-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 20 /11:11

Seimas panaikino prieš žmoną smurtavusio Egidijaus Vareikio teisinę neliečiamybę

Ketvirtadienį Seimas panaikino prieš žmoną smurtavusio Seimo nario Egidijaus Vareikio teisinę neliečiamybę. Už tai, kad neliečiamybė būtų naikinama balsavo 84 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, bet dešimt parlamentarų balsuodami susilaikė. Tarp susilaikiusiųjų – Darbo, socialdemokratų, „Tvarkos ir teisingumo“, Lenkų rinkimų akcijos bei „Drąsos kelio“ atstovai.
Egidijus Vareikis
Egidijus Vareikis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Balsuodami dėl E.Vareikio neliečiamybės naikinimo susilaikė vien Seimo vyrai: „tvarkietis" Kęstutis Bartkevičius, „darbiečiai" Valentinas Bukauskas, Petras Čimbaras, Raimundas Markauskas ir Ričardas Sargūnas, „Drąsos kelio" atstovas Povilas Gylys, Lenkų rinkimų akcijos atstovai Zbignevas Jedinskij ir  Juzefas Kvetkovskij bei socialdemokratas Benediktas Juodka.

Palaikymą E.Vareikiui Seimo salėje garsiai išreiškęs konservatorius Rokas Žilinskas balsavime nedalyvavo.

Pats E.Vareikis balsavo už tai, kad jo neliečiamybė būtų panaikinta.

Norėjo nutildyti

Seime kalbą stojęs sakyti E.Vareikis teigė norįs, kad jo neliečiamybė būtų naikinama ir piktinosi, kad kai kurie kolegos jam jau paskelbė diagnozę.

Tuo tarpu konservatorius Jurgis Razma paprašė frakcijos kolegos, kad šis apsieitų be jokių kalbų ir pataupytų parlamento laiką.

„Frakcijos vardu kreipiamės į kolegą, kad gal čia klausimas toks aiškus, kad nereiktų gaišinti Seimo laiko. Man atrodo, galima ten kažkokį pranešimą išplatinti po to visuomenei", – pasiūlė J.Razma.

Narystę Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijoje sustabdęs E.Vareikis prašymui nepakluso.

Jis teigė, kad vienintelis žmogus, kuris šioje situacijoje jį gali skaudžiausiai nubausti yra jo žmona Rozvita, kuriai jo atsiprašymų, kiek jų bebūtų, vis tiek bus per maža. Girdamas savo žmoną politikas dalijo patarimus kolegoms.

„Mylėkite savo žmonas, mylėkite tokias, kokias turite“, – teigė E.Vareikis savo elgesį pateikdamas, kaip patį blogiausią pavyzdį. Be to, E.Vareikis pasiūlė žmonoms klausyti ir išklausyti savo vyrus.

Jis teigė padaręs daug nuodėmių, tačiau jo požiūris į šeimą po šio įvykio nepakito.

„Jei ką ir kaltinu, tai tik savo silpnumą, kylantį iš puikybės nuodėmės", – sakė jis.

Vienas pažįstamas psichoterapuotas man pasakė: „psichikos ligų tu neturi, tik šiaip esi kvailas. Gal ir kvailas, bet sveikas žmogus, visai pakaltinamas, visa apimtimi prisiimantis kaltę už tai, ką padariau.

E.Vareikis sakė po „tos beprotiškos nakties" sulaukęs be galo daug laiškų. Vienuose jų buvęs palaikymas, kituose – patyčios.

Parlamentaras tikino, kad kai kurie kolegos jam spėjo nustatyti ir diagnozę, nors jo medicininėje kortelėje esą tik profilaktinių apžiūrų įrašai.

„Vienas pažįstamas psichoterapuotas man pasakė: „psichikos ligų tu neturi, tik šiaip esi kvailas. Gal ir kvailas, bet sveikas žmogus, visai pakaltinamas, visa apimtimi prisiimantis kaltę už tai, ką padariau“, – kalbėjo E.Vareikis.

Jis tikino su žmona buvęs susitaręs nekomentuoti įvykio, tačiau tyla atvėrusi patyčių Pandoros skrynią.

„Kolegos bent iš padorumo galėjo susilaikyti. Tiek to, pagal sugedimo laipsnį“, – kalbėjo parlamentaras.

Be to, politikas pareiškė, kad Smurto artimoje aplinkoje įstatymas neveikia taip, kaip turėtų, ardo, o ne saugo šeimas.

Seimo posėdžiui pirmininkaujantis Darbo partijos (leiboristų) atstovas Vydas Gedvilas parlamentaro kalbą nutarukė jam nespėjus pasakyti visko, ką buvo užsirašęs.

„Nekalbėsiu tada, jeigu jums neįdomu. Pasakysiu tik paskutinį sakinį. Tie, kurie man linkėjo stiprybės: ačiū jums, jūs mane supratote ir aš jus suprantu. Tie, kurie dėl manęs verkė ir manęs gailėjo: nebeverkite, aš esu ir būsiu, ir dirbsiu", – kalbėjo E.Vareikis.

Konservatoriai nestojo ginti

Konservatorė Vida Marija Čigrijienė pasisakydama už tai, kad E.Vareikio neliečiamybė būtų naikinama, pareiškė, kad jis smurtu prieš žmoną parodė tikrąjį savo moralinį veidą ir nebėra vertas Lietuvos žmonių pasitikėjimo.

„Jeigu vyras pakėlė ranką prieš moterį, kuri pagimdė, augino, rūpinosi vaikais, reiškia juo pasitikėti tikrai negalima. Ypač po šios dienos kalbos", – sakė konservatorė.

Socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė pareiškė, kad garbingas žmogus šioje situacijoje nesiimtų kaltinti įstatymų ar dar ko, o tik gailėtųsi, kad taip atsitiko.

Tuo tarpu „Drąsos kelio" atstovas Povilas Gylys teigė, kad parlamentaro veiksmas nesukelia jokio pavojaus valstybei, jos gyventojams, todėl jį suimti nėra dėl ko ir siūlė šį žodį iš Seimo rezoliucijos braukti.

„Jūsų pagrindinė problema yra atotrūkis tarp to, kaip gražiai ir protingai rašote, ir kaip iš tikrųjų gyvenate. Išspręskite šitą problemą", – politikui linkėjo Algirdas Patackas.

E.Vareikį stojo ginti pats su alkoholizmu kovojantis parlamentaras, konservatorius Rokas Žilinskas. Jis tikino, kad E.Vareikiui reiškiami įtarimai yra politiniai bei piktinosi, kad parlamentarai nesugebėjo net kantriai išklausyti kolegos kalbos.

Primename, kad prokurorai įtaria, jog būdamas neblaivus Seimo narys dukart žmonai sudavė per veidą ir vieną kartą spyrė. Generalinis prokuroras Darius Valys su prašymu panaikinti namuose smurtavusio E.Vareikio neliečiamybę kreipėsi praėjusią savaitę.

Pirminiais policijos duomenimis, neblaivus E.Vareikis savo namuose Vilniaus rajono Bendorių kaime, Bendorėlių alėjoje, gegužės 4 dieną smurtavo prieš žmoną.

Prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo. Numatoma, kad tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius