teko girdėti, kad „RTR planeta“ atstovai skambina operatoriams terorizuodami, kad duosime lengvatas palydovinei televizijai, kuri mūsų neišjungia ir išjungti nesiruošia“, – piktinosi V.Žukienė.

Jos teigimu, sprendimas – per švelnus, programos Komisijos sprendimu turėtų būti visiškai draudžiamos.

V.Žukienės teigimu, sprendimas – per švelnus, programos Komisijos sprendimu turėtų būti visiškai draudžiamos

INIT grupės generalinis direktorius Paulius Živatkauskas tikino, kad uždraudus tik atskiras programų dalis, kabelinėms televizijoms su retransliuojamais kanalais tenka sunkiai derėtis: reikalaujama mokėti tiek pat, kiek rodant visas programas, taip pat šantažuojami tie retransliuotojai, kurie savo klientams nusprendžia visiškai neberodyti dezinformaciją skleidusių kanalų.

Pasak LRTK pirmininko Edmundo Vaitekūno, komisija neturi galimybių visiškai uždrausti kanalo transliavimų, įstatymo leidžiama maksimali sankcija – trims mėnesiams apriboti nesantaiką kurstančių ir propagandinių laidų transliavimą.

Komisijos nariai taip pat net kelis kartus klausė retransliuotojų, ar nėra numatyta galimybė nutraukti retransliacijų, jei rodomos laidos yra nekokybiškos arba prieštarauja įstatymams. Nesulaukus atsakymo, LRTK atstovai pasiūlė išeitį – uždarame posėdyje pamatyti retransliuotojų sutartis ir aptarti galimybes, kaip transliacijas nutraukti.

Teismas kovo 21 dieną patenkino LRTK prašymą trims mėnesiams apriboti televizijos kanalo „ NTV mir Lithuania“ ne ES pagamintų programų transliacijas. Toks sprendimas priimtas reaguojant į melagingą laidą apie sovietų agresiją Sausio 13-ąją.

2013 metų spalio 14-ąją teismas taip pat LRTK prašymu buvo trims mėnesiams apribojęs „PBK Lithuania“ už ES ribų pagamintų programų retransliacijas trims mėnesiams. LRTK sprendimas buvo priimtas dėl propagandinės laidos „Įstatymas ir žmogus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius