-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 02 /18:07

Tris valandas pasikalbėję konservatoriai nutarė laukti „valstiečių“ derybų su socialdemokratais pabaigos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas trečiadienį tris valandas atvirai kalbėjosi apie situaciją po Seimo rinkimų ir neįvykusias derybas dėl koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Posėdyje bendru sutarimu nutarta likti atviriems pokalbiams su Seimo rinkimus laimėjusia partija, jei derybos su socialdemokratais nepasisektų.
Gabrielius Landsbergis ir Irena Degutienė
Tėvynės sąjungos prezidiumo posėdis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Partijos prezidiumas bendru sutarimu sutarė, kad liekame prie anksčiau suformuluotų nuostatų ir laukiame žingsnio iš valstiečių-žaliųjų“, – po posėdžio sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Aš sau galėčiau prisiimti kai kurias klaidas. Tai ir per didelis pasitikėjimas valstiečiais-žaliaisiais. Tiesą sakant, aš jį išsaugojau labai ilgą laiką – iki pat mūsų susitikimo su S.Skverneliu. Gal ir didelis džiaugsmas dėl pirmojo turo rezultatų, kuris, na, akivaizdu, buvo ankstyvas, – sakė G.Landsbergis.

Tai reiškia, kad valstiečių-žaliųjų deryboms su socialdemokratais nepavykus, konservatoriai sutiktų grįžti prie konsultacijų, tačiau laikytųsi anksčiau iškeltų reikalavimų.

„Noriu patikslinti, kad tai nėra reikalavimai, tai yra mūsų pozicija“, – pridūrė G.Landsbergis.

Pasak jo, prezidiume buvo išsakytos įvairios nuomonės dėl derybų su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, prezidiumui buvo papasakota, kaip vyko konsultacijos praėjusią savaitę, kaip vyko susitikimas su kandidatu į premjerus Sauliumi Skverneliu.

G.Landsbergis tikino, kad diskusijos partijoje yra normalu, tačiau maištu to, kas vyko nevadino.

„Buvo įvairių nuomonių, bet atskalūnų, tokių, kaip buvo žiniasklaidoje, tai nebuvo. (...) Nebuvo tokio konkretaus apčiuopiamo dalyko, kad vienas ar kitas išsakė, kad reikia derėtis. Tai buvo pokalbis apskritai apie politinę situaciją po rinkimų“, – teigė konservatorių pirmininkas.

Vis dėlto G.Landsbergis pripažino sulaukęs partijos kolegų kritikos.

„Visada, kaip kitaip? Konkrečiai nieko, tiesiog šiaip kritikuoti Landsbergius yra priimtina visuomenėje Lietuvos“, – juokėsi G.Landsbergis.

Galiausiai jis prakalbo pats suprantantis, kad ne viską padarė iki galo tinkamai.

„Aš sau galėčiau prisiimti kai kurias klaidas. Tai ir per didelis pasitikėjimas valstiečiais-žaliaisiais. Tiesą sakant, aš jį išsaugojau labai ilgą laiką – iki pat mūsų susitikimo su S.Skverneliu. Gal ir didelis džiaugsmas dėl pirmojo turo rezultatų, kuris, na, akivaizdu, buvo ankstyvas“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas.

V.Landsbergis: „Jie nenorėjo su mumis“

Savo ruožtu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis savo anūko, partijos pirmininko G.Landsbergio klaidų viešai nagrinėti nepanoro.

Žiūrint iki kokio laipsnio tos emocijos ir ko tas emocingas žmogus griebiasi. Ar jis griebiasi akmens, ar butelio, – sakė V.Landsbergis.

Anot jo, visi žmonės daro klaidų ir jis pats nėra neklystantis.

„Visi mes padarome klaidų. Tai dabar pradėkite: „o jūs senasis Landsbergi, ar niekada nepadarėte klaidų?“. Aš jau tiek prisiklausiau šitų brangių man žurnalistų klausimų. Tikrai padariau, na ir kas, o jūs, asmeniškai, nepadarėte?“, – klausė V.Landsbergis.

Pasak jo, pastarąją savaitę partijos narių dalis smarkiai karščiavosi, tačiau emocijos nebūtinai yra blogai, tai rodo, kad partijos ateitis jiems rūpi.

„Daug karščiavimosi. Suprantama, pasikeitė padėtis. Žmonės ne taip planavo savo gyvenimą ir būsimą darbą“, – aiškino jis, tačiau juokėsi, kad pats jis yra „suvaldytas“. „Aš nešūkauju ir nerėkauju, kaip čia taip kažkaip neteisingai atsitiko. Normaliai viskas“, – šmaikštavo V.Landsbergis.

Klausiamas, ar emocijos nepakenks partijos vienybei, konservatorių garbės pirmininkas teigė, kad priklauso, kur jos nuves.

„Žiūrint iki kokio laipsnio tos emocijos ir ko tas emocingas žmogus griebiasi. Ar jis griebiasi akmens, ar butelio“, – atsakė jis.

Tačiau galimybės eiti į koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga V.Landsbergis sako nematantis. Anot jo, sprendimą su kuo derėtis turėjo priimti rinkimus laimėjusi partija ir ji tai padarė.

„Jie pasirinko. Jie turėjo alternatyvą. Jie bandė išvengti, bandė siūlyti derybas visiems krūvoje, mums tai atrodė keista, nepriimtina, ir jie pasirinko, su kuo jie derasi. Su socialdemokratais. Ir viskas aišku. Mes neturime jokių pretenzijų“, – teigė V.Landsbergis.

Pasak jo, kalbėti apie tai, kad valstiečių derybos su socialdemokratais gali nepavykti, yra tas pats, kas svarstyti, ar skustų, ar šukuotų plaukus, jei šie staiga išdygtų ant delno.

„Jeigu jie nesusitars ir kreipsis į mus, mes atviri. Tarsimės“, – galiausiai pareiškė V.Landsbergis.

I.Degutienė: „Pažįstu tik du“

Partijos pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė, neoficialiai vadinama krikdemiško partijos sparno lydere, dar prieš prezidiumo posėdį pareiškė taip pat palaikanti partijos vadovo G.Landsbergio poziciją dėl nepradėtų derybų dėl koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

„Ne. Tą sakiau ne kartą ir tą galiu pakartoti. Iš valstiečių aš pažįstu du žmones – Rimą Baškienę ir Ramūną Karbauskį. Daugiau kas jie tokie, aš nežinau. Jei imtume socialinę-ekonominę politiką, tai mūsų nuostatos visiškai nesutampa ir būtų sudėtinga dirbti kartu“, – prieš trečiadienio konservatorių prezidiumo posėdį aiškino I.Degutienė.

Pasak jos, neatrodo, kad patys valstiečiai-žalieji būtų norėję bendro darbo su konservatoriais, mat taip ir nepasiūlė normalių derybų.

„Laimėtojai yra Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir jų yra iniciatyva, su kuo jie nori kalbėtis, su kuo jie nenori kalbėtis. Tačiau turbūt kiekvienas bendražmogiškai suvokiame, kad, jeigu nori susitarti, tam tikras ir tonas turi būti. Net konsultacijos, kai vyko, tai tos konsultacijos, švelniai tariant, buvo pakankamai keistos, kai į jas atsiunčiami žmonės, kurie net nėra partijos nariai. Tai su kuo mes kalbamės tada? Su nežinia kuo?“ – sakė I.Degutienė.

Politikės teigimu, norint rimtai kalbėtis, turėjo įvykti partijų pirmininkų susitikimas.

„Tačiau tokio pokalbio nebuvo. Tai aš nelabai suprantu, apie ką mes čia išvis galime šnekėtis“, – tęsė ji.

I.Degutienės nuomone, konservatoriai rinkimuose dalyvavo žadėdami permainas, o jų su socialdemokratais įvykdyti neįmanoma.

„Tai kur čia tos permainos? Tai yra eilinis žmonių apgavimas ir kažkokia manipuliacija. Bent partijoje, kad būtų kardinaliai priešingos nuomonės, aš negirdėjau. Manau, kad reikia santūrumo ir visiems nustoti blaškytis“, – teigė ji.

Rašė laiškus ir rinko parašus

Tačiau kiti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos prezidiumo nariai prieš posėdį dar teigė manantys, kad dėl koalicijos su valstiečiais-žaliaisiais turėjo būti deramasi.

„Manau, kad mes turime prisiimti atsakomybę už valstybę“, – pakeliui į prezidiumo posėdį sakė būsimas naujos kadencijos Seimo narys Žygimantas Pavilionis.

Jis buvo vienas iš aštuonių konservatorių, reikalavusių sušaukti prezidiumo posėdį dar praėjusią savaitę. Šį prašymą taip pat pasirašė Audronius Ažubalis, Paulius Saudargas, Vytautas Juozapaitis, Kazys Starkevičius, Valentinas Stundys, Laurynas Kasčiūnas ir Agnė Bilotaitė.

Tuo tarpu I.Degutienė yra pasirašiusi „Lietuvos krikščionių demokratų“ bendrijos kreipimąsi į partijos vadovybę, kuriuo neatmetama galimybės dalyvauti derybose dėl koalicijos formavimo.

Šį pareiškimą taip pat pasirašė Valentinas Stundys, Paulius Saudargas, Laurynas Kasčiūnas, Kazimieras Kuzminskas, Rimantas Jonas Dagys, Algirdas Saudargas ir Antanas Čepononis.

Tik po posėdžio laiškus rašę ir parašus rinkę konservatoriai buvo kur kas tylesni. Jie nesustojo kalbėtis su žiniasklaida ir tik praeidami tarstelėjo, jog trečiadienį įvyko pirmasis toks atviras pokalbis partijoje.

Konservatoriai per parlamento rinkimus gavo 31 vietą Seime. Jie liko antri.

Daugiausia vietų parlamente laimėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kvietė TS-LKD kalbėtis dėl valdančiosios koalicijos formavimo, tačiau tiesaus atsakymo nesulaukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius